Bron: Ben Norton, 3 mei 2022 ~~~

De Sandinistische regering van Nicaragua heeft de door de VS gedomineerde OAS verdreven en haar kantoorgebouw onteigend, waar het nu een openbaar “Museum van de Schande” zal oprichten om bezoekers te informeren over imperialistische misdaden tegen Latijns-Amerika.

De Sandinistische regering van Nicaragua heeft op 24 april de door de VS gedomineerde Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) het land uitgezet.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nicaragua klaagde de in Washington gevestigde organisatie aan als een “bedrieglijk agentschap van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van het yankee imperialisme”, en noemde het het “Ministerie van de Koloniën” van de VS, dat bestaat om “interventies en invasies te steunen en staatsgrepen in verschillende vormen en op verschillende manieren te legitimeren”.

GERELATEERDE INHOUD: Nicaragua zet OAS uit: Venezuela & ALBA keuren goed, Almagro niet

Op 26 april kondigde de Sandinistische regering verder aan dat zij het gebouw waar de OAS kantoren had in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua had onteigend.

Dit kantoor werd tot openbaar eigendom verklaard en zal nu gebruikt worden voor de bouw van een “Museum van de Schande” dat de imperialistische misdaden tegen Nicaragua en Latijns-Amerika documenteert.

“Het onroerend goed dat werd bezet door de betreurenswaardige OAS, de schandelijke OAS, is voor openbaar gebruik verklaard en zal toebehoren aan de staat Nicaragua,” onthulde vice-president Rosario Murillo in een toespraak op 26 april,

“Het Instituut van Cultuur gaat het Museum van de Schande ontwikkelen,” zei Murillo.

“Wat is er schandelijker dan dat Ministerie van de Koloniën?” voegde de vice-president eraan toe.

GERELATEERDE INHOUD: ALBA-TCP veroordeelt VS-sancties tegen Nicaraguaanse functionarissen

Zoals Multipolarista eerder heeft gemeld, werd de OAS in 1948 door de regering van de VS opgericht als een coalitie van rechtse anticommunistische regimes in de Amerika’s. Het was een van de eerste allianties van de Koude Oorlog, die nog vóór de NAVO in 1949 werd opgericht.

Nicaragua’s wrede, door de VS gesteunde rechtse militaire dictatuur van de Somoza-familie was een van de stichtende leden van de OAS. Deze dynastie werd omvergeworpen door de Sandinistische Revolutie in 1979.

Topfoto: President Daniel Ortega, vice-president Rosario Murillo en meer autoriteiten. Foto: Multipolarista.