Bron:  José Manuel Blanco Díaz
RedRadioVe 29 december 2021(SP)
OrinocoTribune 29 december 2021 (EN) ~~~

Een nieuwe fase in de bilaterale politieke en diplomatieke betrekkingen begon gisteren tussen de regeringen van de Republiek Peru en de Bolivariaanse Republiek Venezuela met de officiële benoeming van hun respectievelijke ambassadeurs, waarmee de bladzijde werd omgeslagen van de vijandigheid geuit door de zogenaamde Groep van Lima.

Met deze stap maken beide naties een einde aan vier jaar van breuk geïnitieerd door Peru’s toenmalige president Pedro Pablo Kuczynski in 2017, toen de Zuid-Amerikaanse natie zich aansloot bij aanvallen op de constitutionele regering en het volk van Venezuela geleid door de VS en Canada.

Deze week ontvingen de Peruaanse autoriteiten van de regering-Castillo de geloofsbrieven van de nieuwe ambassadeur van Venezuela in Peru, Alexander Yánez Deleuze. De diplomaat werd ontvangen door de Peruviaanse minister van Buitenlandse Zaken, Oscar Maurtúa de Romaña.

Evenzo kondigde het Ministerie van Buitenlandse Betrekkingen van de Bolivariaanse Republiek Venezuela in oktober jl. zijn officiële erkenning aan van Richard Freddy Rojas García, die door Pedro Castillo was benoemd tot ambassadeur van Lima in Caracas.

Val van de LimaGroep

Sinds de oprichting in 2017 met als doel extreemrechtse groeperingen te promoten en de Venezolaanse president Nicolás Maduro omver te werpen, heeft de zogenoemde Lima Groep last gehad van interne conflicten en afhakers. De gebeurtenissen van deze week markeren het einde ervan, voor alle intenties en doeleinden.

De grootste klap voor dit instrument van politieke samenzwering was de overwinning van links in Peru, waar Pedro Castillo op 28 juli aantrad, ondanks pogingen van de Peruviaanse elite om de wil van het volk bij de verkiezingen te doen ontsporen.

Venezuela en Peru hebben deze fase van agressie nu achter zich gelaten, waardoor er mogelijkheden ontstaan voor economische, culturele en politieke samenwerking. Ambassadeur Alexander Yánez neemt de verantwoordelijkheid op zich om deze betrekkingen te bevorderen. De Venezolaanse diplomaat was ook ambassadeur in Bolivia vóór de regering van Luis Arce, en bekleedde voordien een diplomatieke post in Peru. Daarnaast was hij werkzaam als vice-minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Topfoto: De Venezolaanse ambassadeur in Peru, Alexander Yánez, wordt begroet door de Peruviaanse minister van Buitenlandse Zaken Oscar Maurtúa de Romaña. Foto door Twitter / @CancilleriaPeru.