Bron: Marta Andujo 
amerika21 11 december 2021 ~~~

De buitenlandse vertegenwoordiger van Guaidó neemt ontslag en uit scherpe kritiek op de oppositie. Algemene Vergadering van de VN erkent regering-Maduro met grote meerderheid

Caracas/New York. De afgelopen dagen heeft zowel in Venezuela als internationaal een massale onttakeling van oppositiepoliticus Juan Guaidó plaatsgevonden. Een van Guaidó’s meest prominente medewerkers, Julio Borges, heeft aangekondigd alle taken binnen de “overgangsregering” neer te leggen. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft maandag gestemd voor erkenning van de geloofsbrieven van de regering van president Nicolás Maduro als de legitieme vertegenwoordiger van Venezuela.

Borges was eerder “speciaal vertegenwoordiger voor internationale betrekkingen” in de parallelle instellingen van Guaidó, die hoofdzakelijk vanuit de Colombiaanse hoofdstad Bogotá opereren. Hij nam ontslag om “terug te keren naar de opbouw van een project, een weg en eenheid [van de oppositie]”, legde hij uit. Tegelijkertijd uitte hij scherpe kritiek op Guaidó omdat hij er niet in is geslaagd de doelstellingen van het interim-presidentschap te verwezenlijken, ondanks de “overweldigende steun” van vele regeringen in 2019, waaronder de VS en het grootste deel van de Europese Unie.

Borges riep Guaidó op om “een factor te zijn in de wederopbouw van een nieuwe eenheid en niet in zijn positie te blijven”. Hij zei dat de oppositie na drie jaar internationale erkenning te kampen had met ernstige “tegenstrijdigheden en een gebrek aan richting”. Er zijn te veel fouten en schandalen geweest. Daarbij telt Borges ook bureaucratisering en corruptie binnen de “overgangsregering”. “Wij willen geen deel blijven uitmaken van een constructie die fondsen beheert voor persoonlijk gebruik,” zei hij. Hij zei dat hij zijn voorstellen voor een hervormingsproces binnen de oppositie al aan verschillende politieke partijen had voorgelegd, maar nog geen reactie van Guaidó had ontvangen.

Bij de laatste stemming in de Algemene Vergadering van de VN wist de constructie van Guaidó slechts 16 staten voor zich te winnen. Dit aantal staat ver af van de ongeveer 60 landen die in januari 2019 ervoor kozen Washington te volgen en Guaidó, toen voorzitter van de Nationale Vergadering, als leider van Venezuela te erkennen.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Felix Plasencia noemde de stemming een “overweldigende overwinning voor het internationaal recht en een klap voor de imperialistische inmenging en agressie”.

Met betrekking tot de hardliners van de oppositie zei Plasencia dat de stemming in de Algemene Vergadering van de VN een “dosis realiteit was voor hen die zich blijven vastklampen aan een stervende politieke fantasie”. Hij suggereerde dat degenen die vasthouden aan hun steun voor de door Guaidó geleide “overgangsregering” gedreven worden door een belang om “te blijven profiteren van de activa die van het land zijn gestolen”.

Borges, die behoort tot de oppositiepartij “Justice First” (Primera Justicia), verklaarde ook dat naar zijn mening de door de VS gesteunde constructie thans alleen nog dient om in het buitenland gelegen Venezolaanse staatsgoederen te kunnen kontroleren. Hij noemde de manier waarop dit is afgehandeld “walgelijk en weerzinwekkend”.

Vele miljarden dollars staan op het spel. Het beheer van de Venezolaanse buitenlandse tegoeden die in beslag zijn genomen door landen als Colombia en de VS, is lange tijd een twistpunt geweest binnen Guaidó’s coalitie. Zijn aanpak van internationale geschillen is onder vuur komen te liggen, onder meer omdat het ertoe zou hebben geleid dat Citgo, de Venezolaanse keten van benzinestations in de VS, op het punt stond in beslag te worden genomen door schuldeisers.

Brian A. Nichols, Amerikaans assistent-secretaris voor Westelijk Halfrondzaken, betuigde ondertussen de niet aflatende steun van Washington aan Guaidó en nodigde hem namens de regering van VS-president Joe Biden uit om de “top voor democratie” bij te wonen, die zelfs door kranten als The Economist werd bekritiseerd als zijnde ingegeven door politieke belangen. Guaidó, zoals journalist en kroniekschrijver Marco Teruggi al in juli 2020 beoordeelde, speelde nog steeds zijn rol voor Washington “als onderdeel van een raderwerk van plundering” van Venezolaanse buitenlandse tegoeden.

Juan Guaidó, “interim-president” sinds januari 2019, prijst zijn uitnodiging aan voor de “democratietop” van de regering-Biden Bron: @Presidencia_VE