Bron: telesur 20 december 2021 ~~~

“Gerechtigheid zal geschieden. Er zijn veel mensen die nog steeds geen proces hebben lopen,” zei senator Giorgio Jackson, het hoofd van de politieke campagne van Gabriel Boric.

De gekozen president van Chili, Gabriel Boric, zal de beschuldigingen intrekken die uit naam van de wet op de staatsveiligheid zijn geuit tegen de burgers die zijn vastgezet als gevolg van de sociale protesten die in november 2019 begonnen.

“Gerechtigheid zal worden gediend. Er zijn veel mensen die nog steeds geen proces hebben lopen,” zei senator Giorgio Jackson, het hoofd van de politieke campagne van Boric.

Hij verklaarde daarmee de uitspraken van de gekozen president, die in zijn overwinningstoespraak van zondag zei dat hij met familieleden van de slachtoffers had gesproken en “heel duidelijk was over wat we moeten doen”.

Jackson merkte op dat zij analyseren “hoe een land te genezen,” verwijzend naar de mensen die onherstelbare fysieke schade hebben geleden tijdens de protesten en naar andere burgers “die ten onrechte van hun vrijheid zijn beroofd.”

De tweet luidt: “Ik werd wakker met de gedachte aan traangas, jongeren zonder ogen en geweerschoten. Maar de frontlinie hield stand ondanks de repressie van de militaire politie. Het is twee jaar geleden dat ik verslag deed van de opstand en het maakt me nog steeds ziek. Daarom en om meer, voel ik me emotioneel over wat er gisteren gebeurde. Chili is wakker geworden. “Vandaag zijn er vier maanden voorbij sinds het heldhaftige Chileense volk de straat op ging. Toen nauwelijks anderhalve maand voorbij was, maakte ik deze video met de hulp van David Ferreira bij de montage, met beelden van Prensa Opal, en met andere beelden die ik opnam in de straten van Santiago, Valparaiso, en Temuco.”

De intrekking van beschuldigingen op basis van de wet op de staatsveiligheid “verandert de voorwaarden waaronder de rechterlijke macht een zaak behandelt. Dat is iets belangrijks en niet zomaar een detail”, aldus Jackson, die erop wees dat Boric zo nodig een amnestiewet zou kunnen voorstellen.

Het amnestievoorstel zou gewijzigd kunnen worden “maar het moet in het debat worden opgenomen zonder wonden te openen. Economische compensatie is noodzakelijk voor de mensen die de schade hebben geleden. We hopen Chili te verenigen en tegelijkertijd alle gezichten van een historische episode te erkennen,” voegde Jackson eraan toe.

“De waarheid is dat we een regering moeten maken die breed genoeg is om veranderingen door te voeren,” zei de linkse senator en hij verwachtte dat ze politieke steun zouden zoeken bij “de organisaties die ons in de eerste ronde niet gesteund hebben.”

Topfoto: “No Eyes, No Fear,” een muurschildering ter ere van de jongeren die hun ogen verloren in de Chileense opstand van 2019. | Foto: Twitter/ @infogatecl