Bron: telesurTV 20 december 2021 (SP) 
orinocotribune 20 december 2021 (EN en aanvullende tekst) ~~~

“Vandaag heeft de hoop gewonnen van de campagnes van de angst”, zei de gekozen Chileense president.

De gekozen president van Chili, Gabriel Boric, bedankte het volk deze zondag, 19 december, voor hun steun in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, waarin hij de extreem-rechtse Pinochet-aanhanger José Antonio Kast versloeg en de nieuwe president van Chili werd voor de termijn 2022-2026.

Volgens gegevens van de Chileense verkiezingsdienst (Servel) heeft Boric, met 99,72% van de stemmen geteld, 4.608.362 stemmen behaald, goed voor 55,86% van de stemmen. Zijn extreem-rechtse tegenstander van de coalitie van het Christelijk Sociaal Front, José Antonio Kast, kreeg 3.641.819 stemmen, goed voor 44,14% van de stemmen.

De resultaten leverden de centrumlinkse politicus Boric een gemakkelijke overwinning op, waardoor hij meer dan 10 punten voorsprong had op Kast. De rechtse kandidaat gaf zijn nederlaag onmiddellijk toe met een rechtstreeks telefoontje naar Boric, waarin hij hem feliciteerde met zijn overwinning.

“De toekomst van Chili heeft ons allemaal nodig en ik hoop dat we de volwassenheid hebben om naar jullie ideeën te luisteren,” zei de nieuwe gekozen president, verwijzend naar de grote ongelijkheid na 30 jaar neoliberaal bewind in het land. “We moeten weten hoe we bruggen kunnen bouwen zodat onze landgenoten beter kunnen leven… De tijden die komen gaan zullen niet makkelijk zijn, we moeten de sociale, economische en gezondheidsgevolgen onder ogen zien.”

Boric herinnerde er ook aan dat de overwinning het resultaat is van de volksstrijd van verschillende sectoren in de voorgaande jaren. “Ik voel me erfgenaam van een historisch traject, dat vanuit verschillende posities heeft gestreefd naar rechtvaardigheid, de verdediging van mensenrechten en vrijheden. Ik zal de president van alle Chilenen zijn,” benadrukte hij.

“Ik wil u zeggen dat het engagement niet moet uitgeput zijn na de verkiezingen, het moet versterkt worden tijdens onze regering,” voegde Boric eraan toe. “Ik dank de mensen die konden stemmen ondanks het gebrek aan openbaar vervoer. Felicitaties aan de onafhankelijken en sociale bewegingen die al jaren strijden voor een ander Chili.”

Uitdagingen


De gekozen president Boric benadrukte dat het belangrijk is om de rechten van de kwetsbare sectoren te verdedigen, evenals het milieu en de grondwetgevende conventie, waaraan verschillende etnische groepen deelnemen.

“Mijn inzet is om elke dag te zorgen voor democratie, een inhoudelijke democratie, waarin buurten en maatschappelijke organisaties een leidende rol hebben, want zonder het volk is er geen democratie”, zei Boric in zijn toespraak. “De eisen voor rechtvaardigheid en waardigheid zijn nog steeds aanwezig; we zullen ze in langzame maar ferme stappen vooruit helpen.”

Over economische groei zei Boric dat die gepaard moet gaan met beleid dat sociale ongelijkheid bestrijdt. “Een economische groei die gepaard gaat met sociale ongelijkheid heeft lemen voeten, en alleen met sociale cohesie kunnen we toewerken naar echte duurzame ontwikkeling”, voegde hij eraan toe.

“Eerbiediging van de mensenrechten is altijd een onwrikbare verbintenis”, benadrukte de verkozen president. “We kunnen nooit een president hebben die de oorlog verklaart aan zijn eigen volk. Tegen de slachtoffers van de mensenrechten zeggen wij: Wij zullen niet moe worden in het zoeken naar waarheid, gerechtigheid, genoegdoening en geen herhaling.”

Tegelijkertijd herinnerde de gekozen president eraan dat de klimaatcrisis van primair belang zal zijn in zijn beleid om de ontwikkeling van de Chilenen te garanderen. “De klimaatcrisis is geen uitvinding”, vervolgde hij, “zij heeft gevolgen voor de levens van toekomstige generaties. We willen niet dat er nog meer gebieden worden opgeofferd en dat er projecten komen die ons Chili vernietigen.”

“We kunnen niet onverschillig zijn als we onze boeren zonder water zien zitten,” beweerde Boric. “In onze regering zal een ontwikkeling die verenigbaar is met het milieu een prioriteit zijn. De AFP’s [het geprivatiseerde Chileense pensioenstelsel] die absurde bedragen verdienen ten koste van de bevolking, maken deel uit van het probleem. Wij gaan een openbaar, autonoom [pensioen]systeem zonder winstoogmerk verdedigen, zonder de AFP.”

[OrinocoTribune:] Het valt nog te bezien wat zijn aanpak zal zijn ten aanzien van Cuba, Nicaragua of Venezuela, landen die hij al vele malen heeft bekritiseerd, waarbij hij hetzelfde verhaal van het Witte Huis en de Europese Unie tegen socialistische projecten in Latijns-Amerika herhaalde. Veel analisten verwachten geen grote verandering in het Chileense buitenlandse beleid. Voor de meeste linkse mensen is dit echter een overwinning van de linkse tendensen die duidelijk weer aan kracht winnen in Latijns-Amerika, ondanks alle anticommunistische propaganda van de mainstream media, door de VS gefinancierde NGO’s en denktanks en extreem-rechtse politici.

Topfoto: De gekozen president van Chili, Gabriel Boric. Foto: EFE.