Bron: telesur 1 oktober 2021 ~~~

De politieke spanning liep sterk op nadat de regering Abdo een van de leiders van de protesten, Derlis Lopez, had gearresteerd.

Op donderdag viel de Paraguayaanse politie de inheemse bevolking brutaal aan buiten het Congres, waar ze protesteerden tegen een wetsvoorstel dat de gevangenisstraffen voor landbezetters verhoogt.

Agenten gebruikten rubberen kogels om de demonstranten te onderdrukken, die zich verdedigden met stenen en pijlen. Tot nu toe zijn er ten minste 19 inheemse mensen gewond geraakt.

De spanning liep hoog op omdat de regering van president Mario Abdo de arrestatie beval van een van de leiders van de protesten, Derlis Lopez, die had gekampeerd in het gebied rond het Wapenplein.

Lopez fungeerde als de belangrijkste woordvoerder van de demonstranten. Op donderdag werd hij door de politie geïdentificeerd en onmiddellijk gearresteerd.

“Ze hebben het landprobleem nooit opgelost, en ze willen ons voor criminelen uitmaken. Er zullen nog meer mensen naar de hoofdstad komen om te protesteren als de wet wordt uitgevaardigd. We zullen onze mond niet meer houden,” zei Lopez de dag voor zijn arrestatie.

Op woensdag, een dag die ook gekenmerkt werd door politiegeweld tegen burgers, nam het Lagerhuis een wetsvoorstel aan dat de gevangenisstraffen voor landinbraken verhoogt tot maximaal 10 jaar. Nu is het aan president Abdo om het aan te nemen of te verwerpen.

Het wetsvoorstel wordt verworpen door boeren- en inheemse organisaties omdat het ontwikkeld is om de strijd voor hun legitieme recht op land te criminaliseren.

Topfoto: Burgers protesteren in Asuncion, Paraguay, 30 september 2021. | Foto: Twitter/ @SoyNuevaPrensa