Bron: Laura Gonzáles 
america21 8 juli 2021 ~~~

De regering wil de wetten handhaven. Voorstanders van sancties tegen eigen land hebben weinig steun van de bevolking

Managua. In Nicaragua loopt sinds begin juni een onderzoek naar de Violeta Barrios de Chamorro Foundation (FVBCH), haar voormalige uitvoerend directeur Cristiana Chamorro en voormalige werknemers van de stichting wegens het witwassen van geld. Kort na het begin van deze onderzoeken werden andere vertegenwoordigers van de oppositie gearresteerd of, zoals Chamorro, onder huisarrest geplaatst. Intussen zijn meer dan 15 mensen gearresteerd. Vijf van hen waren van plan deel te nemen aan partijvoorverkiezingen om presidentskandidaten te selecteren voor de verkiezingen in november.

Op 24 juni heeft de Inter-Amerikaanse Commissie voor de rechten van de mens (IACHR) een resolutie uitgevaardigd waarin wordt opgeroepen tot het nemen van voorzorgsmaatregelen ten gunste van Chamorro, die zich kandidaat heeft gesteld voor het presidentschap. Bovendien moeten volgens de IACHR ook beschermende maatregelen worden toegekend aan de voormalige werknemers van de stichting Walter Antonio Gómez Silva, Marcos Antonio Fletes Casco en de voormalige werkneemster Lourdes Arróliga.

Volgens de IACHR “worden Cristiana Chamorro Barrios en de drie andere begunstigden vervolgd en lastiggevallen omdat zij zich kandidaat heeft gesteld voor het presidentschap van de republiek”. De Commissie heeft de regering van Nicaragua opgeroepen de nodige maatregelen te nemen “om het recht op leven en persoonlijke integriteit” van bovengenoemde personen te beschermen. Onder de beschuldigingen tegen de regering van Nicaragua noemt de IACHR dat de autoriteiten een inval hebben gedaan in het huis van de voormalige uitvoerend directeur, waar zij nog steeds opgesloten zit. Ze is geïsoleerd onder huisarrest en staat onder constante bewaking van politieagenten.

Carlos Fernando Chamorro, de broer van Christiana en net als zijn zus een door de VS gefinancierde media-ondernemer, meldde dat hij liever opnieuw in ballingschap zou gaan in Costa Rica om zijn familie te beschermen dan in Nicaragua te blijven. Hij vertelde de Amerikaanse zender Univision dat zijn zuster in orde was tijdens zijn bezoek aan haar huisarrest en dat zij graag naar buiten zou treden om te laten zien dat alle beschuldigingen ongegrond waren. Haar advocaat had haar maar kort gezien.

Op 30 juni berichtte de oppositiekrant La Prensa, eigendom van de familie Chamorro, over een rapport dat de Nicaraguaanse mensenrechtenorganisatie Cenidh aan de IACHR had overhandigd over de situatie van de politieke rechten in de context van de verkiezingen. Vanwege de arrestaties wordt in dit verslag onder meer gesproken van toegenomen repressie en ernstige schendingen van politieke rechten die zouden leiden tot een onomkeerbare ineenstorting van de democratie.+

Volgens de Nicaraguaanse regering hebben de gerechtelijke onderzoeken tegen de stichting echter niets te maken met de politieke ambities van Cristiana Chamorro. De beschuldiging van het witwassen van geld houdt verband met de ontbinding van de stichting omdat de uitvoerend directeur zich niet wilde laten registreren als “buitenlands agent”, wat noodzakelijk was wegens buitenlandse financiering. Na deze ontbinding van de stichting is, volgens het verslag van journalist William Grigsby, ongeveer zeven miljoen dollar van de stichtingsrekeningen terechtgekomen op de privérekeningen van mevrouw Chamorro. In de Nicaraguaanse media werd melding gemaakt van de wijze waarop haar stichting, met behulp van Amerikaans geld, de berichtgeving in het land heeft verstoord.

Volgens de opiniepeilingen zou er voor de regering Ortega weinig reden zijn om een eventuele kandidatuur van de Chamorro te vrezen. De internationaal sterk verhandelde krantenuitgever haalde in mei in opiniepeilingen die dichter bij de oppositie lagen een goedkeuring van 21 procent. Ortega bereikte tussen de 60 en 70 procent steun voor zijn beleid, volgens M&R Consultores (Mexico) met ervaring in Nicaragua. (amerika21 berichte daarover).

In de internationale media werd algemeen beklemtoond dat Chamorro en de andere gearresteerden presidentskandidaten waren. Mayra Salinas, lid van de Hoge Verkiezingsraad (CSE), legde echter uit dat de kieswet van Nicaragua “voorkandidaten” niet erkent en dat de personen in kwestie dezelfde mogelijkheden hebben als alle andere Nicaraguaanse burgers om aan het verkiezingsproces deel te nemen. Volgens de verkiezingskalender zouden de partijen hun kandidaten tussen 28 juli en 18 augustus moeten voordragen.

De meeste personen die de afgelopen weken zijn gearresteerd, zijn ervan beschuldigd te hebben opgeroepen tot het opleggen van sancties aan de Nicaraguaanse regering door de regering van de VS en andere landen (overtreding van wet 1055). Een recente enquête van M&R in Nicaragua over de vraag of dit soort inmenging van de VS een positieve dan wel negatieve invloed heeft op de democratie, leverde een duidelijk resultaat op. Meer dan 85% van de mensen is van mening dat de sancties van de VS schadelijk zijn, en 75% van de mensen is het niet eens met de Nicaraguanen die van binnenuit oproepen tot dergelijke sancties.

Wet 1055 voorziet niet in rechtstreekse straffen, maar strafwet 641, die in 2007 werd aangenomen zonder Sandinistische meerderheid in de Nationale Assemblee, vermeldt mogelijke gevangenisstraffen in de artikelen 409 voor “hoogverraad” tot 413 voor “vijandige daden”.

Topfoto: Cristiana Chamorro, journaliste, uitvoerend directeur van de Violeta Barrios de Chamorro Foundation (FVBCH) en oppositiepolitica.
Bron: @Commons.wikimedia