Bron: telesur 8 juli 2021 ~~~

De Colombiaanse minister van Defensie Diego Molano heeft gemeld dat de Colombianen die betrokken zouden zijn bij de moordaanslag op Jovenel Moïse, president van Haïti, gepensioneerde leden van het Colombiaanse leger zijn.

Ten minste 28 mensen hebben president Jovenel Moise vermoord, zei de Haïtiaanse politie donderdag, eraan toevoegend dat 26 Colombianen waren en twee Amerikanen van Haïtiaanse afkomst.

Acht van hen, allen Colombianen, zijn nog steeds op vrije voeten, zei de directeur-generaal van de nationale politie, Leon Charles, op een nieuwsconferentie. Hij voegde eraan toe dat 17 personen, waaronder de twee Amerikanen, waren gearresteerd.

De directeur van Noticias Caracol, Juan Roberto Vargas, deelde op BLU Radio mee dat verschillende Colombianen behoorden tot degenen die gevangen werden genomen voor de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moise. Het Haïtiaanse Ministerie van Verkiezingen heeft de gearresteerden voorgesteld als verantwoordelijken voor de moord. Vijftien van hen zijn afkomstig uit Colombia.

Grosso Guarín (geboren in 1980).
Samen met deze Colombianen werden ook Joseph Vincent en James Solage, de twee Haïtianen met de Amerikaanse nationaliteit, opgepakt.

Ook werd bekend dat bij een politie-operatie verschillende mensen zijn gedood, en het is niet uitgesloten dat zich onder de doden Colombianen bevinden.

Tot nu toe zijn vier Colombianen geïdentificeerd: Alejandro Giraldo Zapata (geboren in 1980), John Jairo Ramírez Gómez (geboren in 1981), Víctor Albeiro Piñera (geboren in 1981), en Mauricio Grosso Guar. Volgens de informatie zijn er tot dusver geen bijzonderheden van een specifieke illegale gewapende groep. Volgens het opsporingsbericht van de autoriteiten is het niet bekend wanneer zij Haïti zijn binnengekomen, maar wel dat zij via de grens met de Dominicaanse Republiek zijn binnengekomen met het oogmerk een moord te plegen.

Sinds afgelopen woensdag, toen de moord plaatsvond, ging het gerucht dat Colombianen behoorden tot de huurlingen die de president hebben geëxecuteerd.

De interim-premier, Claude Joseph, had de aanslag omschreven als “een onmenselijke, barbaarse en afschuwelijke daad”. In een televisie-interventie verzekerde hij dat Moïse “in zijn huis was vermoord door buitenlanders die Engels en Spaans spraken”.

Volgens de informatie hebben de huurlingen, onder wie zich ook Amerikaanse burgers bevinden, zich voorgedaan als DEA-agenten om de moord te plegen, die om 1.15 uur ‘s nachts plaatsvond.

Topfoto: Haïti maakt sinds medio 2018 een sterke politieke crisis door en beleefde zijn ernstigste moment afgelopen 7 februari, de datum waarop Moise aan de kaak stelde dat de oppositie, met de steun van rechters, een staatsgreep beraamde. | Foto: Twitter @ElAmerican_