Bron: Marta Andujo 
amerika21 21 juli 2021 ~~~

Londen/Caracas. De Britse regering heeft een verklaring afgelegd om de rechtsstrijd over Venezolaanse tegoeden bij de Bank of England te rekken. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab heeft via advocaten van zijn departement aan de Britse rechtbank die de zaak behandelt, laten weten dat Groot-Brittannië “duidelijk en ondubbelzinnig” de Venezolaanse oppositiepoliticus Juan Guaidó erkent als president van Venezuela.

Het geschil heeft betrekking op activa van de Centrale Bank van Venezuela (BCV) ten belope van ongeveer twee miljard US dollar. Waaronder meer dan een miljard dollar aan Venezolaanse goudreserves. Sinds 2018 heeft de Bank of England (BoE) BCV geen toegang meer gegeven tot het goud en geweigerd het te repatriëren naar Venezuela, zoals gevraagd.

Door deze blokkade worden middelen onttrokken aan de legitieme regering van president Nicolás Maduro en vrijgemaakt voor de “interimregering” van Guaidó. Dit gebeurt in het kader van de pogingen van de VS, de Europese Unie en verscheidene Latijns-Amerikaanse landen om een regeringswisseling in Venezuela af te dwingen.

Advocaten van BCV hadden vorig jaar juridische stappen ondernomen om het goud terug te krijgen dat de Venezolaanse regering wil verkopen om de Coronapandemie in het land aan te pakken.

Een eis van BCV tot overdracht bij het Britse Hooggerechtshof werd begin juli 2020 afgewezen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aldaar werd gevolgd bij de erkenning van Guaidó als president van het Zuid-Amerikaanse land.

De mogelijkheid van beroep werd echter toegestaan. Het hof van beroep zag de erkenning van Guaidó als tegenstrijdig en volgde het argument van BCV dat de diplomatieke betrekkingen met de zittende regering Maduro niet de facto waren verbroken en dat de ambassades nog steeds bemand waren.

Sinds juni vorig jaar is er een overeenkomst tussen de regering Maduro en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) dat het VN-agentschap de opbrengst van een eventuele verkoop van het goud zou beheren om hulpgoederen te kopen ter bestrijding van de Covid 19-pandemie.

Topfoto: Hoofdkwartier van de Bank of England in Londen: goud uit Venezuela wordt hier opgeslagen. Bron: Alex Guibord Licentie: CC BY 2.0

Bron: evening standard (uk)