Bron:  Adriaan Alsema  
colombiareports  6 juni 2021 ~~~

De politie in Colombia’s derde stad Cali heeft vrijdag vijf anti-regerings demonstranten vermoord en het vuur geopend op medici die 24 gewonde demonstranten aan het helpen waren.

Het vermeende bloedbad is de laatste aanval op ongewapende burgers als onderdeel van een brute staatsterreurcampagne waarbij bijna 80 mensen werden vermoord en nog eens 129 verdwenen.

Meer dan de helft van de moorden op aanhangers sinds het begin van de protesten op 28 april vond plaats in Cali, waar de politie eerder het vuur opende op een groep mensenrechtenwaarnemers, onder wie functionarissen van de Verenigde Naties.

De slachtoffers van het bloedbad van vrijdag behoorden tot de “Primera Linea” van Cali, groepen jongeren die zichzelf hebben uitgerust met schilden en helmen om de protesten in hun buurt te beschermen tegen politiegeweld.

De burgemeester van Cali, Jorge Ivan Ospina, heeft toegezegd te zullen onderhandelen over de beëindiging van de wegblokkades van deze groepen, hetgeen wordt gedwarsboomd door de veiligheidstroepen die van de minister van Defensie, Diego Molano, opdracht hebben gekregen de wegblokkades met geweld te verwijderen.

Volgens de minister Molano van Defensie zijn alle wegblokkades illegaal, wat niet waar is aangezien alleen wegblokkades die de doorgang van humanitair transport belemmeren illegaal zijn.

Molano wordt reeds geconfronteerd met twee strafrechtelijke aanklachten wegens zijn vermeende verantwoordelijkheid voor de grove schendingen van de mensenrechten die onder zijn bevel tijdens de protesten zijn begaan.

De minister van Defensie heeft wanhopig getweet over de voortdurende vooruitgang bij de gedwongen verwijdering van wegversperringen, ondanks bewijzen dat ook Molano’s laatste poging om vreedzame protesten met geweld de kop in te drukken, mislukt.

Het politiegeweld en de soms waanzinnige publieke optredens van Molano hebben de goedkeuringsgraad van de steeds tirannieker wordende president Ivan Duque doen kelderen tot het laagste punt in de geschiedenis van de opiniepeilingen.

De regering Duque wil haar acties rechtvaardigen, ons provoceren en meer bloed vergieten, met de duidelijke en wanhopige bedoeling om het geweld te laten escaleren en zo het vreedzame sociale protest dat wij hebben gevoerd te delegitimeren. Primera Linea Cali

Uit statistieken van het Ministerie van Defensie blijkt dat de veiligheidstroepen rondrennen als kippen zonder kop, terwijl demonstranten nieuwe wegversperringen oprichten nadat de vorige zijn verwijderd.

Molano heeft bovendien onsamenhangende samenzweringstheorieën geopperd over een guerrillacampagne van “terrorisme met een lage intensiteit” in een poging om de demonstranten te criminaliseren.

Colombia vervolgt oppositie en beschuldigt anti-regeringsbetogers van terrorisme

De poging van de minister van Defensie om de antiregeringsprotesten met geweld de kop in te drukken, heeft tot dusver alleen maar geleid tot een escalatie van de protesten en tot gewelddadige reacties op het aanhoudende politiegeweld en de aanvallen van regeringsaanhangers.

Duque heeft Colombia in een schijnbaar voortdurende crisis gestort nadat hij aanvankelijk had geprobeerd met geweld op te treden tegen vreedzame protesten, waarna hij heeft geweigerd met demonstranten te praten.