Bron: telesur 16 juni 2021 ~~~

Mensenrechtenverdedigers eisen dat de Colombiaanse autoriteiten geen straffeloosheid toestaan en de verantwoordelijken voor deze gruweldaden aanwijzen.

Colombia’s Instituut voor Studies voor Ontwikkeling en Vrede (INDEPAZ) publiceerde dinsdag “Cijfers van Geweld”, een onafhankelijk rapport waarin staat dat 70 burgers zijn gedood als gevolg van staatsterrorisme van 28 april tot 15 juni.

Op basis van gegevens uit klachten over mensenrechten, getuigenissen, mediaverslagen en video’s blijkt uit het INDEPAZ-rapport dat ten minste 46 moorden rechtstreeks verband houden met de acties van de Mobiele Anti-oproer Sectie (ESMAD) en andere staatsveiligheidsdiensten.

Er is ook bewijsmateriaal dat bevestigt dat meer dan 1.445 burgers willekeurig werden vastgehouden en dat 73 Colombianen ernstige oogletsels opliepen ten gevolge van door de politie afgevuurde projectielen.

Mensenrechtenverdedigers eisen dat de Colombiaanse autoriteiten geen straffeloosheid toestaan en de verantwoordelijken voor deze gruweldaden opsporen.

De meme luidt: “Colombia: de politie en ESMAD vallen met vuurwapens de mensen aan die zich in de omgeving van de bibliotheek van de Nicolas Guerrero-gemeenschap in Paso del Aguante, Cali, op dinsdag 15 juni 2021 bevonden.”

In het rapport “Geweldscijfers” staat ook dat 539 Colombianen het slachtoffer zijn geworden van gedwongen verdwijningen, dat 1.133 burgers fysiek zijn mishandeld door de politie en dat 25 mensen seksueel zijn misbruikt.

Ook de gewelddadige acties tegen boerenleiders en voormalige guerrillastrijders zijn geïntensiveerd tijdens protesten tegen president Ivan Duque. INDEPAZ registreerde dat 9 van de 42 bloedbaden die in 2021 door ongeregelde gewapende groepen werden aangericht, plaatsvonden tijdens de nationale staking.

Ook zijn sinds 28 april ten minste 18 selectieve moorden op gemeenschapsleiders, sociale activisten of mensenrechtenverdedigers vastgesteld.

Topfoto: ESMAD-tank, Bogota, Colombia, 12 juni 2021. | Foto: Twitter / @ jbarreto1974, AFP