Max Blumenthal en Ben Norton  
thegrayzone 12 Juni 2021 ~~~

Max Blumenthal en Ben Norton onderzoeken hoe de Verenigde Staten gewelddadige extreem-rechtse groepen en mediakanalen financierden die nepnieuws publiceerden om een couppoging van 2018 tegen de Sandinistische regering van Nicaragua aan te wakkeren.

Toen het socialistisch georiënteerde Sandinistische Front in 2006 via democratische verkiezingen weer aan de macht kwam in Nicaragua, begon Washington tientallen miljoenen dollars te pompen in het oprichten, trainen en financieren van rechtse oppositiegroepen in de Centraal-Amerikaanse natie.

Miljoenen dollars stroomden van het US Agency for International Development, of USAID, naar de bankrekeningen van anti-Sandinistische groepen.

Deze door de VS gefinancierde organisaties vormden de kern van een mislukte staatsgreep die Nicaragua in 2018 teisterde, wat leidde tot honderden doden en het land destabiliseerde.

USAID legde een speciale nadruk op het cultiveren van mediakanalen om de burgers van het land te bestoken met desinformatie en misleiding die de agenda van de rechtse oppositie diende.

Ter ondersteuning van het media-ecosysteem dat USAID in Nicaragua trachtte op te zetten, sluisde USAID geld door naar een entiteit die werd geleid door de machtigste oligarchische familie van Nicaragua, de Chamorro Foundation.

Een van de meest prominente ontvangers van de miljoenen die USAID via de Chamorro Foundation heeft geploegd, was het oppositiemediakanaal 100% Noticias.

In juli 2018 bezocht The Grayzone redacteur Max Blumenthal de kantoren van 100% Noticias in Managua. Daar had hij een ontmoeting met Miguel Mora, de directeur van het station, die openlijk verklaarde dat hij een Amerikaanse invasie in zijn land wenste om de gekozen president, Daniel Ortega, af te zetten:

Miguel Mora: En wat ik zie in de Verenigde Staten is het doen van een Noriega-achtige operatie, in Panama. Ze komen, ze grijpen de [Ortega] familie, ze nemen ze mee naar buiten. En het leger is er niet bij betrokken. In twee dagen, 24 uur, is dit opgelost, als deze VS interventie heeft plaatsgevonden.

Dus wat ik zie is dat in plaats van dat de VS wapens geven, zoals ze deden met de Contra’s, zij komen, en een Noriega-achtige operatie doen. Dat is een scenario dat je niet kunt uitsluiten.

Terwijl Mora opriep tot een militaire invasie van de VS in zijn land, stuurde zijn door de Amerikaanse regering gefinancierde netwerk zijn verslaggeefster Lucía Pineda Ubau naar de barricaden, bekend als tranques, waar zij gewapende activisten van de oppositie een nationaal platform bood om op te roepen tot de dood van de president en de vice-president van Nicaragua.

Amerikaanse media en elitaire NGO’s voor persvrijheid hebben niet alleen de openlijke oproepen tot geweld en moord van door de Amerikaanse regering gefinancierde media-activisten in Nicaragua over het hoofd gezien; zij hebben deze coupplannende propagandisten gelauwerd als heroïsche journalistieke vrijheidsstrijders in de frontlinie.

Tijdens het prijzengala van 2019 heeft het Comité ter bescherming van journalisten (CPJ) de gevangen Wikileaks-uitgever Julian Assange geschrapt van zijn lijst van gevangen journalisten.

Tijdens dezelfde ceremonie gaf het CPJ zijn internationale persvrijheidsprijs aan Miguel Mora en Lucía Pineda Ubau van het rechtse Nicaraguaanse tv-station 100% Noticias.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking kregen Mora en Pineda een speciale ontmoeting met vice-president Mike Pence.

Door Mora en Pineda te eren als moedige waarheidsvertellers die worden vervolgd door een repressieve regering, heeft de Committee to Protect Journalists een paar cruciale feiten weggelaten.

In werkelijkheid speelden de twee een sleutelrol in de chaos die Nicaragua in 2018 op zijn grondvesten deed schudden, door onophoudelijk nepnieuws te verspreiden, terwijl ze opriepen tot opstandig geweld tegen de regering en haar aanhangers.

Tijdens de door de VS gesteunde staatsgreep van 2018 in Nicaragua was 100% Noticias het belangrijkste propagandakanaal van de gewelddadige elementen die probeerden de verkozen Sandinistische regering van het land met geweld omver te werpen.

In het begin van de couppoging ging Mora de ether in om nepnieuws te verspreiden, door te beweren dat president Ortega het al had opgegeven en het land aan het ontvluchten was, en dat linkse Sandinistische aanhangers ook gedwongen zouden worden om in ballingschap te gaan of te maken zouden krijgen met juridische vervolging:

Miguel Mora: Hij [Ortega] heeft zich al overgegeven! Hij heeft al bescherming gezocht voor hem en zijn familie. Alleen hen. Niet de anderen. De anderen zullen gevangenen worden. De anderen zullen het land moeten verlaten. Ze zullen hun oordeel onder ogen moeten zien.

Mora’s oproep tot een militaire invasie van de VS vond weerklank in de uitzending van Oscar Renee Vargas, een populaire oppositie-pundit die erop aandrong dat het Southern Command van de VS een staatsgreep zou plegen tegen president Ortega of een invasie zou plegen om hem omver te werpen via een Panama-achtige operatie:

Oscar Rene Vargas: Maar er is nog een derde mogelijkheid. Hier moeten we altijd onthouden dat er niet alleen druk is van de VS, of van de verschillende regeringen van Latijns-Amerika en Europa, tegen de regering, tegen de uitvoerende macht.

Het is ook tegen het leger. Het leger wordt ook onder druk gezet, en we moeten niet vergeten dat het leger een zeer bevoorrechte relatie heeft met US Southern Command.

En de brief, we moeten denken aan de brief van Humberto Ortega (Daniel’s broer), voordat deze crisis begon, die een beroep deed op US Southcom, zeggende dat we hier een uitweg moeten vinden.

Hier, deze uitweg kan een staatsgreep zijn. En de staatsgreep zal vereisen dat het leger de paramilitairen ontwapent. En dat is ook onmiddellijk.

En de vierde mogelijkheid die ik zie, en die altijd onmiddellijk is, is de Noriega-stijl exit, dat zij (het Amerikaanse leger) komen, ze grijpen in, er vallen doden, enz., gewonden en dat alles, om het probleem in Nicaragua op te lossen.

Want het probleem in Nicaragua is niet alleen een probleem in Nicaragua, maar is veranderd in een regionaal probleem. En er zijn verklaringen van verschillende Amerikaanse senatoren, onder wie Marco Rubio, zij hebben gezegd dat het probleem in Nicaragua een probleem is voor de nationale veiligheid van de VS.

Op 100% Noticias heeft Vargas zelfs anti-Sandinistische troepen opgeroepen om de presidentiële residentie te bestormen, de president te doden, sterven met honderden anderen, en zijn lichaam in het openbaar op te hangen:

Oscar Rene Vargas: Maar een onmiddellijke verwijdering [van Ortega] kan ook de volgende zijn, de tweede optie die kan gebeuren, is dat de mensen, in een van deze marsen, waar we aan deelnemen, zeggen, laten we naar El Carmen (het presidentiële huis) gaan, en zelfs als er 200, 300, 400 doden vallen, lost dat het op.

Dat zou een andere onmiddellijke exit zijn, want we weten niet wat er gaat gebeuren. Dat is, dat ze hem [Ortega] grijpen en ophangen, zoals wat er met Mussolini gebeurde. Of ze zijn in staat om 500 van hen te doden…

Terwijl Mora de studio bemande, ging Pineda het veld in om de anti-Sandinistische elementen te voorzien van hun eigen regime-verandering reality show, compleet met een soundtrack van actiemuziek op de achtergrond.

En hier is ze in Monimbo, een wijk in Masaya die geblokkeerd werd door anti-Sandinistische elementen, waaronder gewapende mannen.

Het was in Monimbo waar een ongewapende wijkagent, Gabriel Vado, werd ontvoerd, doodgesleept van achter op een vrachtwagen en verbrand op camera door hooligans van de oppositie.

De vrouw van Vado, Karla Torres Hernández, verklaarde in een openbare aanklacht tegen Mora dat zij hem persoonlijk verantwoordelijk hield voor de dood van haar man.

Blumenthal interviewde Vado’s vrouw in juli 2018, enkele dagen na zijn moord, op het politiebureau van Jinotepe waar ze werkte als wijkagent:

Karla Torres Hernández: Ze sleepten hem door alle straten, waarbij ze een deel van zijn lichaam verscheurden. Ze martelden hem; ze schoten hem meerdere malen in de benen. Zijn handen, allemaal afgesneden… Dat doet een normaal mens niet. Dat is nooit gerechtvaardigd. Ik hoop dat God ons gerechtigheid brengt.

Nora McCurdy: Hebben mensenrechtenorganisaties met u gesproken?

Karla Torres Hernández: Niet één. Niemand, niet één.

Max Blumenthal: Niet één mensenrechten groep?

Karla Torres Hernández: Geen enkele.

Max Blumenthal: Niet één heeft met u gesproken?

Karla Torres Hernández: Niemand.

Max Blumenthal: Waarom?

Karla Torres Hernández: Ik zou zeggen, ze doen alleen wat goed voor ze is. Dat zou de reden kunnen zijn. Ze zijn niet echt eerlijk.

Mora en Pineda werden uiteindelijk zes maanden gevangen gezet op beschuldiging van aanzetten tot geweld en haat. Ze werden vrijgelaten dankzij zware druk van de Amerikaanse regering en ngo’s zoals het Committee to Protect Journalists.

In 2012 was Pineda te gast bij het Amerikaanse leger op de Southern Command basis in Doral, Florida, bekend als Southcom. De basis is verantwoordelijk voor rampenplanning en militaire samenwerking in Midden-Amerika.

Southcom was een centraal knooppunt bij de opleiding van de door de VS gesteunde Contra’s die trachtten de Sandinistische regering van Nicaragua in de jaren ’80 te destabiliseren en omver te werpen.

Pineda bezocht de Amerikaanse militaire basis samen met een grotere groep Nicaraguaanse journalisten van de oppositie die waren uitgenodigd door Southcom en vergezeld werden door de Amerikaanse ambassade.

Maar verwacht niet dat elite NGO’s voor persvrijheid of de Amerikaanse media deze extremistische politieke brandstichters onder de loep zullen nemen. Anti-Sandinistische propagandisten zoals Miguel Mora en Lucía Pineda Ubau worden gefinancierd door de regering van de VS, wat betekent dat zij boven alle kritiek verheven zijn in de ogen van de proxies van Washington in de mensenrechtenindustrie en de media.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten wordt zelf gesteund door miljardairstichtingen en grote bedrijven om coupplegers als Mora en Pineda als vervolgde helden te huldigen, terwijl het de benarde situatie van Julian Assange, een van de meest prominente gevangenen van de Britse nationale veiligheidsstaat, negeert.

Shepard Smith: Eerder deze avond vierden we de vrijlating van onze collega’s uit Nicaragua. De prijs die CPJ geeft aan gevangen journalisten heeft een opmerkelijk succespercentage, maar het record is niet perfect. Er is nog meer te doen.