Bron:  Lucía Eugenia Córdova 
redradiove.com 27 juni 2021 ~~~

Uren na de aanval die volgens de regering van Iván Duque werd uitgevoerd op de helikopter waarin de president op vrijdag 25 reisde, gaven de autoriteiten en de politieke krachten van dat land Venezuela de schuld, met de vermeende ontdekking van wapens geïdentificeerd met markeringen van de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB).

Zo zei María del Rosario Guerra, senator voor het Democratisch Centrum, partij van Álvaro Uribe Vélez, in een tweet dat de Colombiaanse Nationale Politie twee FANB-geweren zou hebben gevonden die in verband zouden kunnen worden gebracht met wat Duque is overkomen.

De verklaring van de wetgever komt uit de verklaring van de directeur van de nationale politie, generaal Jorge Luis Vargas. Hij zei dat in de wijk La Conquista, op 1,2 kilometer van de luchthaven, twee geweren zijn gevonden die vermoedelijk bij de aanslag zijn gebruikt.

“Het gaat om een AK-47 met een registratienummer dat reeds wordt doorzocht door de deskundigen van de Nationale Politie en het bureau van de procureur-generaal; en een 7-62 kaliber geweer type FAL met markeringen van de Venezolaanse Strijdkrachten,” zei Vargas.

Vals-positief om Venezuela te beschadigen op een piekmoment?

Volgens de Venezolaanse politicoloog en onderzoeker voor Misión Verdad, William Serafino, gaat het om een geforceerde poging tot betrokkenheid die plaatsvindt “parallel aan de verklaring van de VS/Canada/EU met het oog op de versoepeling van de sancties en de groeiende internationale aanvaarding van de verkiezingen van 21 november”.

Serafino voegt hieraan toe dat “wij het feit in die geopolitieke context moeten zien, aangezien het een duidelijke bedoeling heeft om het klimaat van reïnstitutionalisering en dialoog te doen ontsporen dat de Venezolaanse regering is begonnen om de politiek-economische blokkade door de agressor-mogendheden te beeindigen. Ze zijn op zoek naar een kortere weg 2019″, voegt hij eraan toe in een thread van twee berichten die deze zaterdag op zijn Twitter-account zijn gepubliceerd.

Gevaarlijke regio

Andere analisten zeggen dat de “aanval” mogelijkerwijs nooit heeft plaatsgevonden en dat het daarom een vals-positief zou kunnen zijn om Venezuela te beschadigen en een President te slachtofferen in de stilte voor de storm omtrend de manier waarop hij de situatie van de nationale staking die al meer dan twee maanden duurt, heeft aangepakt. Een ander aspect dat in aanmerking moet worden genomen is dat de plaats waar het incident is gemeld zich bevindt in de regio Catatumbo (Duque was Sardinata gaan bezoeken), van 10.089 vierkante kilometer, grotendeels oerwoud. Het heeft ook 11 gemeenten waar verscheidene paramilitaire en drugsbendes actief zijn, zoals in een van de publikaties over dit onderwerp door het mediabedrijf Clarin werd erkend.

Bovendien is er in Cúcuta, de regionale hoofdstad, een diepgewortelde aanwezigheid van criminele groepen die zich toeleggen op drugshandel, afpersing en smokkel en die Venezuela zelfs destabiliseren.

Het kan ook te wijten zijn aan tekortkomingen in Duque’s beveiliging. De waarheid is dat de Colombiaanse uitvoerende macht niet meer details heeft gegeven en een beloning van bijna 800.000 dollar heeft uitgeloofd voor eenieder die informatie geeft.

Volgens Duque kreeg de Sikorsky UH-60 Black Hawk-helikopter van de Colombiaanse luchtmacht (FAC) zes kogelinslagen te verduren. Hij was op reis met zijn minister van Binnenlandse Zaken, Daniel Palacios, en zijn minister van Defensie, Diego Molano. De gouverneur van Norte de Santander, Silvano Serrano, was ook bij hem. Ze waren allemaal ongedeerd.