5 januari 2021: De Venezolaanse vice-president Delcy Rodriguez spreekt haar afkeuring uit over een aanval op het nationale elektriciteitsnet die verschillende regio’s van het land heeft getroffen.

9 januari 2021: Een gezamenlijke militaire operatie op zee van de Verenigde Staten en Guyana vindt plaats in de buurt van de maritieme zone die tussen Venezuela en Guyana wordt opgeëist. Dit gebied is rijk aan offshore olie. Dit is een militaire provocatie tegen de soevereiniteit van Venezuela.

20 januari 2021: Colombiaanse politie neemt zes Anderson AM-15 aanvalsgeweren en zeven magazijnen met 5,56 kaliber munitie in beslag. De wapens, die van Bogotá naar Riohacha aan de Venezolaanse grens werden vervoerd, waren bestemd voor Venezolaanse terroristische groeperingen.

23 januari 2021: De Venezolaanse president Nicolas Maduro onthult een terreuraanslag op een gaspijpleiding in het westen van Venezuela. Ondanks de brand werd het doel, het afsluiten van de gastoevoer naar de burgers, niet bereikt. De schaduwoorlog gaat door.

27 januari 2021: Het Departement Militaire Contraspionage (DGCIM) heeft de operatie “Rode Oktober” gestopt, die onder meer ten doel had het communicatie-antennesysteem van het leger aan te vallen en hooggeplaatste ambtenaren en politici in de aan Colombia grenzende deelstaat Tachira, zoals de regionale parlementsleden Yhon Luna en José Belisario, alsmede de prefect Freddy Bernal, te vermoorden.

De operatie, die werd geleid door de Bende van Guaido, rekende op de deelname van de specialist in Amerikaanse cyberaanvallen, Ben Smith Benson. Zijn echte naam is Luis Alberto Medina Guzmán, alias El Gringo, en hij heeft deelgenomen aan operaties aan de zijde van Israël, maar ook tegen olie-installaties in Iran, alsmede aan destabilisatieoperaties in Ecuador en Bolivia. El Gringo is verbonden aan de elitebrigade van de 82e Divisie van de Tolemaida-basis, een Amerikaanse basis in Colombia van waaruit vele huurlingen en terroristen worden opgeleid om Venezuela aan te vallen.

Op basis van de onderzoeken heeft de DGCIM twee burgers gevangen genomen die bekend staan als Karelys Silva, alias la Negra, en Jean Carlos Roa, alias el Porky.

31/01/2021 : Jorge Rodriguez, voorzitter van de Nationale Assemblee, heeft bekendgemaakt dat de inlichtingendiensten erin geslaagd zijn een persoon te arresteren die van plan was een terroristische aanslag te plegen op het hoofdkwartier van het Federale Wetgevende Paleis (Parlement).

Uit het onderzoek is gebleken dat dit plan beraamd was door de extremist en voortvluchtige van justitie, Leopoldo Lopez, die zich in Spanje bevindt.

De terroristische actie zou worden uitgevoerd tijdens een gewone zitting van het Venezolaanse parlement.

08/02/2021 : Venezolaanse veiligheidstroepen nemen uit een appartement in La Guaira (de belangrijkste haven van het land en toegangspoort tot Caracas) 9 9mm pistolen, een .40 kaliber pistool, een 9mm machinegeweer, een machinepistool, twee geluiddempers, een granaat, vier 5.56MM ARI geweermagazijnen in beslag. Zij vonden ook 1.040 patronen van 7.62 kaliber geweermunitie en 320 patronen van 9mm munitie.

09/02/2021 : Colombia kondigt de oprichting aan van een speciale eenheid binnen zijn strijdkrachten om de strijd aan te binden met “guerrillastrijders” die door Venezuela zouden worden beschermd. Deze absurde maatregel verhoogt de militaire druk tegen Venezuela.

17/02/2021 : De Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten van Venezuela hebben bekendgemaakt dat zij explosieven in beslag hebben genomen die toebehoren aan de paramilitaire groepering Autodefensas Gaitanistas de Colombia, of Clan del Golfo, waarmee deze criminele groepering “sabotagedaden en aanslagen” wilde plegen tegen de grens en strategische faciliteiten van het land.

10/03/2021 : Volgens inlichtingen van de Bolivariaanse Strijdkrachten van Venezuela heeft de Centrale Inlichtingendienst van Colombia getracht 600 Venezolaanse hoge pieten om te kopen, wapens en verdedigingssystemen uit Venezuela te stelen en een casus belli uit te lokken om het Bolivariaanse land de oorlog te verklaren.

14/03/2021 : De Bolivariaanse Nationale Garde heeft oorlogsmateriaal in beslag genomen dat werd vervoerd in een voertuig met een graaflaadmachine. De inspectie werd uitgevoerd in El Sombrero, in de deelstaat Guárico. Tijdens de inspectie ontdekten de militairen een verborgen compartiment in het voertuig en vonden grote hoeveelheden militaire uitrusting

28 AK-103 geweren met geclassificeerde serienummers en met FANB-schilden, 7 AK-47 geweren, 8 Browning PGP pistolen, 1 Pietro Beretta pistool, 1 38 kaliber revolver, 97 AK-103 magazijnen, 34 FAL geweermagazijnen, 12.000 patronen Cal. 7.62×39 (AK-103), 6.844 patronen Cal. 7.62×51 (FAL).

Dit materiaal werd in beslag genomen in de stad Maracay en was bestemd voor El Callao, Bolivar State. De procedure is gemeld aan de militaire contraspionagedienst (DGCIM) en aan de militaire aanklager van de staat Guárico.

15 maart 2021: 5 politieagenten van de regionale politie in de deelstaat Aragua raakten gewond toen zij in een hinderlaag liepen van een georganiseerde misdaadbende.

16 maart 2021: Het Colombiaanse openbaar ministerie stelt vast dat operatie Gideon (invasie van Venezuela door huurlingen) vanuit Bogotá werd gepland door de bende van Guaido.

19 maart, 2021: Leden van de georganiseerde misdaadgroep El Coqui, gevestigd in de wijk Cota 905, vallen de kazerne van de Nationale Garde El Paraiso in Caracas aan in een poging een batterij luchtdoelraketten te stelen. Na confrontaties vermoordden de leiders van de criminele bende vier van hun leden en lieten ze achter aan de voet van de kazerne bij wijze van vredesgebaar. Drie nationale gardisten die ontvoerd waren, werden daarbij vrijgelaten. Deze aanval bevestigt de beschuldigingen van het Venezolaanse leger over de rol van Colombia bij de pogingen om verdedigingssystemen te stelen, die op 10 maart 2021 werden uitgevoerd.

21 maart 2021: De Venezolaanse minister van Olie, Tareck El Aissami, heeft een terroristische aanslag op een gaspijpleiding van de nationale onderneming Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) veroordeeld.

El Aissami meldde dat de gebeurtenis zich heeft voorgedaan op een sectie van een gaspijpleiding in El Tejero, een stad in de gemeente Ezequiel Zamora, in de noordelijke Venezolaanse deelstaat Monagas. De installatie waar de aanval plaatsvond is noodzakelijk voor het comprimeren van het gas om het onder hoge druk te injecteren in oliebronnen in El Tejero, La Leona en Urica.

22 maart 2021: Bij botsingen met Colombiaanse drugshandelaars in de deelstaat Apure aan de grens met Colombia, in de omgeving van La Coromoto, gemeente José Antonio Páez, zijn 2 militairen en een drugshandelaar gedood, naast verscheidene gewonden. Tijdens deze actie werden 32 mensen gevangen genomen en wapens, drugs, explosieven en voertuigen in beslag genomen. Zes narcokampen werden vernietigd.

24 maart 2021: De douanepost in La Victoria, in de deelstaat Apure, is tot stof gereduceerd door explosieve ladingen die door Colombiaanse drugshandelaars zijn geplaatst. Deze actie maakte deel uit van de gevechten die twee dagen eerder hadden plaatsgevonden.

25 April, 2021: De voor de Venezolaanse justitie voortvluchtige moordenaar Ivan Simonovis (de “veiligheids”-adviseur van Guaido), heeft erkend dat de agressies die in de deelstaat Apura hebben plaatsgevonden door ongeregelde Colombiaanse groepen en de gewelddaden in Cota 905 in Caracas door leden van de maffia , geen toeval zijn en erop gericht zijn chaos in het land te creëren.

“Er is een gemene deler tussen de gebeurtenissen in Apure een maand geleden en de gebeurtenissen die vandaag in Cota 905 hebben plaatsgevonden, De gemene deler heet chaos. Het is een hybride oorlog met het uiteindelijke doel het land disfunctioneel te maken tot alles instort. Niets is toeval, alles verloopt volgens een goed gestructureerd plan gedurende verschillende jaren”. Bekentenis van de Veiligheidschef van de Guaido-bende die bevestigt dat deze laatste het land in vuur en bloed wil zetten om de macht te grijpen.

14/05/2021: De Venezolaanse minister van Defensie spreekt zijn afkeuring uit over de ontvoering van acht Venezolaanse officieren door de Colombiaanse narcogroep die al enkele dagen slaags is met het Venezolaanse leger aan de grens in de deelstaat Apure. Deze ongeregelde groep had het Rode Kruis aangeschreven om de ontvoering van de Venezolaanse soldaten te melden.

20/05/2021 : Een groep van 30 personen met lange geweren en pistolen bestormde het PoliGuárico-commando in Cabruta om twee gedetineerden te bevrijden die daar waren opgesloten. Twee agenten van de speciale politiemacht raakten bij de confrontatianse militairen. Hun aanwezigheid in een buitenlandse militaire basis aan de grens met Venezuela roepte gewond.

13/06/2021: Tradewinds, een gecombineerde gezamenlijke oefening gesponsord door de US SouthCom met verschillende partnerlanden, begint in Guyana, aan de grens met Venezuela. Doel van dit militaire partnerschap is het bestrijden van transnationale criminele organisaties en het uitvoeren van humanitaire hulpoperaties. Venezuela spreekt zijn afkeuring uit over deze provocatie.

16/06/2021: Een autobom ontploft in de buurt van een militaire basis in Cúcuta, Colombia, waarbij 36 mensen gewond raken. De militaire infrastructuur omvatte 11 Amerikaanse militairen. Hun aanwezigheid in een buitenlandse militaire basis aan de grens met Venezuela roept vragen op.

22/06/2021: De opperbevelhebber van SouthCom, admiraal Craig Faller, bezoekt de stad Puerto Carreño in Colombia. Dit laatste gebied grenst aan de Venezolaanse deelstaat Apure, waar de Bolivariaanse strijdkrachten al enkele weken slaags zijn met ongeregelde groeperingen en wordt door de Bolivariaanse regering aan de kaak gesteld.

30/06/2021: CIA directeur William Burns bezoekt Colombia om een “gevoelige missie” te coördineren. Vanuit Venezuela veroordeelt president Maduro de recente bezoeken van Burns en Faller als onderdeel van een plan om hem en andere leidende figuren van de Bolivariaanse Revolutie te vermoorden.

Romain MIGUS

Dit artikel is elke maand bijgewerkt tot juli 2021. In deze chronologie zijn ook enkele van de door het onderzoeksteam van Mision Verdad beschreven items opgenomen.

Bron: Les 2 Rives