Bron: misionverdad 8 maart 2021 (SP),
 orinocotribune 8 maart 2021 (EN) ~~~ 

Op maandag 8 maart heeft de Braziliaanse rechter Edson Fachin van het Federale Hooggerechtshof alle aanklachten tegen de voormalige president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, die voortvloeien uit Operatie Car Wash, of Lava Jato zoals het in het Portugees wordt genoemd, nietig verklaard.

De rechterlijke beslissing zet de deur open voor de Braziliaanse leider om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van oktober 2022.

Rechter Fachin wees er in een officiële verklaring op dat “de nietigverklaring alleen van toepassing is op de respectieve tenlasteleggingen… en dat de bevoegde rechtbank moet beslissen over de mogelijkheid om uitspraak te doen over de onderzochte feiten”.

Fachin oordeelde dat de 13e federale rechtbank van de gerechtelijke onderafdeling van Curitiba niet bevoegd was om een uitspraak te doen in deze zaak.

“De rechtszaak had niet in Curitiba mogen plaatsvinden, omdat de gebeurtenissen die in de rechtszaak aan de orde komen niet rechtstreeks verband houden met de verduisteringszaak van Petrobras”, aldus de rechter.

“Volgens de recente uitspraken binnen het domein van het Federale Hooggerechtshof,” zei Fachin in de verklaring, “heeft het Dertiende Federale Tribunaal van Curitiba niet de bevoegdheid om zich over deze zaak uit te spreken. In de context van politieke macro-corruptie is het net zo belangrijk om onpartijdig te zijn als om niet partijdig te zijn,” voegde Fachin eraan toe.

Door deze beslissing kan Lula niet in Curitiba worden berecht, maar mogelijk wel op een later tijdstip in de hoofdstad Brasilia.

Als presidentskandidaat voor de Braziliaanse Arbeiderspartij werd Lula da Silva gediskwalificeerd voor de presidentsverkiezingen van 2018 vanwege zijn veroordeling in 2017 voor corruptie en het witwassen van geld in het grootste corruptieonderzoek in de geschiedenis van Brazilië, bekend als Operatie Lava Jato of Car Wash. De oud-president werd gevangen gezet, maar in november 2019 werd hij vrijgelaten uit de gevangenis. Met de uitspraak van vandaag worden Lula’s volledige politieke rechten hersteld, tenzij hij opnieuw wordt veroordeeld.

De volgende presidentsverkiezingen in Brazilië staan gepland voor oktober 2022. Uit een recent onderzoek van Ipec blijkt dat Lula (50%) in de peilingen al een grote voorsprong heeft op Bolsonaro (38%).

De uitspraak zal nu worden herzien in het Federale Hof van het Federale District. Bovendien zei een woordvoerder van procureur-generaal Augusto Aras dat tegen de uitspraak van vandaag beroep zal worden aangetekend.

De uitspraak van rechter Fachin was een reactie op een habeas corpus die door het verdedigingsteam van Lula da Silva was ingediend.

Uitgelichte afbeelding: De leider van de Arbeiderspartij (PT) kan zich opnieuw kandidaat stellen voor het presidentschap van Brazilië (Foto: Nacho Lemus/TeleSUR).