Bron: Telesurenglish 18 maart 2021 ~~~

Uit een enquête is gebleken dat oppositiepartijen bij de komende verkiezingen de meeste zetels zouden kunnen winnen.

Het autonome eiland Curaçao zal op 19 maart parlementsverkiezingen houden te midden van politieke spanningen tussen de regerende coalitie van de Real Alternative Party (PAR) en de MAN-partij en twee oppositiepartijen.

De politieke crisis begon in februari toen alle tien oppositieleden van de Beweging voor de Toekomst van Curaçao (MFK) en de Nationale Volkspartij (PNP) weigerden virtuele vergaderingen bij te wonen met de vertegenwoordigers van de regerende coalitie, die ook tien zetels in het parlement hebben.

De boycot van de wetgevers begon toen een PAR-lid het parlement verliet en de regeringspartij tijdelijk een meerderheid verloor. Twintig van de 21 zetels waren gelijkelijk verdeeld tussen oppositie en coalitie.

Op 26 februari verzocht premier Eugene Rhuggenaath Nederland om tussenkomst bij de beëdiging van een wetgever van de regeringscoalitie die de beslissende stem had. “De democratie functioneert op Curaçao niet zoals het hoort”, zei hij toen.

Woensdag ontstond de crisis nadat uit een enquête van het Kenniscentrum Research Institute bleek dat oppositiepartijen MFK en PNP bij de komende verkiezingen de meeste zetels zouden kunnen winnen, en de PAR-MAN coalitie de controle over het parlement zou kunnen verliezen.

Uit de enquête, die werd gehouden onder meer dan 1600 stemgerechtigde burgers, bleek dat slechts 9% van de ruim 100.000 inwoners op PAR-MAN zal stemmen.

“Meer dan 80 procent van de ondervraagde kiezers zegt op 19 maart te gaan stemmen, een hoger percentage dan normaal bij dit soort onderzoek. De rest zegt niet naar de stembus te zullen gaan”, aldus Kenniscentrum.

Topfoto: Willemstad promenade, Curaçao. | Foto: Twitter/ @DiarioTalCual