Bron: telesurenglish 5 februari 2021 ~~~ 

“Venezuela wil Brazilië helpen om levens te redden, ondanks de politieke verschillen tussen de twee regeringen”, zei president Nicolas Maduro.

President Nicolas Maduro van Venezuela kondigde donderdag aan dat zijn land een tweede zending zuurstof naar Brazilië zal sturen om de noodsituatie op gezondheidsgebied als gevolg van COVID-19 in de deelstaten Roraima en het Amazonegebied te verlichten.

Orinoco Steel Mill (Sidor) beschikt over een zuurstoffabriek. De werknemers van dat bedrijf stelden de regering voor een zending zuurstof voor te bereiden die vergelijkbaar is met de zending die vorige maand naar de Braziliaanse stad Manaus werd gestuurd.

“Dankzij Sidor zullen drie zware vrachtwagens 86.000 liter zuurstof naar het Amazonegebied en de Roraima-staten brengen”, aldus de president, die benadrukte dat het land Brazilië wil helpen om levens te redden, ondanks de politieke meningsverschillen tussen de twee regeringen.

De extreem-rechtse president Jair Bolsonaro, die het solidariteitsgebaar van Venezuela minachtte, wordt door de procureur-generaal onderzocht voor het slecht beheren van de gezondheidscrisis in het Amazonegebied.

In Manaus, in de deelstaat Amazone, zijn de besmettingen sterk toegenomen door de opkomst van een nieuwe COVID-19-stam. Door het gebrek aan zuurstof en bedden in de intensive care (ICU) moesten meer dan 500 patiënten uit die stad worden geëvacueerd naar andere gebieden die minder door de pandemie waren getroffen.

Volgens de gouverneur van het Amazonegebied Wilson Lima heeft de crisis ook de begraafplaatsen van de staat bereikt, die verzadigd zijn en een gebrek hebben aan koelruimten om de lijken te bewaren.

Op 18 januari heeft Venezuela zes zware vrachtwagens naar Manaus gestuurd, geladen met 136.000 liter zuurstof bestemd voor patiënten met ernstige ziekteverschijnselen in die stad.