RT-actualidad 28 december 2020 (SP), 
orinocotribune 29 december 2020 (EN) ~~~

De president beval de uitvoering van een defensief plan genaamd ‘Punt 3′ om alle militaire zones in Venezuela te beschermen en te versterken.

Maandag heeft de president van Venezuela, Nicolás Maduro, Colombia veroordeeld voor het voorbereiden van aanvallen op de militaire eenheden van het land in de komende dagen.

“Met huurlingen die onder de financiering van Iván Duque zijn getraind, worden eind dit jaar of in de komende dagen, begin 2021, aanvallen voorbereid”, zei de president tijdens de begroetingsceremonie aan het eind van het jaar met de Boliviaanse Nationale Strijdkrachten (FANB).

Daarom beval Maduro de uitvoering “in 24 uur” van het ‘Punt 3 plan‘ voor “de versterking en bescherming” van de militaire ruimtes van het land. “De drie cirkels zullen de militie, de militaire eenheden en de georganiseerde mensen zijn,” zei hij.

Het staatshoofd vroeg om “alle nodige informatie” over de plannen van Colombia, en vroeg om “duizend ogen en duizend oren om de militaire eenheden, de kazernes, ‘het schip’ te beschermen”.

Evenzo kondigde Maduro aan dat de Bolivariaanse Afweer oefeningen voor de verdediging van Venezuela op elk moment zullen worden uitgevoerd.

“Het is een nieuwe fase. We zullen de datum van deze oefeningen niet langer publiekelijk aankondigen. De volgorde van de operaties zal op een geheim niveau worden gegeven en we zullen onze FANB, militie en mensen in volle inzet mobiliseren.”

De president heeft het Strategisch Operationeel Commando gevraagd om een schriftelijk voorstel voor de installatie van “vestingsringen” vanaf januari. Op dezelfde manier instrueerde hij de reparatie en het onderhoud van alle wapensystemen met de steun van Rusland, China, Wit-Rusland en Iran, “maar met nationale ondersteuning”.

Op 11 december onthulde Venezuela dat twee burgers waren gearresteerd, die van plan waren de raffinaderij van El Palito “tot ontploffing te brengen en te vernietigen” met “krachtige explosieven”, onder de vermeende “bescherming en steun” van Iván Duque.

Afgelopen zondag werd er een brand gemeld op de militaire basis Fuerte Tiuna in Caracas. De autoriteiten gaven geen verdere details over het incident.

Ook veranderde Maduro zijn stemlokaal tijdens de recente parlementsverkiezingen van 6 december, omdat “Colombiaanse inlichtingendiensten” hem meedeelden dat er een aanslag werd voorbereid vanuit het Casa de Nariño om hem te vermoorden.

In augustus 2018 hebben de Venezolaanse veiligheidstroepen een moordaanslag gedwarsboomd tijdens een presidentiële rally in Caracas, die volgens Maduro de steun had van Bogotá.

Op 3 mei 2020 werd Colombia ook beschuldigd van deelname aan de mislukte Operatie Gideon – een invasiepoging voor de kust van La Guaira, aan de centrale kust van Venezuela.

Topfoto: President van Venezuela, Nicolás Maduro, bij de sluiting van de grondwetgevende vergadering. 18 december 2020. Reuters.