bron: vtv.gob.ve 26 november 2020 (SP), 
orinocotribune 26 november 2020 (EN) ~~~

De ambassadeur van de Bolivariaanse Republiek Venezuela bij de Verenigde Naties (VN), Samuel Moncada, heeft deze woensdag tijdens de zitting van de Veiligheidsraad de economische agressie van de Verenigde Staten tegen negenentwintig landen in de wereld door middel van hun misnoemde “sancties” veroordeeld en heeft voorgesteld een internationale alliantie op te richten om een einde te maken aan de misdaden tegen de menselijkheid die de VS in strijd met de mensenrechten en het Handvest van de VN begaan.

“De pretentie van de VS om, door middel van economische en militaire dwang, hun nationale wetgeving op te leggen alsof het universele wetten zijn, is een gevaar voor het hele systeem van internationale betrekkingen”, zei de hoge diplomatieke vertegenwoordiger bij de VN, door de publicatie van verschillende video’s in zijn virtuele deelname aan de zitting.

Via zijn Twitter-account, @SMoncada_VEN , meldde hij dat Venezuela de oprichting van deze “International Association against Unilateral Coercive Measures,” ondersteunt als een operationeel platform dat de illegale sancties die de VS heeft opgelegd aan een derde van de mensheid zal bestrijden.

Venezuela stelt bij de VN voor een “Internationale Vereniging tegen Unilaterale Dwangmaatregelen” op te richten als operationeel platform voor de bestrijding van illegale Amerikaanse sancties tegen een derde van de mensheid. pic.twitter.com/KdmADHesAE
Video: https://twitter.com/i/status/1331735192072056833

Samuel Moncada (@SMoncada_VEN) 25 november 2020

“Vandaag hekelen we in de VN-Veiligheidsraad de economische agressie van Tromp tegen negenentwintig landen – waaronder Venezuela – die een derde van de mensheid vertegenwoordigen en temidden van de COVID-19-pandemie zijn aangevallen,” verklaarde de Venezolaanse ambassadeur.

Hij benadrukte dat deze illegale maatregelen neerkomen op een systematische en opzettelijke aanval op hele bevolkingsgroepen en op het recht op zelfbeschikking van de volkeren, “door een permanent lid van de Veiligheidsraad”.

De pretenties van de VS om hun nationale wetgeving op te leggen alsof het universele wetten zijn, door middel van economische en militaire dwang, is een gevaar voor het hele systeem van internationale betrekkingen.

“Wij worden geconfronteerd met de ongewone situatie waarin een lidstaat met een bijzondere verantwoordelijkheid voor de naleving van het internationaal recht, misdaden tegen de menselijkheid pleegt en andere staten dwingt te helpen bij het plegen van het misdrijf”

De immorele economische vervolging met criminele middelen wordt nog verergerd door het gebruik van militaire dreigingen, die de hinderpalen in de strijd van landen tegen de coronaviruspandemie vergroten. In die zin hekelde hij de zogenaamde “humanitaire uitzonderingen” op deze dwangmaatregelen, die volgens de VS worden toegepast om de getroffen volkeren te helpen, als een wrede en volslagen bespotting.


Eerdere berichten hierover in dit archief: