Bron: Telesur-english 28 oktober 2020 ~~~ 

Hij werd aangevallen door rechtse militanten die de uitslag van de verkiezingen waarbij de socialistische kandidaat met 55 procent van de stemmen het presidentschap won, verwierpen.

De vakbond van mijnwerkers van Bolivia (FSTMB) secretaris Orlando Gutierrez stierf woensdag na enkele dagen in het ziekenhuis te zijn opgenomen vanwege de fysieke verwondingen die hij opliep na de algemene verkiezingen van 18 oktober.

“Ik betreur het ten zeerste dat broeder Orlando Gutierrez fysiek is heengegaan. Hij was een groot mijnwerker die altijd de belangen van het Boliviaanse volk heeft verdedigd. Mijn solidariteit met zijn familie. Wij begeleiden hen in hun pijn”, tweet de verkozen president van Bolivia, Luis Arce,.

Op 24 oktober veroordeelde de FSTMB dat Gutierrez werd aangevallen door mensen die de uitslag van de algemene verkiezingen, waarin de Beweging voor Socialisme (MAS) het presidentschap won met 55 procent van de stemmen, verwierpen.

“Dit was een wraakactie van de fascistische rechtse vleugel en haar huurmoordenaars, de zogenaamde ‘pititas’,” gaf de FSTMB vorige week aan en waarschuwde dat haar vakbondsleiders werden vervolgd.

Tragisch verlies voor de socialistische beweging.

Orlando Gutierrez was de leider van de mijnwerkersbond in Bolivia en organiseerde de arbeidersklasse in directe actie tegen een fascistische, door de VS gesteunde staatsgreep.

Rust in de macht kameraad.
pic.twitter.com/HpVkOxaPNj https://t.co/9t5VnKQhaX
- richie ☭ (@richmerino) 28 oktober 2020 

Eerder, enkele dagen voor de verkiezingen, verklaarde Gutierrez dat de Boliviaanse mijnwerkers zouden mobiliseren als het door de VS gesteunde regime de resultaten niet zou respecteren. Door deze verklaringen kregen hij en zijn familie veel doodsbedreigingen via sociale netwerken.

“De paramilitaire en fascistische rechtse vleugel nam het leven van Orlando Gutierrez”, benadrukte Pablo Rivera, een Uruguayaanse linkse militant, en herinnerde eraan dat de leider van het op de staatsgreep geboren regime Jeanine Añez, haar ministers en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS ) secretaris Luis Almagro zich voor het Hof van Den Haag zouden moeten verantwoorden voor hun misdaden.

“Met diep verdriet hoorde ik over het overlijden van kameraad Orlando Gutierrez, een jonge, dappere en toegewijde mijnwerkersleider”, zei voormalig president Evo Morales. “Mijn medeleven en solidariteit met zijn familie.”

Topfoto: De vakbond van mijnwerkers van Bolivia secretaris Orlando Gutierrez, 2020. | Foto: Twitter/ @jorge_r_soria