Bron: Telesur-english,11 oktober 2020 ~~~ 

Luis Arce’s partij veroordeelt de militaire bewaking van de stembussen, tijdens de verkiezingen van aanstaande zondag.

De woordvoerster van de Movement Towards Socialism (MAS), Marianela Paco Monday, waarschuwde dat de democratie opnieuw wordt aangevallen in Bolivia, na feiten die wijzen op een complot om de overwinning van de kandidaten Luis Arce en David Choquehuanca in de verkiezingen van aanstaande zondag te voorkomen.

Paco baseerde zijn klacht op het totale gebrek aan transparantie dat het Hoogste Electorale Tribunaal (TSE) aan de dag legt met betrekking tot het systeem voor het tellen van de stemmen. Ze bekritiseerde ook de terugkeer van de waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de afkondiging van een zesdaagse avondklok, en het feit dat de stembussen van de verkiezingen onder de hoede van militaire en politie-elementen die betrokken zijn bij de staatsgreep van 2019 zullen vallen.

“Vanaf vandaag heeft de TSE het Boliviaanse volk niet verteld of het systeem voor snelle telling dat zal worden ingevoerd, internationaal is gecertificeerd. Het TSE heeft niet aangetoond welke verschillen dit telsysteem hebben verbeterd ten opzichte van dat van vorig jaar. Ze hebben ons niet laten zien hoe dat systeem gaat werken. Daarom is er geen transparantie,” zei Paco.

Met betrekking tot de electorale handelingen wees ze op de ironie dat degenen die vorig jaar een staatsgreep op de democratie hebben gepleegd, de hoeders van de verkiezingen willen zijn, verwijzend naar het interinstitutionele akkoord dat TSE-president Salvador Romero met de strijdkrachten en de nationale politie heeft ondertekend. De details van het akkoord blijven vertrouwelijk.

“Degenen die vorig jaar opdracht gaven om de stembussen en de stemlokalen te verbranden, willen opnieuw onze stemmen bewaken, zodat de bevolking onbeschermd is. Daarom veroordeel ik dit gebrek aan transparantie en het gebrek aan garanties aan de internationale gemeenschap.”

Zoals de MAS aan de kaak stelt, is een ander feit dat een eerlijk en transparant verkiezingsproces aantast, dat de TSE de lijst van internationale waarnemers, met name die van de OAS, niet heeft vrijgegeven.

“We weten dat de OAS-waarnemers dezelfde zijn als vorig jaar en dit is een belediging voor het Boliviaanse volk en een sabotage die aan de gang is, wederom tegen de terugkeer naar de democratie”, aldus Paco.

https://twitter.com/camilateleSUR/status/1313864891963453442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1313864891963453442%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.telesurenglish.net%2Fnews%2Fbolivia-democracy-endangered-during-elections-mas-alerts-20201013-0006.html

topfoto: Soldaten bewaken een stembureau in La Paz, Bolivia, 20 oktober 2019. | Foto: Twitter/ @teleamazonas