Bron: laiguana.tv 3 september 2020 (SP), 
orinocotribune 4 september 2020 (EN) ~~~

De zakenman Álex Saab heeft in een brief gemeld dat hij dagelijks wordt gemarteld, door agenten die door de Verenigde Staten worden betaald, om valse verklaringen af te leggen tegen de Venezolaanse president, Nicolás Maduro, en om zijn “vrijwillige” uitlevering aan het Noord-Amerikaanse land te ondertekenen.

De Spaanse krant El Mundo meldde deze woensdag 2 september dat het “exclusief” toegang had tot een brief van Saab vanuit de cel waar hij op onrechtmatig wordt vastgehouden op het Afrikaanse eiland Kaapverdië, een land dat hem op verzoek van de Verenigde Staten heeft gearresteerd zonder zijn diplomatieke immuniteit en wettelijke internationale procedures te eerbiedigen.

“De Verenigde Staten heeft vier medewerkers, die elke avond mijn cel binnenkomen en me slaan om valse verklaringen tegen Maduro af te leggen (…) Ik ben gemarteld om te getuigen tegen Nicolás Maduro en mijn vrijwillige uitlevering aan de Verenigde Staten te ondertekenen,” staat in een deel van de uittreksels van de brief die door de Spaanse media zijn bekeken.

In de brief herinnert Saab er aan dat hij een speciale afgezant is van Venezuela voor Rusland en Iran, en daarom diplomatieke immuniteit heeft en zijn vrijlating eist.

De zakenman benadrukt dat hij, ondanks de martelingen waaraan hij dagelijks wordt onderworpen, onder geen enkele omstandigheid zal accepteren dat ze hem dwingen om leugens over president Maduro te vertellen, laat staan dat hij naar de Verenigde Staten wordt overgeplaatst.

“Ik werd twee dagen lang gemarteld om verklaringen te ondertekenen en ik weigerde (…) Het doel van deze misdadigers is dat ik de vrijwillige uitlevering aan de Verenigde Staten onderteken en valse verklaringen afleg tegen president Maduro en zijn familie,” zegt Saab, die eraan toevoegt dat hij “zelfs niet met bloed” bereid is om “deze leugens en laster te tekenen tegen een president die vecht om zijn volk te redden temidden van een onmenselijke blokkade”.

De regering van Donald Trump beschuldigt Saab, zonder bewijs, van het witwassen van 350 miljoen dollar via het Amerikaanse financiële systeem, uit “daden van corruptie” die ze de Venezolaanse president toeschrijft.

In werkelijkheid is Saab een zakenman die de Venezolaanse regering heeft geholpen om de Amerikaanse sancties te omzeilen en de internationale voedselvoorziening voor het CLAP-programma in leven te houden, een overheidsprogramma dat elke maand bijna gratis voedsel levert aan meer dan 6 miljoen Venezolaanse huishoudens.

Onder deze zwakke beschuldigingen werd de zakenman op 12 juni gearresteerd toen zijn vliegtuig stopte om bij te tanken op de internationale luchthaven Amilcar Cabral op het eiland Sal, Kaapverdië.

De arrestatie kwam op verzoek van de Verenigde Staten, ondanks het feit dat het Interpol-alarm pas een dag later werd afgegeven door Interpol.

De verdediging van Saab stelt dat het arrestatiebevel van Interpol vals is omdat op de dag na zijn arrestatie is gedateerd en daarom als ongeldig wordt beschouwd.

“Ik ben sinds april 2018, als speciale gezant van Venezuela voor Rusland en Iran, diplomaat met diplomatieke onschendbaarheid en immuniteit en ik eis mijn onmiddellijke vrijlating”, stelt Saab in de brief, waar hij herhaalt dat hij “willekeurig in Kaapverdië is gearresteerd en uit het vliegtuig is gehaald waarmee hij reisde”.

“Ik ging naar Iran voor een officieel bezoek op zoek naar voedsel, medicijnen en benzine om een crisis te verlichten die door het rijk was verergerd (…) de benzine was al in Venezuela aangekomen, zoals aangekondigd door alle media, waardoor de haat van de Verenigde Staten nog meer werd aangewakkerd”, benadrukt de zakenman.