Bron: Telesur-english 21 augustus 2020 ~~~

Meer dan 300 miljoen dollar aan in beslag genomen Venezolaanse overheidsgeld zal worden besteed aan politici van de Nationale Vergadering, private gezondheidswerkers en multilaterale instanties die Covid-19 “humanitaire” hulp verlenen.

De Amerikaanse regering, die samen met Canada en talrijke EU-landen sinds begin 2019 tot 24 miljard dollar aan Venezolaanse overheidsgelden in beslag heeft genomen, zoekt met deze maatregel een nieuwe impuls in haar ongrijpbare doel om de democratisch gekozen president van Venezuela, Nicolas Maduro, weg te werken.

Ondanks het feit dat het zich openlijk distantieert van de wetgever van de oppositie Juan Guaidó over meerdere mislukte staatsgreeppogingen en verduisteringsschandalen, heeft de Trump administratie, in coördinatie met de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), een speciale vergunning verleend om te beginnen met het initiëren van maandelijkse betalingen van $100 tot meer dan 65.000 particuliere gezondheidswerkers, evenals twee jaar van achterstallig loon aan de wetgevers van de oppositie, rapporteert de Washington Post.

De meerderheid van deze gestolen fondsen die door de Amerikaanse justitie en de schatkist in speciale verbeurdverklaringen worden achtergehouden, is al voor 601 miljoen dollar weggesluisd om de grensmuur van Trump met Mexico gedeeltelijk te financieren. Resterende fondsen, die toebehoren aan de Venezolaanse regering, haar Centrale Bank (BCV) en de Amerikaanse dochteronderneming van PDVSA, Citgo, zijn overgeheveld om de Venezolaanse oppositie te financieren, naar de diplomatieke staf van Guaido wereldwijd gestuurd en, in het geval van de BCV-Citibankrekening, overgeheveld naar de Federal Reserve Bank of New York, een “vulgaire plundering” voor een bedrag van $342 miljoen.

Ongeveer 24 miljard dollar aan Venezolaans overheidsgeld is geplunderd, en de Trump-regering heeft er minstens 601 miljoen dollar van gebruikt om een gemilitariseerde muur op de grens tussen de VS en Mexico te bouwen.
@BenjaminNorton onderzoekt de uitgebreide buitenlandse plundering van Venezuela https://t.co/vFzYylVIIg
The Grayzone (@TheGrayzoneNews) 29 juni 2020

De Post meldt ook dat de regering van de Trump van plan is een sanctie-lek, waardoor andere landen brandstof naar Venezuela kunnen verschepen, te dichten. Met name Iran zond recentelijk olie, medicijnen en voedsel , dat van cruciaal belang bleek, vanwege de gevolgen van de Amerikaanse blokkade en de oliesancties voor de Venezolaanse economie en de Venezolaanse bevolking.

Met een groeiend besef bij zowel democraten als republikijnen, dat de eenzijdige dwangmaatregelen van het Trump-bewind er niet in zijn geslaagd om hun verklaarde doelstellingen, het verdrijven van president Maduro, te bereiken, en slechts hebben gediend om in Florida steun te verlenen aan de verkiezingsaspiraties van Trump, terwijl ze het lijden en de ontbering voor het Venezolaanse volk hebben veroorzaakt, is deze stap de laatste in een reeks illegale maatregelen: Plunderen van de staat en beroven van arme en werkende Venezolanen, en de enorme buit aan de kleine rechtse elite van Venezuela overdragen.


Verwante berichten en analyses in dit Nederlandstalige Archief