Bron: telesurglish 9 augustus 2020 ~~~ 

Paramilitairen en burgershockgroepen die verbonden zijn met de defacto regering zijn begonnen met het uitvoeren van aanvallen op sociale bewegingen.

Paramilitaire en extremistische groeperingen hebben in drie regio’s aanvallen uitgevoerd op demonstranten, terwijl de veiligheidstroepen de andere kant op keken, op dag zeven van landelijke protesten waarbij verkiezingen worden geëist.

Mensenrechtenactivisten waarschuwen voor de inzet van burgershockgroepen en paramilitairen, die banden hebben met het Boliviaanse staatsgreepregime, om de wegblokkades met geweld aan te vallen en daarbij gewonden te maken.

De Boliviaanse ombudsman, Nadia Cruz, heeft aan de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens en aan het hoofd van VN-mensenrechten, Michelle Bachelet, gemeld dat de Boliviaanse politie zich tot ongeregelde burgergroepen heeft gewend “met een para-politie en paramilitair karakter” om de blokkades te verwijderen die zijn opgericht, nu de georganiseerde arbeidersklassesectoren hun verzet tegen de staatsgreep intensiveren.

De Ombudsman stelde aan de kaak dat een van deze groepen zaterdagavond aanwezig was op Plaza Abaroa in de stad La Paz, waar de jongeren een hongerstaking en een wake houden buiten het Hooggerechtshof.

Onder de dreigementen van geweld eiste de shockgroep dat de burgers hun protest zouden staken, terwijl de politie niets deed. De demonstranten zeggen dat ze kwetsbaar zijn voor een escalatie van de aanvallen, omdat mediawerkers nu ook bang zijn om de gebeurtenissen te verslaan als gevolg van intimidatie door gewelddadige groeperingen.

De Vereniging voor Mensenrechten van Bolivia heeft internationale organisaties opgeroepen zich uit te spreken over deze schendingen. Ook meldde zij dat een journalist van de televisiezender Cadena A werd aangevallen terwijl hij probeerde de extreemrechtse groepering te filmen die de jongeren en studentendemonstranten intimideerde.

In landelijk gebied zijn op zaterdagmiddag 61 landarbeiders gearresteerd in de gemeente Samaipata in het departement Santa Cruz, na een hinderlaag van paramilitaire groeperingen van het extreemrechtse Samaipata Civic Committee, in gezamenlijke acties met de politie.

Een aantal van de gearresteerden die werden vastgehouden en vrijgelaten, maakten melding van marteling en mishandeling en zeiden dat de politie explosieven in de bezittingen van de gearresteerden heeft geplant om hen te beschuldigen van het dragen van dergelijke dingen. Ongeveer 40 van hen worden momenteel nog steeds vastgehouden als politieke gevangenen, waarvan sommigen zijn beschuldigd dat ze explosieven bij zich droegen.

Een andere extreemrechtse groep, die zich het “Cochala Youth Resistance” (RJC) noemt, heeft op zondag blokkades op Blanco Galindo Avenue in Cochabamba belegerd, waarbij ze op motorfietsen en andere voertuigen rondrijden terwijl ze kogelvrije vesten dragen en handgemaakte bazooka-achtige wapens dragen.

De presidentskandidaat van de Beweging naar socialisme (MAS), Luis Arce, antwoordde dat de gebeurtenissen die zich in Cochabamba voordeden “de haat en het geweld demonstreren van de schokgroepen die gemobiliseerd zijn door de defacto regering die probeert Bolivia te te verlammen”.

De Ombudsman zegt dat het herhaaldelijk “de Boliviaanse politie, het ministerie van de regering en het kantoor van de procureur-generaal van de staat heeft gevraagd om de nodige acties te ondernemen om de misdaden van deze onregelmatige groepen te onderzoeken en om te voldoen aan de aanbevelingen van internationale organisaties, zodat deze onregelmatige groepen worden ontmanteld”.

Defacto Minister van Binnenlandse Zaken Arturo Murillo heeft dagelijks bedreigingen en ultimatums geuit aan het adres van de sociale bewegingen en heeft meermaals gezegd dat hij “in de komende uren” een einde zou maken aan de blokkades.

Ondertussen heeft staatsgouverneur en presidentskandidaat Fernando Camacho een ‘open brief’ aan Jeanine Añez gestuurd, waarin hij dreigt met het mobiliseren van de gewelddadige extremistische groeperingen die (oktober/november 2019) de protesten tegen Evo Morales hebben gedragen, indien het regime er niet in slaagt de pro-democratische protesten te verpletteren.
Andere gewapende, blanke supremacistische en extreem-rechtse groeperingen hebben soortgelijke dreigementen op de sociale media gepubliceerd, waarin ze zeggen dat ze beloven de inheemse en door de vakbond georganiseerde blokkades te zullen verwijderen – allemaal met de steun van het regime.

https://twitter.com/telesurenglish/status/1210198579119181824?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1210198579119181824%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.telesurenglish.net%2Fnews%2Fbolivias-regime-mobilizes-far-right-paramilitary-groups-20200809-0011.html