Bron: Raúl Cazal,  
Visconversa 8 augustus 2020 (SP), 
Resumen-english.org 8 augustus 2020 (EN) ~~~

De geschiedenis lijkt voor sommigen van ons een zaak van het verleden te zijn. Barack Obama zei tijdens de zesde top van de Américas over de relatie van Cuba met de VS dat dit “controverses zijn die teruggaan tot een tijd voordat ik geboren werd”. Op de vorige Top, toen Hugo Chavez hem het boek ‘The Open Veins of Latin America’ van Eduardo Galeano gaf, zei hij iets dergelijks; dat ze hem niet de schuld moesten geven van iets dat in het verleden gebeurd is, omdat hij nog niet geboren was.

Niemand had hem op dat moment van iets anders beschuldigd dan dat hij het hoofd van het huidige imperium was. In 2015 speelde hij de slachtofferrol en vaardigde hij een decreet uit waarin hij Venezuela tot een “ongewone en buitengewone dreiging” verklaarde. Dit decreet werd gebruikt en misbruikt om meer dan 120 miljard dollar aan Venezolaanse activa overzee te beroven, en om een commerciële blokkade en financiële belegering op te zetten.

De historicus Howard Zinn zei ooit over Obama “Wat de teleurstellingen betreft, was ik niet vreselijk teleurgesteld omdat ik niet zoveel verwachtte. Ik verwachtte dat hij een traditionele Democratische president zou zijn. Voor buitenlands beleid, is dat nauwelijks verschillend van een Republikeins – net zo nationalistisch, expansionistisch, keizerlijk en oorlogszuchtig.”

Zinn heeft met zijn boek ‘A People’s History of the United States’ een rechtvaardige controverse in de belly of the beast (buik van het beest) uitgelokt. In 2010 probeerde de gouverneur van Indiana het gebruik ervan op openbare scholen te verbieden. Het jaar daarop werd het van de scholen in Tucson, Arizona, verwijderd. En in 2017 werd een wetsvoorstel geïntroduceerd in de Arkansas wetgevende macht “om een openbare school district of open inschrijving openbare charter school te verbieden om in haar curriculum of cursus materialen voor een programma van studieboeken of enig ander materiaal geschreven door of met betrekking tot Howard Zinn”.

Obama kende waarschijnlijk niet eens van deze historicus, met de geschiedenis van het zwarte volk, van de inheemse bevolking, of van de arbeiders in zijn land. En zo’n boek in niet toevallig in zijn handen gekomen, ook al was het op een gegeven moment een van de best verkochte boeken op Amazone.

Zinn’s leerlingen hadden meer geluk, zoals Alice Walker, auteur van de briefroman The Color Purple, die hem beschouwde als “… magisch als een leraar”. Getuige, oneerbiedig en wijs, hij hield van wat hij onderwees en wilde duidelijk dat zijn leerlingen er ook van hielden en dat ook deden.

Raul Cazal Schrijver en journalist. Auteur van de boeken El bolero se baila pegadito (1988), Todo tiene su final (1992) en van de poëzie Algunas cuestiones sin importancia (1994). Hij is co-auteur met Freddy Fernández van het essay A quién le importa la opinión de un ciego (2006). Gracias, medios de comunicación (2016) is zijn meest recente boek.