“Wij zijn de achtertuin van niemand! Los je Covid-19 en Racisme problemen op en ga weg uit Venezuela!”

Bron: orinocotribune 17 juni 2020  ~~~ 

De president van Venezuela, Nicolás Maduro, heeft dinsdag de interventionistische verklaring (NL-vertaling) van de Europese Unie (EU) over de parlementsverkiezingen, die dit jaar volgens de grondwet moeten worden gehouden, van de hand gewezen. Hieronder een deel van de interventionistische verklaring van Joseph Borrell namens de EU:

“Vrije en eerlijke parlements- en presidentsverkiezingen met respect voor de internationale normen zijn de sleutel tot het overwinnen van de crisis in Venezuela. Een onafhankelijk en evenwichtig CNE (Kiesraad) en een gelijk speelveld dat de deelname van politieke partijen en kandidaten mogelijk maakt, is een hoeksteen voor een geloofwaardig verkiezingsproces. De EU roept de regering en de oppositie op om zinvolle en inclusieve onderhandelingen te voeren met het oog op de oprichting van de CNE en de opheffing van de verboden voor oppositiepartijen. Alle nationale actoren moeten teruggaan naar de onderhandelingstafel, in het belang van alle Venezolanen.”

Tijdens een videoconferentie met de nationale leiding van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) zei het Venezolaanse staatshoofd dat er in het land verkiezingen zullen worden gehouden om de nieuwe leden van de Nationale Assemblee (AN) te kiezen.

“In Venezuela zullen er verkiezingen zijn, genoeg is genoeg! We zijn de achtertuin van niemand! Los je Covid-19 en racisme problemen op en ga weg uit Venezuela! Ga ver weg. Hier hebben we jaren van kolonialisme, alle standbeelden van de kolonialisten en de moordenaars gesloopt, genoeg van jullie!” zei hij.

“Een onafhankelijke en evenwichtige CNE en eerlijke voorwaarden die de deelname van politieke partijen en kandidaten mogelijk maken, vormen de hoeksteen van een geloofwaardig verkiezingsproces“, zo luidt een deel van de verklaring van het hoofd van de Europese diplomatie, Josep Borrell, die door de internationale media werd geciteerd, slechts één dag na zijn videoconferentie met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo.

Het Venezolaanse Hooggerechtshof heeft, op verzoek van oppositiepartijen, nieuwe autoriteiten beedigd voor de Nationale Kiesraad (CNE). En daarmee een belangrijke stap gezet om vooruitgang te boeken bij de oproep tot parlementsverkiezingen die op grond van de Venezolaanse grondwet in 2020 moeten worden gehouden.

De Venezolaanse regering en enkele politieke partijen hebben begin dit jaar een akkoord bereikt over de selectie van het nieuwe bestuur van CNE. Maar door de herhaalde vertragingen van de politieke partijen die zich onderwerpen aan de Amerikaans-geleide regimechange-operatie, bekend als de G-4 (die klaarblijkelijk profiteren van het feit dat ze onder Amerikaanse voogdij staan), en het aflopen van de minimale tijd die nodig was om de verkiezingen voor te bereiden, heeft de staat zonder deze partijen aktie ondernomen


In dit archief (nederlands):