Bron:RT 20 mei 2020  (SP), 
Orinocotribune 23 mei 2020 (EN) ~~~ 

De diplomaat begon zijn toespraak met de woorden van de Amerikaanse president, die woensdag zei dat hij het Zuid-Amerikaanse land heeft “omsingeld” op “een niveau dat niemand kent”.

De Venezolaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Samuel Moncada, zei deze woensdag dat de VS “geen staatshoofd heeft, maar een gangster”, nadat Donald Trump tijdens een telefoongesprek met vertegenwoordigers van de Spaanse gemeenschap bevestigde dat hij Venezuela heeft “omsingeld” op “een niveau dat niemand kent”.

Youtube: “Sorry! No subtitles”.

Met dat citaat begon Moncada zijn toespraak op de zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waar de mislukte poging tot een maritieme huurlingeninvasie tegen het Zuid-Amerikaanse land werd besproken. De diplomaat benadrukte dat Trump “de taal van een gangster” spreekt en zijn uitspraken zijn bewijs dat de VS “het internationaal recht op vele niveaus schendt”.

“Vandaag stellen wij in de VN-Veiligheidsraad de vuile oorlog aan de kaak van de regeringen van Trump en Duque, die terroristische aanvallen uitvoeren op Venezuela met behulp van drugshandelaren en huurlingen. Dit zijn misdaden tegen de menselijkheid.”

Iraanse schepen

Moncada bracht verschillende kwesties ter sprake om de beschuldiging tegen Washington te beargumenteren, waaronder het dreigement van de VS om militair geweld te gebruiken tegen vijf Iraanse olietankers die op weg zijn naar Venezuela, wat naar de mening van Caracas “een echte gewapende agressie” zou vormen, niet alleen tegen Teheran maar ook tegen het Venezolaanse volk.

De Venezolaanse vertegenwoordiger zei dat deze Amerikaanse dreigementen “onder meer de vrijheid van handel en scheepvaart schenden”.

Bovendien voegde Moncada toe dat de regering van Trump “openlijk heeft toegegeven dat zij bedrijven onder druk zet om geen benzine aan Venezuela te leveren”, een kwestie waaraan hij het groeiende brandstoftekort toeschrijft dat al wekenlang miljoenen Venezolanen treft.

“Wat als, in het midden van de Covid-19 pandemie, New York City opzettelijk van gas werd beroofd? Dit zou ongetwijfeld gelden als een misdaad tegen de menselijkheid, en dat is precies wat de Amerikaanse regering doet. De VS pleegt momenteel een misdaad tegen 30 miljoen Venezolanen,” voegde de ambassadeur eraan toe.

Minuten later garandeerde de minister van Defensie van Venezuela, generaal-directeur Vladimir Padrino López, dat de Iraanse olietankers, zodra ze “de exclusieve economische zone” van het Zuid-Amerikaanse land binnenkomen, “zullen worden geëscorteerd door schepen en vliegtuigen van de Bolivariaanse strijdkrachten (FANB)”.

“Wij zullen die hulp, humanitaire hulp, ontvangen, zoals we die hebben ontvangen van Rusland, van China, van andere delen van de wereld. Welkome solidariteit. We hebben al contact opgenomen met de Iraanse minister van Defensie”, voegde Padrino Lopez eraan toe.

Overval op een poging

Het onderwerp van het debat was de poging tot een gewapende inval die door de Venezolaanse autoriteiten op 3 mei werd gedwarsboomd. In dit verband drong Moncada er bij de Veiligheidsraad op aan “de taken en verantwoordelijkheden op zich te nemen” die het door het oprichtingshandvest van de Verenigde Naties voor de “handhaving van de internationale vrede en veiligheid” zijn toevertrouwd.

Ook vroeg hij het agentschap om “de agressie die tegen Venezuela is gepleegd” te erkennen en te eisen dat de auteurs ervan “onmiddellijk een einde maken aan hun criminele praktijken”, met inbegrip van het gebruik of de dreiging van geweld of nieuwe gewapende aanvallen “zelfs door het gebruik van huurlingen en terroristen”, zoals eerder deze maand aan de centrale kust van Venezuela is gebeurd.

De belangrijkste zorg voor Caracas is dat deze acties het internationale recht ondermijnen om “tirannieke, grillige en koloniale praktijken op te leggen aan de rest van de wereld”. “De Amerikaanse regering en haar bondgenoten creëren een wetteloze ruimte,” benadrukte hij.

Evenzo benadrukte de ambassadeur dat, hoewel de Amerikaanse regering erop staat zich te presenteren als de “redder” van Venezuela, die beweert de “belangrijkste donor” te zijn van humanitaire hulp aan het Zuid-Amerikaanse land, zij nooit bereid is geweest de mechanismen te gebruiken die in de Verenigde Naties bestaan om die hulp effectief te maken, zoals andere naties hebben gedaan.

De rol van het Verenigd Koninkrijk

Aan de andere kant veroordeelde Moncada het Verenigd Koninkrijk, omdat het een “opportunistische medeplichtige” van de Verenigde Staten was in de diefstal van de rijkdommen van zijn land, na “de plundering van meer dan 1,7 miljard dollar aan Venezolaans goud door de Bank of England”.

In lijn met het recente officiële protest in Caracas, herhaalde de ambassadeur de afwijzing van zijn land van het bestaan van een “Venezuela Reconstruction Unit” binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Britse Gemenebest, waardoor gesprekken zijn gevoerd tussen ambtenaren uit het Verenigd Koninkrijk met “Venezolaanse oppositieleden en samenzweerders van de recente gewapende invasie”.

Aan deze verklaring voegde Moncada de klacht toe dat Britse oorlogsschepen net buiten de territoriale wateren van Venezuela blijven, “in een vijandige en confronterende houding”, samen met oorlogsschepen uit Nederland, Frankrijk en de VS,” handig vermomd als operaties om de drugshandel te bestrijden.

Topfoto: De Venezolaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Samuel Moncada. 28 februari 2019 – Lucas Jackson / Reuters