Het wordt op de voet gevolgd door een Amerikaans vrachtschip, de Adam Joseph.

Bron: RT 24 mei 2020 ~~~ 

De eerste van vijf Iraanse tankers met brandstof naar Venezuela is de exclusieve economische zone van het land binnengekomen, zo blijkt uit de gegevens. Eerder dreigde Teheran de VS met represailles omdat ze de doorgang van de schepen hadden verstoord.
De onder Iraanse vlag varende olietanker ‘Fortune’ bereikte de EEG (exclusieve economische zone) van Venezuela laat op zaterdag, zo blijkt uit de gegevens van Refinitiv Eikon.

Terwijl het schip de territoriale wateren van Venezuela binnenvaart, lijkt het erop dat de tanker op de voet wordt gevolgd door een Amerikaans vrachtschip, de Adam Joseph.

Hashtag #GraciasIran [Dank u, Iran] is gelanceerd op Twitter om de gelegenheid te markeren, met burgers die de samenwerking tussen Teheran en Caracas begroeten in weerwil van de de facto marineblokkade door de VS.

Fortune’ wordt gevolgd door de andere vier Iraanse tankers – de Clavel, de Forest, de Faxon en de Petunia – die allemaal op weg zijn naar de kusten van Venezuela. De schepen zullen naar verwachting in totaal ongeveer 1,5 miljoen vaten olie aan Caracas leveren. Ondanks het feit dat het land beschikt over ‘s werelds grootste bewezen oliereserves, heeft het land moeite om zijn binnenlandse bevoorradingsbehoeften te dekken, met zijn energie-industrie die wordt geteisterd door de verlammende sancties van de VS.

Ook op rt.com De V.S. zullen ,,IN MOEILIJKHEDEN” komen als het de ,,VERGISSING” maakt om zich te mengen zich in tankers die naar Venzula onderweg zijn, waarschuwt Rouhani.

Kort voor de passage gaf Iran een strenge waarschuwing aan de VS, waarbij het opmerkte dat, hoewel Teheran niet geïnteresseerd is in een nieuwe opflakkering van geweld, het niet zou aarzelen om te reageren op een eventuele provocatie.

“We hopen dat de Amerikanen zich niet zullen vergissen,” zei de Iraanse president Hassan Rouhani.

Terwijl het beleid van Trump zich grotendeels heeft onthouden van commentaar op de naderende levering, die in schending van de sancties van de V.S. op zowel Venezuela als Iran zou zijn, citeerde Reuters een hogere ambtenaar van het Witte Huis die vorige week zei, dat Washington maatregelen overwoog die het in antwoord op de brandstofoverdracht kon nemen.

Venezuela van zijn kant beweerde dat de tankers werden geconfronteerd met “de dreiging van militair geweld” vanuit de VS, waarbij het beloofde de Iraanse schepen te begeleiden met militaire vliegtuigen en schepen om ze te beschermen tegen een mogelijke aanval.

Topfoto: De Venezolaanse president Nicolas Maduro en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif schudden elkaar de hand tijdens hun ontmoeting in Caracas, Venezuela op 20 juli 2019. © Reuters / Miraflores PalaceFollow RT op