Bron, RT-spaans, 6 mei 2020 ~~~ 

De ambtenaar verwees ook naar de Amerikaanse burgers die in Venezuela worden vastgehouden en zei dat ze “alle middelen” zullen gebruiken om hen te repatriëren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, ontkende op woensdag dat zijn land betrokken was bij de poging om Venezuela vanuit zee binnen te vallen, die op vroege zondagochtend 3 mei plaatsvond, en werd verijdeld door de veiligheidstroepen van het Zuid-Amerikaanse land.

“Als wij erbij betrokken waren geweest, zou het anders zijn geweest”, zei Pompeo tijdens een persconferentie, waar hem over de zaak werd vragen werden gesteld.

Pompeo heeft de lijn van president Donald Trump en de minister van Defensie Mark Esper gevolgd, die ook heeft aangegeven dat de VS niet betrokken zijn bij deze manoeuvre.

Washington “had niets te maken met wat er de afgelopen dagen in Venezuela is gebeurd”, benadrukte Esper.

De verduidelijkingen werden gemaakt nadat de Venezolaanse president Nicolás Maduro meldde dat een van de gearresteerden zei, dat onder de leden van zijn groep twee Amerikaanse burgers waren, leden van het persoonlijke veiligheidsteam van de Amerikaanse president.

https://youtu.be/VOrd4N6ZFPM

“Breng ze terug”

Onder de gedetineerden, zei Maduro, zijn twee Amerikaanse burgers geïdentificeerd als Luke Alexander Denman en Airan Seth Berry, van wie de Venezolaanse president enkele documenten liet zien, zoals hun Amerikaanse paspoorten, rijbewijzen en documenten die hen accrediteren als veteranen van het Amerikaanse leger.

Er werden ook identiteitskaarten getoond waaruit blijkt dat beide deel uitmaakten van het Amerikaanse particuliere beveiligingsbedrijf Silvercorp USA, de aannemer die betrokken was bij de poging tot overval, wiens CEO, Jordan Goudreau, krediet eiste voor de manoeuvre.

Tijdens de persconferentie zei Pompeo dat “zij alles in het werk zullen stellen” om de repatriëring van deze in Venezuela vastgehouden burgers te bewerkstelligen.

“Als het Maduro-regime besluit ze vast te houden, zullen we alle beschikbare middelen gebruiken om ze terug te brengen. Het is onze verantwoordelijkheid om dit te doen,” zei hij.

Hoewel hij later verduidelijkte, zullen ze eerst beginnen “om uit te vinden of ze in feite Amerikanen zijn”.

Topfoto: Een van de gevangenen in de operatie, Caracas, Venezuela, 4 mei 2020. Reuters