Bron: orinocotribune  7 mei 2020 ~~~

China verwerpt de poging van de Verenigde Staten om Venezuela binnen te vallen en alle interventionistische manoeuvres tegen de soevereiniteit van welk land dan ook.

De woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying, benadrukte deze woensdag opnieuw haar afwijzing van de agressie van de Verenigde Staten tegen Venezuela en maakte duidelijk dat Peking geen enkel invasieplan van de VS in het Zuid-Amerikaanse land zal accepteren.

“Wij verwerpen de schending van de soevereiniteit van Venezuela met alle middelen en excuses, daarnaast roepen wij op om prioriteit te geven aan het welzijn van het volk, samen te werken om de nationale stabiliteit te waarborgen en de vreedzame oplossing van de situatie in het Caribische land te bevorderen,” benadrukte de woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

China, zo leest de nota, is altijd voorstander geweest van het respecteren van het Handvest van de Verenigde Naties (VN) en de basisregels die de internationale betrekkingen regelen tegen het beleid van vijandigheid van de Verenigde Staten ten opzichte van de Maduro-regering.

De regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro veroordeelde de recente inval van huurlingen uit Colombia, die gesteund werd door de Verenigde Staten, met als doel chaos te creëren om een staatsgreep te plegen tegen Maduro, de legitieme en grondwettelijk verkozen president.

Het nieuwe avontuur van de VS en Colombia tegen Venezuela vindt op zondag 3 mei plaats, bijna een jaar na de poging tot staatsgreep, onder leiding van oppositievervanger Juan Guaidó – zelf uitgeroepen tot interim-president van Venezuela – met volledige steun van Washington, tegen de regering van Chavista.

Aan de andere kant heeft de Chinese diplomaat, verwijzend naar de gewapende aanval op de Cubaanse ambassade in de Verenigde Staten, beweerd dat “haar regering zich krachtig verzet tegen elke gewelddadige actie tegen de officiële diplomatieke diensten”.

Ook heeft zij er bij Washington op aangedrongen de nodige maatregelen te nemen om het hoofdkwartier en het diplomatieke personeel op haar grondgebied naar behoren te beschermen tegen eventuele schade, zoals bepaald in het Verdrag van Wenen van 1961.

Topfoto: Woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying / Foto; Dossier

Reacties

  1. Het internationaal recht, het VN Handvest, de beschaving en elementaire fatsoensnomen moeten inderdaad beschermd, gehandhaafd en nageleefd worden.
    Bedankt, China.

Reacties zijn gesloten.