Bron: John McEvoy, 
theCanary 19th May 2020 ~~~ 

Op 13 mei onthulde TheCanary een geheimzinnige eenheid binnen het Foreign and Commonwealth Office (FCO) die zich bezighoudt met de “wederopbouw” van Venezuela. Dossiers die werden verkregen in het kader van de Freedom of Information Act bevatten ook gedetailleerde privé-discussies tussen Venezolaanse oppositieleden en Britse ambtenaren, met voorstellen voor de bevordering van het Britse bedrijfsleven na een geplande staatsgreep.

De dag na de publicatie van het artikel riep de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza de Britse zaakgelastigde Duncan Hill op om “hem een formeel protest voor te leggen en een verklaring te eisen voor de oprichting… van een Venezolaanse Reconstructie-eenheid”. Hij voegde eraan toe dat de Britse regering “de staatsgreepplannen van Washington en elk destabiliserend initiatief” in Venezuela moet opgeven.

TheCanary sprak met Arreaza over de onthulling van deze eenheid, de gevolgen van de economische sancties voor zijn land en de recente mislukte invasie van huurlingen in Venezuela.

Wat was uw eigen reactie, en die van de Venezolaanse regering, op het bestaan van een “Venezuela Reconstruction Unit” bij het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken?

“We hadden geen idee dat deze eenheid bestond – dat ze werd opgericht in het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dus we waren verrast. Het eerste wat we deden was uw verslag met toewijding lezen. We bestudeerden de documenten die u publiceerde.

“Ze waren origineel, dus we hebben onmiddellijk de zaakgelastigde van het Verenigd Koninkrijk bijeengeroepen omdat de Britse ambassadeur op dit moment in Peru is. En we hebben officieel geprotesteerd omdat we niet begrijpen waarom ze deze eenheid hebben opgericht om Venezuela te ‘reconstrueren’, dat niet vernietigd is”.

Nadat u met de Britse zaakgelastigde Duncan Hill had gezeten, schreef u dat hij het bestaan van deze eenheid bevestigde en probeerde “het ongerechtvaardigde te rechtvaardigen”. Waarom was u ontevreden over de reactie van de Britse regering? Wat vindt u ongerechtvaardigd?

“Het bestaan van dit soort eenheid – om mijn land te reconstrueren, dat niet vernietigd is – en het feit dat het een geheime eenheid is, is belachelijk”. Ik stel het op prijs dat u de eenheid heeft ontdekt en dat u deze heeft gepubliceerd, want misschien hadden we er nooit achter kunnen komen.

“Dus ik vroeg Duncan Hill, en hij was heel direct – heel oprecht. Hij zei dat de documenten origineel waren, dat de eenheid bestond, dat zes mensen in de eenheid werken, dat het wordt geleid door de voormalige ambassadeur in Venezuela John Saville.

“En ik vroeg hem wat de betekenis is, wat is de zin van de eenheid? Dat ze Venezuela wilden bombarderen en aanvallen zoals ze dat in Irak deden, zoals ze dat in Afghanistan deden, zoals ze dat in Syrië deden om Venezuela met hun bedrijven te reconstrueren en winst te maken uit de Venezolaanse tragedie en het bloedvergieten? En hij zei dat we in de war waren, dat het waarschijnlijk een verkeerde naam was en dat het doel van de eenheid niet dit was – geen enkele regimechange of staatsgreep steunen.

“Maar ik stond erop dat ik geen enkele andere zin [voor het] bestaan van deze eenheid [zie, als het] niet is om [een staatsgreep] te steunen. Misschien hebben ze informatie van de VS die we niet hebben – dat ze op het punt staan Venezuela aan te vallen en te vernietigen, en dan zullen de Britse bedrijven Venezuela weer willen opbouwen.

“Maar ik was ook heel openhartig. Ik was woedend, en ik vertelde hem dat het onaanvaardbaar was”.

In januari 2019 drong het ministerie van Buitenlandse Zaken er bij de Bank of England op aan om meer dan 1 miljard dollar aan Venezolaans goud te bevriezen, wat een aanvulling is op de jarenlange intensieve economische sancties van de VS. Kunt u spreken over de gevolgen van de economische sancties voor de Venezolaanse economie, met name in het licht van de huidige pandemie van het coronavirus? Doen ze pijn aan politici of doen ze vooral de burgerbevolking pijn?

“Als ze politici en de Chavista-politici pijn doen, zouden we het helemaal niet erg vinden, want om te beginnen hebben we geen activa of persoonlijk geld in de VS of in Europa of wat dan ook.

“Dit doet ons belangrijkste bedrijf, het PDVSA, pijn – het doet de olieproductie in Venezuela, het belangrijkste inkomen van mijn land, en met dit inkomen importeren we de meeste dingen die de Venezolanen nodig hebben, waaronder medicijnen, voedsel, reserveonderdelen en grondstoffen voor de productie in Venezuela.

“Het niet kunnen gebruiken van het banksysteem is het ergste van de gevolgen van de sancties. Ik kan geen geld van Venezuela aan mijn personeel in het Verenigd Koninkrijk, of in Spanje, of in Europa, of in Washington, storten om de salarissen van de ambassades of consulaten te betalen.

“En hetzelfde gebeurt als we proberen medicijnen of voedsel te kopen, we kunnen onze rekeningen en ons geld niet gebruiken. Vooral als je het geld bevriest en blokkeert, zoals de Britse regering deed met het Venezolaanse goud. Dit goud behoort toe aan de 30 miljoen Venezolanen; het behoort niet toe aan Nicolas Maduro of Jorge Arreaza. Het is van de Centrale Bank van Venezuela, en het moet gebruikt worden om aan de behoeften van de Venezolanen te voldoen. Dus het is echt diefstal – ze hebben het Venezolaanse geld gestolen en het is onaanvaardbaar. En het is absoluut ondergeschikt aan het beleid van de Verenigde Staten en de heer Trump voor regime-change

De Amerikaanse en Britse regeringen hebben herhaaldelijk gesuggereerd dat Venezuela een dictatuur is. Hoe denkt u dat het met de geloofwaardigheid van Venezuela als democratie staat, in vergelijking met die van de VS en Groot-Brittannië?

“Nou, we hebben geen koning of koningin, en onze president wordt door het volk gekozen in eerlijke verkiezingen… Het is een democratie, we hebben niet alleen drie takken van de regering, maar we hebben ook vijf takken van de macht, waaronder de volksmacht die georganiseerd is zoals het volk zich organiseert. Natuurlijk is dit een ander systeem, een ander soort democratie – het is directe democratie en geen parlementaire democratie.

“De bedrijven en de militaire bedrijven en de grote lobby’s nemen geen beslissingen in Venezuela. Ze kiezen niet de president, ze kiezen niet de wetgevers. Dus natuurlijk is het anders dan in de VS, waar er slechts twee partijen zijn – het is een plutocratie. Je moet een miljonair of miljardair zijn om president van de VS te zijn. Je moet de steun hebben van de wapenbedrijven en de farmaceutische bedrijven om een kandidaat te kunnen zijn van een van de enige twee partijen.

“En dan hebben ze deze ongewone manier van stemmen met kiescolleges – het is geen directe stemming voor het volk van de Verenigde Staten. Dus ik denk dat we een veel democratischer land zijn dan de Verenigde Staten, en zelfs veel Europese staten…

“De Trump-regering en andere regeringen hebben altijd de Monroe-doctrine gehoorzaamd, die bepaalt dat dit deel van de wereld aan de Verenigde Staten toebehoort, en ze moeten regeringen, legers, economieën, enz. beheren.

“Dus omdat we een ander systeem hebben, omdat we tegen de gebruikelijke kapitalistische regeringen in dit deel van de wereld ingaan, zijn we natuurlijk een doel van het beleid van regimechange, van de staatsgrepen, van de invasies en dit alles wat we al bijna twintig jaar ondergaan hebben”.

Onlangs was er een mislukte invasie in Venezuela door Amerikaanse en Venezolaanse huurlingen. Het contract lekte uit naar de Washington Post met de naam Juan Guaidó als ‘opperbevelhebber’ van dit plan. Wat is de reactie van de Venezolaanse regering hierop en wat zegt dit over enkele aspecten van de Venezolaanse oppositie die in de internationale media worden afgeschilderd als vreedzaam en steunend voor de mensenrechten?

“Dit begon in 2002 met de staatsgreep tegen president [Hugo] Chavez. En de oppositie van Venezuela heeft altijd gekozen voor gewelddadige middelen en sluipwegen om aan de macht te komen. En deze laatste operatie was echt gevaarlijk – we hebben het over huurlingen uit de Verenigde Staten. Een oorlogsgezelschap, een huurling uit de Verenigde Staten, werd door Juan Guaidó en deze mensen gecontracteerd om Venezuela binnen te vallen, om president Maduro te vermoorden, om de vice-president te vermoorden, om de president van de National Constituent Assembly te vermoorden, of in ieder geval om ze te kapen en ze in een vliegtuig naar de Verenigde Staten te brengen omdat ze zogenaamd drugsdealers zijn of wat dan ook.

“En deze [huurling] operatie werd [voor]gefinancierd door drugshandelaren uit Colombia, zoals is aangetoond, we hebben genoeg bewijs en getuigenissen – zelfs van de Amerikaanse soldaten die deelnamen aan deze operatie. Dus deze verklaring van de Verenigde Staten als ze zeggen dat alle opties op tafel liggen als het gaat om Venezuela, dat is wat ze doen. En de beschuldigingen van drugshandel tegen onze president, tegen leden van onze regering waren [het geven van] groen licht aan dit soort huurlingen om te doen wat ze moeten doen om hun beloning te krijgen en een burgeroorlog te voeren, waarschijnlijk in Venezuela, en bloedvergieten”.

Hoe zou Venezuela er volgens u uitzien als de VS en zijn bondgenoten erin zouden slagen deze regering omver te werpen?

“Dat zou het einde van de vrede in Venezuela zijn. Ik zeg een burgeroorlog, maar het zou een oorlog kunnen zijn, want als de VS betrokken zijn en de burgers van de VS, en soldaten van de VS zijn betrokken en ze sturen hun mariniers en oorlogsschepen die ze in het Caribisch gebied hebben ingezet, dan zou het misschien een oorlog tegen de Verenigde Staten zijn.

“Ik geloof in mijn volk en ik geloof in mijn strijdkrachten – het zou nog erger zijn dan Vietnam. Honderdduizenden Venezolanen zouden sterven, duizenden Amerikanen zouden sterven, misschien betrekken ze ook Colombia en andere landen. En uiteindelijk zouden we winnen, we zouden zegevieren, maar het zou een ramp zijn voor mijn land.

“Dus ik denk dat ze zich moeten houden aan de beginselen van het internationaal recht, dat ze het handvest van de Verenigde Naties moeten respecteren, dat ze de soevereiniteit van Venezuela moeten respecteren en dat ze hun beleid van regimechange moeten stopzetten en zich met hun eigen zaken moeten bemoeien. Er zijn arme mensen en er is een pandemie [in de VS] – duizenden mensen zijn door de pandemie omgekomen en [de VS zouden] zich niet langer moeten bemoeien met Venezolaanse kwesties”.