Bron: albaciudad.org 11 april 2020 (Spaans), 
orinocotribune 13 april 2020 (Engels) ~~~ 

Adriana Guzmán Arroyo, die deel uitmaakt van de Antipatriarchale gemeenschap van Bolivia, zei in een interview met Alba Ciudad dat de regering van Bolivia die de staatsgreep pleegde, haar racistische beleid van vervolging en onderdrukking voortzet, ondanks de situatie die door Covid-19 is ontstaan.

“De de facto regering probeert een beleid van angst te verstevigen, en maakt gebruik van de coronaviruspandemie om een militarisering uit te oefenen die wordt toegevoegd aan de vervolging en repressie waarmee ze proberen de sociale strukturen te breken en ons tegen elkaar op te zetten, tegen onze buren, het is de voortzetting van de staatsgreep,” legde ze uit.

In die zin protesteerde ze tegen het feit dat de Boliviaanse autoriteiten geen gezondheidsplan voor de burgers uitvoeren, maar hen daarentegen in de steek laten en de pandemie als schild gebruiken om politieke tegenstanders en inheemse volkeren te vervolgen.

“De laatste beslissing betreft het gebruik van handvatten en enkelbanden met chips voor de patiënten van Covid-19, zodat ze niet ontsnappen. In plaats van hen een behandeling aan te bieden, zetten ze er een chip op die bedoeld was voor degenen die van hun vrijheid zijn beroofd; een logica van politieke vervolging en vervolging voor degenen die ziek worden”.

Media-blokkade

Ook veroordeelde zij de opgelegde beperkingen om andere onderwerpen van nationale en internationale gebeurtenissen aan de kaak te stellen en uit te drukken. “Er is een mediablokkade. We kunnen het niet meer hebben over iets anders dan het coronavirus en we hebben het niet meer over het feit dat er in Bolivia nog steeds een staatsgreep plaatsvindt, dat de moorden ongestraft blijven, dat de Verenigde Staten proberen in te grijpen in Venezuela, dat ze in Colombia doorgaan met het vermoorden van sociale leiders. De mediablokkade is wereldwijd en in Bolivia is ze dubbel of driedubbel”, stelt zij.

“Het kan niet zo zijn dat ze ons angst, verlamming of demobilisatie opleggen. We zijn er zeker van dat zich organiseren de manier is om de angst het hoofd te bieden, zowel voor de staatsgreep als voor de pandemie. We moeten het politieke bewustzijn in stand houden.