Bron: Persbericht The World Peace Council, 27 april 2020 ~~~

De World Peace Council (WPC – Wereldvredesraad) veroordeelt met klem het besluit van de Amerikaanse procureur-generaal, namens de Amerikaanse regering, om de president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela en andere hooggeplaatste functionarissen strafrechtelijk te vervolgen onder het voorwendsel van hun vermeende betrokkenheid bij de internationale drugshandel.

De Amerikaanse procureur-generaal dreigt de Bolivariaanse Republiek Venezuela aan te wijzen als “een staat die terrorisme sponsort”. Dit besluit van de Amerikaanse regering vormt niet alleen een verdere escalatie van de provocaties, dwangmaatregelen en inmenging tegen een soeverein land, maar bewijst ook de cynische en arrogante aanpak van de VS, die de kritieke tijden van de wereldwijde pandemie van COVID 19 gebruiken om nieuwe aanvullende sancties op te leggen aan het land en zijn bevolking.

Het volk van Venezuela heeft al te lijden onder de sancties en beperkingen die de Amerikaanse imperialisten en hun bondgenoten van de EU en de “Lima-groep” hebben opgelegd, waardoor het land sinds meer dan een jaar geen medicijnen en andere essentiële producten meer mag kopen. Het zijn dezelfde krachten die een zelfbenoemde marionet erkennen als hun “gekozen leider” tegen elke legitimiteit, logica en internationaal recht en het zijn dezelfde krachten die tijdens de COVID 19-crisis het land niet toestaan om technische apparatuur en gezondheidsproducten voor het nationale gezondheidsstelsel op de internationale markten te kopen en te leveren.

De nieuwe beslissing van de VS vandaag, die optreedt als “wereldsheriff” en miljoenen Amerikaanse dollars aankondigt voor de gevangenneming van de legitieme president Nicolas Maduro, officieren en ministers van het land heeft geen precedent en is arbitrair en nietig.

Het WPC betuigt zijn diepe solidariteit met het volk van Venezuela, met de anti-imperialistische vredelievende krachten in hun strijd voor de verdediging van hun soevereine recht om alleen en zonder enige buitenlandse inmenging hun leiderschap en beleid te kiezen en om de imperialistische agressie, inmenging en provocaties te bestrijden.

Wij roepen alle leden en vrienden van de Wereld Vrede Raad (WPC) op de solidariteitsacties met het volk van Venezuela te versterken en plannen te maken voor de 19e april, de Internationale Dag van de solidariteit met de Bolivariaanse Republiek Venezuela, met protest-acties tegen de imperialistische dreigingen en solidariteit-acties met het Venezolaanse volk in coördinatie met onze ledenorganisatie in Venezuela (Comité voor Internationale Solidariteit en Strijd voor de Vrede-COSI).

Het WPC-secretariaat
26 maart 2020