Bron: TelesurTV 1 maart 2020 ~~~ 

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) voerde een analyse uit van de resultaten van de verkiezingen in Bolivia, afgelopen 20 oktober, en benadrukte de legitieme overwinning van Morales met meer dan 10 procentpunten.

De president van Argentinië, Alberto Fernández, bekrachtigde zijn klacht dat in Bolivia “de rechtsstaat werd geschonden” na de staatsgreep tegen Evo Morales en eiste “snelle democratisering” in het land “met de volledige participatie van het volk.”

“Volgens een rapport gepubliceerd door de Washington Post en gemaakt door het Massachusetts Institute of Technology (MIT), won Evo Morales de verkiezingen van vorig jaar met meer dan 10 punten, zonder fraude”, schreef de president.

In een reeks tweets op zijn Twitter-account zei Fernández: “het rapport heeft met een opmerkelijke hardheid kritiek geuit op de inconsistentie van de audit, die destijds werd uitgevoerd door de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten), en die concludeerde dat het bestaan ​​van onregelmatigheden bij de verkiezingen, die nu opgeeist wordt”.

“Zoals ik altijd heb opgemerkt, werd in Bolivia de rechtsstaat geschonden met de acties van de strijdkrachten en sectoren van de oppositie tegen de toenmalige president en met de expliciete medeplichtigheid van de OAS, die de opdracht had om de volledige geldigheid van de democratie te waarborgen. “

Fernández zei: “De Argentijnse regering destijds (onder leiding van Macri), hield zich in medeplichtigheid stil, bij zo’n schandaal, en negeerde de stemmen die toen opstonden om de Boliviaanse institutionaliteit te waarborgen.”

De MIT-studie plaatst vraagtekens bij het rapport waarin de OAS toendertijd onregelmatigheden bij de verkiezingen opmerkte en dat diende als ondersteuning van de bewering van zijn secretaris-generaal, Luis Almagro, dat er fraude ten gunste van Morales was.

De dag dat het voorlopige OAS-rapport werd gepubliceerd, op 10 november, in strijd met de afspraak om het rapport later te verspreiden, kondigde de toenmalige president Morales zijn ontslag aan en verliet het land naar Mexico, dat hem asiel verleende.

De inheemse leider werd onder druk gezet om Bolivia te verlaten, nadat het leger, samen met het politiecommando, hem had gevraagd af te treden, wat de staatsgreep in gang zette, georkestreerd door de rechtse oppositie die de overwinning van Morales bij de verkiezingen van afgelopen oktober niet erkende.

Evo, nu campagneleider van de Movement to Socialism (MAS) van Bolivia, bleef een maand in ballingschap in Mexico en op 12 december, twee dagen nadat Fernández het Argentijnse presidentschap had aangenomen, arriveerde hij in Buenos Aires, waar hij zijn toevlucht zocht.

De nieuwe verkiezingen in Bolivia worden gehouden op 3 mei en de MAS-kandidaat, Luis Arce, leidt de peilingen in de aanloop van de verkiezingen, die ngeorganiseerd worden door de door de staatsgreep-regering aangewezen kiesautoriteiten.