Bron: TelesurTV 18 maart 2020 (SP), 
orinocotribune 19 maart 2020 (EN) ~~~

“Er zijn krachten die niet willen dat we de getelde stemmen zien, om welke reden dan ook. Elke regering die een eed heeft afgelegd zonder een geloofwaardig en volledig transparant proces voor het tellen van de stemmen zou geen legitimiteit hebben,” zei Caricom President Mia Mottley.

De president van de Caribische Gemeenschap (Caricom), Mia Mottley, meldde woensdag dat ze de gedwongen terugtrekking van het onafhankelijke high-level team, een waarnemingsorgaan voor de electorale telling in Guyana van de laatste algemene verkiezingen op 2 maart betreurt.

De Caribische Gemeenschap had op 14 maart een verkiezingswaarnemingsteam gestuurd op verzoek van de president van Guyana, David Granger, en de leider van de oppositie, de heer Bharrat Jagdeo, die ermee instemden de stemmen te tellen in de tien kiesdistricten waar het verkiezingsproces is afgerond, om zo de veiligheid van de bevolking te waarborgen.

Verwant: De Explosieve Oliedeal van Exxon laat Guyana tot $55 miljard mislopen.

Het besluit kwam tot stand door een gerechtelijk bevel dat op 17 maart werd uitgevaardigd en waarbij een maatregel werd toegestaan die het de verkiezingscommissie van Guyana (Gecom) onmogelijk maakte de stembiljetten voor de algemene en regionale verkiezingen opnieuw te tellen, en waarbij de overeenkomsten tussen de president van Guyana en de oppositieleider, opgevolgd door Caricom, nietig werden verklaard.

Mia Mottley gaf aan dat de telling een enorme stap vooruit was in het bepalen van de wil van de bevolking van Guyana in de gehouden verkiezingen, waardoor het vertrouwen in het verkiezingsproces op lokaal en internationaal niveau kon worden hersteld.

In het persbericht dat op de officiële website van Caricom is gepubliceerd, staat dat “er krachten zijn die niet willen dat de stemmen worden geteld om welke reden dan ook. Elke regering die een eed heeft afgelegd zonder een geloofwaardig en volledig transparant proces voor het tellen van de stemmen zou geen legitimiteit hebben”.

Volgens de verklaring heeft de Caribische gemeenschap geen andere keuze dan het high-level team terug te trekken, met de verklaring dat Caricom toegewijd blijft aan het Guyanese volk.

Topfoto: Het verkiezingswaarnemingsteam in Guyana was door juridische aktie een vereiste. | Foto: Caricom