Andrea Cotrena, 
op cubanismo op 1 februari 2020 ~~~ 

Analyse door Andrea Cotrena

Op 10 november 2019 werd Evo Morales gedwongen af te treden, toen hij een “civiel-militaire staatsgreep” van de oppositie met de hulp van gewelddadige groeperingen aan de kaak stelde.

De eerste weken werden gekenmerkt door het gebruik van dodelijke en niet-dodelijke wapens tegen de demonstraties tegen de putschistische regering. Meer dan 30 mensen werden gedood als gevolg van het geweld, een heksenjacht en de arrestatie van voormalige politieke leiders (van de MAS) die anderen dwong onder te duiken, media werden gesloten, journalisten gevangen gezet, parlementsleden verhinderd om de Nationale Assemblee te betreden, ….

Een senator die zichzelf tot president uitroept en met de hulp van soldaten de presidentiële sjerp aantrekt. Het Latijns-Amerikaanse continent heeft zijn eerste vrouwelijke dictator: mevrouw Jeanine Áñez.

Na een aantal keren te zijn uitgesteld werden uiteindelijk algemene verkiezingen aangekondigd voor 3 mei 2020. De MAS mocht een kandidaat voordragen. Uiteindelijk zal Luis Arce de presidentskandidaat zijn en David Choquehuanca de vice-presidentskandidaat. Luis Arce, is twee keer minister van Economie en Financiën geweest. David Choquehuanca, is een Boliviaanse Aymara, Pachamamist en politiek leider, die minister van Buitenlandse Zaken is geweest en later Secretaris-generaal van ALBA (Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van ons Amerika).

Sinds 17 januari heeft de aanwezigheid van politie- en militair personeel in verschillende delen van het land, onder meer met tanks en helikopters, de bevolking opnieuw gealarmeerd. De regering zet bijna 70.000 troepen in.

De toename van het aantal militairen en politieagenten in de straten van Bolivia en in Cochabamba, waar de meerderheid van de inwoners aanhangers zijn van de voormalige president Evo Morales, gaat gepaard met de ontmanteling van meer dan 50 radiostations die worden gerund door inheemse gemeenschappen en sociale organisaties.

Deze acties vinden ook plaats in het kader van :

-Vieringen voor de oprichting van de Plurinationale Staat Bolivia, die de culturele diversiteit van de volkeren uit dit Andes- en Amazoneland erkent.

– de verlenging door het Plurinationaal Constitutioneel Tribunaal (TCS) van het mandaat van Jeanine Añez, senatoren en plaatsvervangers (putschisten) tot de installatie van de nieuwe regering die zal volgen op de verkiezingen van 3 mei. Zij hadden op 22 januari de wederrechtelijk ingenomen posten moeten vrijgeven, zoals de wetten van het plurinationale land voorschrijven.

De MAS-leiders hebben al gezegd dat ze zouden oproepen tot mobilisatie als de putschisten de wet niet zouden toepassen. Het lijdt geen twijfel dat de wens om deze demonstraties met geweld te voorkomen een van de redenen is waarom de putschisten het leger de straat heeft opgestuurd.

Als internationale solidariteitsbeweging veroordelen wij de staatsgreep in Bolivia op 10 november 2019 tegen president Evo Morales Ayma en zijn vicepresident Álvaro García Linera, en roepen wij op tot een verkiezingswaarnemingsmissie voor de komende verkiezingen.

TEKEN ONZE OPROEP VOOR VREDE EN DEMOCRATIE IN BOLIVIA
op cubanismo.be