“Is een economische boycot die tot duizenden doden leidt een vorm van genocide? “

~ Zondag 19 januari 2020, 14:00 – 17:00
~ IIRE Conference Center: Lombokstraat 40, Amsterdam
~ Met Guillermo Barretto en Sandew Hira
~ Taal: Engels – Toegang: 7,50 euro
~~

Decolonial International Netwerk en Vrede met Venezuela organiseren een evenement rond het thema economische boycot en genocide in het kader van Genocide Memorial Day op 19 januari.
De vraag van het thema is: “Is een economische boycot die tot duizenden doden leidt een vorm van genocide?”

Genocide wordt geassocieerd met gewelddadige acties die leiden tot de dood van grote aantallen personen. Wat als grote aantallen mensen sterven, niet door geweld, maar door economische boycot? In Venezuela heeft de economische boycot van dat land geleid tot 40.000 doden. Het Amerikaanse Center for Economic and Policy Research in Washington heeft berekend dat als gevolg van de boycot het sterftecijfer is gestegen met 31% van 2017 tot 2018. Vanwege het gebrek aan medicijnen is de kans groot dat in de komende jaren grote aantallen mensen zullen sterven , vooral onder mensen met HIV (80.000), nierdialyse (16.000), kanker (16.000) en diabetes (4 miljoen).

Het instrument van economische boycot wordt nu veel meer dan voorheen gebruikt om anti-imperialistische regeringen omver te werpen. Het evenement in Amsterdam zal de volgende vragen behandelen:
– Wat zijn de verschillende vormen van economische boycot?
– Wat is het effect van economische boycot op de levensverwachting?
– In hoeverre is economische boycot een vorm van genocide?
– Wat kan hiertegen worden gedaan?

Het evenement zal plaatsvinden in Amsterdam in het kader van Genocide Memorial Day (GMD). Deze dag is een dag om “de onmenselijkheid van de mens voor de mens” te herinneren. GMD is in 2010 gestart door de
Islamic Human Rights Commission, stichtend lid van het Decolonial International Network, als een jaarlijkse traditie om de zionistische aanval op Gaza in 2008 te herdenken. Ongeveer 1.400 Palestijnen, voornamelijk burgers, werden gedood zonder tussenkomst van regeringen. GMD wil bewustzijn creëren over de factoren die leiden tot genocide en wat we kunnen doen om deze te voorkomen.


In dit archief: Publicaties over de unilataire sancties tegen Venezuela
(meest recente bovenaan):