Bron: TelesurTV,  13 januari 2020 ~~~ 

Verzoening en eenheid in Bolivia zal alleen worden bereikt door het herstel van de rechtsstaat, “zei Morales.

De democratisch gekozen president van Bolivia, Evo Morales, die nu asielzoeker is in Argentinië na de staatsgreep tegen hem, drong er bij de Zuid-Amerikaanse natie op aan de rechtsstaat in zijn land te herstellen om “vrede, verzoening en eenheid” te bereiken.

VERWANT:
Bolivia: Senaat keurt grondwettelijke garantiewet goed (NL)

Morales tweette maandag dat het onaanvaardbaar was hoe de regeringsfunctionarissen uit zijn regering, inclusief voormalig minister van Binnenlandse Zaken Carlos Romero, door het de facto regime in La Paz werden behandeld.

Morales zei dat deze groepen, “pititas” of “motoqueros” genoemd, “in feite paramilitaire overheidstroepen” zijn van de zelfbenoemde president Jeanine Áñez.

“Vrede, verzoening en eenheid in Bolivia zullen alleen worden bereikt door het herstel van de rechtsstaat,” zei Morales.

Hij drong ook aan op de eliminatie van deze onregelmatige groepen en om te vechten “tegen ongelijkheid, discriminatie en armoede.”

“Hoe kunnen vrede en democratie worden gegarandeerd in een staat zonder rechten als de de facto regering van Bolivia per decreet FF.AA. (het leger) gebruikt om weerloze mensen af ​​te slachten en te vervolgen?” Vroeg Morales in een andere tweet.

Morales zei dat het Boliviaanse volk nog steeds georganiseerd is in “boerenpatroules, gemeenschapswacht en andere vroegere vormen voor hun eigen veiligheid.”

Sinds de staatsgreep op 10 november plaatsvond, ontketende de de facto regering, samen met civiele rechtse groepen, een vervolgingscampagne tegen leiders van de Movement to Socialism (MAS), sociale leiders en degenen die in opstand kwamen tegen de anti-democratische machtsovername.

Topfoto: De Boliviaanse president Evo Morales groet terwijl hij aankomt om een ​​groep Argentijnse priesters te bezoeken, genaamd “Curas en la Opcion por los Pobres” (priesters in de optie voor de armen) en de Boliviaanse ‘community of the humble’ buurt van Isla Maciel, als onderdeel van het feest van Drie Koningen, op 6 januari 2020 in Buenos Aires, Argentinië. | Foto