Bron: TelesurTV, 12 januari 2020 ~~~

De wet geeft onder andere schadevergoeding aan de families van de doden en omvat het herstelproces voor de gewonden tijdens de staatsgreep van november.

De Boliviaanse senaat, met een meerderheid van de Movement toward Socialisme (MAS), keurde deze vrijdag de garantiewet goed, tijdens een sessie waarin vertegenwoordigers van de rechtse Democratische Unie en christen-democratische partijen de zaal verlieten.

Ondanks het feit dat het wetsvoorstel niet op de agenda stond, gebruikte MAS de meerderheid om over het voorstel te stemmen, waardoor senatoren van andere partijen de zaal verlieten. De senatoren keurden de wet goed, inclusief wijzigingen in de tekst die eerder waren goedgekeurd door de Boliviaanse afgevaardigden.

Senaat President Eva Copa legde uit dat het wetsvoorstel werd omgedoopt tot de wet op de mensenrechtengarantie.

Ze heeft ook verduidelijkt dat artikel zeven is ingetrokken, omdat dat artikel in twijfel werd getrokken vanwege de garanties voor het berechten van de ex-autoriteiten voor betrouwbaarheid, en het gaf ook speciale bescherming aan verkozen autoriteiten als ze er zelfs mondeling om vroegen.

De eenheid van het volk zal de triomf zijn van de nederigen en de patriotten. Met onze Democratische en Culturele Revolutie hebben we Bolivia opnieuw ontdekt, daarom is het niet te stoppen. We zullen terugkeren en we zullen miljoenen zijn!

Volgens Copa werd de wet snel goedgekeurd, omdat er nog steeds mensen gewond zijn door de evenementen van november, waaronder kogelwonden, waarvan de behandeling niet werd beschermd, en deze wet geeft schadevergoeding aan de families van de doden en omvat het herstelproces voor de gewonden.

Gezien de wijzigingen moet het wetsvoorstel echter worden teruggestuurd naar de Kamer van Afgevaardigden om te kunnen stemmen.

Copa verklaarde ook dat de de facto regering zich niet heeft gehouden aan de overeenkomst met sociale organisaties om rust in het land brengen.

Ze voegde eraan toe dat aan dit wetsvoorstel werd gewerkt met de de organisatoren van de dialoog, de Verenigde Naties, de Europese Unie en de katholieke kerk.

Topfoto: Senator Eva Copa merkte op dat de sessie waarin de wet werd goedgekeurd een quorum (voldoende aanwezige wetgevers) had, waardoor het volledige legitimiteit heeft | Foto: Reuters