Bron: Telesur, 3 januari 2020

De termijn van Morales en die van de huidige regeringsperiode loopt af op 22 januari, en omdat de resultaten van de verkiezingen van oktober 2019 werden geannuleerd, is er geen gekozen president of gekozen wetgever om in functie te treden.

Evo Morales, die werd gedwongen af ​​te treden door het leger en de oppositie in november na het winnen van de verkiezingen, zei donderdag dat het hoofd van het Boliviaanse Hooggerechtshof moet optreden als waarnemend staatshoofd en nieuwe verkiezingen moet organiseren in de Andes-natie.

VERWANT:
Evo introduceert juridisch team om beschuldigingen van staatsgreepregering te bestrijden

Volgens de grondwet van Bolivia wordt de hoofdrechter verondersteld het presidentschap op zich te nemen in het geval van een vacature na het einde van de presidentiële en congresmandaten.

Nadat Morales aanvankelijk zijn toevlucht in Mexico had aanvaard, arriveerde hij drie weken geleden in Argentinië en vroeg asiel aan.

Hij werd vergezeld voor de persconferentie van donderdag in Buenos Aires door twee prominente Argentijnse advocaten die Morales vertegenwoordigen in de zaak van opruiing en terroristische aanklachten die tegen hem werden opgelegd door de regering die het Boliviaanse leger installeerde nadat het hem had afgezet.

De advocaten, Eugenio Zaffaroni en Gustavo Ferreyra, zeiden dat Bolivia Argentinië niet heeft gevraagd Morales uit te leveren en dat er geen Interpol-bevel is voor zijn arrestatie.

“Bovendien is de misdaad van opruiing objectief politiek en kan men niemand om uitlevering vragen voor een politieke misdaad, volgens het uitleveringsverdrag dat we in 2013 met Bolivia hebben ondertekend,” vertelde Zaffaroni, een voormalige opperrechter van het Hooggerechtshof van Argentinië, tegen verslaggevers.

Zijn advocaten drongen erop aan dat Morales de constitutionele president van Bolivia blijft omdat de wetgevende vergadering nooit het ontslag aanvaardde dat hij op 10 november onder dwang had ingediend.

“We weten nog steeds niet echt of de feitelijke autoriteit in Bolivia het administratieve apparaat en het territoriale apparaat volledig domineert,” zei Ferreyra. “We durven te zeggen dat het een staat is van puur geweld.”

Zaffaroni, die momenteel zitting heeft in het Inter-Amerikaanse Hof van Justitie, zei dat met het einde van de huidige presidentiële en congresvoorwaarden op 22 januari, Bolivia een ‘rechtloze staat’ zal zijn.

“Hoe kunnen we uit een situatie komen waarin noch een uitvoerende macht noch een wetgevende macht bestaan? De rechtbanken blijven bestaan ​​en uiteindelijk zou het juiste zijn wat al verschillende keren in de geschiedenis van Bolivia is gebeurd: het hoofd van het Hooggerechtshof neemt het voorlopige presidentschap aan en roept verkiezingen uit, waarmee deze situatie genormaliseerd is, “zei Zaffaroni.

In een interview met EFE op 24 december zei Morales dat de interim-regering in La Paz moet stoppen met het vervolgen van zijn aanhangers om ervoor te zorgen dat de voor 2020 beloofde verkiezingen vrij en eerlijk zijn.

Het eerste inheemse staatshoofd van Bolivia zei dat, hoewel de crisis in de Andes-natie alleen kon worden opgelost door een ‘verzoeningsbeleid’, de vooruitzichten voor een dergelijke aanpak mager leken in het licht van de acties van de regering onder leiding van de rechtse senator Jeanine Añez.

“Het zeggen van “Jeanine moet weg” is opruiing en vervolging. Communiceren met Evo is opruiing,”‘zei hij, verwijzend naar strafrechtelijke aanklachten tegen zichzelf en prominente leden van zijn linkse MAS-partij.

Het Boliviaanse Ombudskantoor zei dat 35 mensen zijn gestorven in politiek geweld sinds 20 oktober, de overgrote meerderheid van hen zijn MAS-aanhangers gedood door de veiligheidstroepen tijdens protesten tegen de Añez-regering.

Topfoto: Voormalig Boliviaanse president Evo Morales woont een persconferentie bij op 2 januari 2020 in Buenos Aires, Argentinië. | Foto: Reuters