Bron: Max Blumenthal en Ben Norton 
op thegrayzone, 11 november 2019 ~~~ 

Boliviaanse coup-leider Luis Fernando Camacho is een extreemrechtse multimiljonair, voortgekomen uit fascistische bewegingen in de regio Santa Cruz, waar de VS separatisme heeft aangemoedigd. Hij heeft steun ingeroepen van Colombia, Brazilië en het staatsgreepregime van Venezuela.

Door Max Blumenthal en Ben Norton

Toen Luis Fernando Camacho het verlaten presidentiële paleis van Bolivia bestormde in de uren na het plotselinge ontslag van president Evo Morales op 10 november, onthulde hij aan de wereld een kant van het land die haaks staat op de plurinationale geest die zijn afgezette socialistische en inheemse leider naar voren had gebracht .

Met een Bijbel in de ene hand en een nationale vlag in de andere, boog Camacho zijn hoofd in gebed boven het presidentiële zegel, zijn gelofte vervullend om het inheemse erfgoed van zijn land te zuiveren van de regering en ‘God terug te brengen naar het verbrande paleis’.

“Pachamama zal nooit terugkeren naar het paleis,” zei hij, verwijzend naar de Andes heilige van Moeder Aarde. “Bolivia is van Christus.”

Extreem-rechtse oppositieleider Luis Fernando Camacho in het presidentiële paleis van Bolivia met een Bijbel, na de staatsgreep

De extreemrechtse oppositie in Bolivia had die dag de linkse president Evo Morales omvergeworpen, nadat de militaire leiders van het land hadden geëist dat hij zou aftreden.

Vrijwel onbekend buiten zijn land, waar hij nog nooit een democratische verkiezing had gewonnen, stapte Camacho in het vacuum. Hij is een rijke en machtige multimiljonair, vermeld in de Panama Papers, en een ultra-conservatieve christelijke fundamentalist, ingewijd door een fascistische paramilitair die berucht staat om zijn racistische geweld, met een basis in de rijke separatistische regio Santa Cruz van Bolivia.

Camacho is ook afkomstig uit een familie van zakelijke elites die lang hebben geprofiteerd van de overvloedige aardgasreserves in Bolivia. En die familie verloor een deel van haar rijkdom, toen Morales de rijkdommen van de natie nationaliseerde om zijn enorme sociale programma’s te financieren – waarmee de armoede met 42 procent en de extreme armoede met 60 procent werd teruggedrongen.

In de aanloop naar de staatsgreep ontmoette Camacho leiders van rechtse regeringen in de regio om hun plannen te bespreken om Morales te destabiliseren. Twee maanden voor de staatsgreep tweette hij zijn dank: “Bedankt Colombia! Bedankt Venezuela! ‘Riep hij uit, terwijl hij zijn hoed afnam voor de staatsgreepoperatie van Juan Guaido. Hij erkende ook de extreem-rechtse regering van Jair Bolsonaro en verklaarde: “Bedankt Brazilië!”

Camacho had jarenlang een openlijk fascistische separatistische organisatie geleid. De Grayzone heeft de volgende videofragmenten geknipt uit een promotionele historische documentaire die de groep op zijn eigen sociale media-accounts heeft gepost:

Terwijl Camacho en zijn extreem-rechtse maten dienden als de motor achter de coup, wachtten hun politieke bondgenoten om de vruchten te plukken.

De presidentskandidaat voor de oppositie van Bolivia in de verkiezingen van oktober, Carlos Mesa, was een ‘pro-business’-privatiseerder met uitgebreide banden met Washington. Amerikaanse overheidskabels gepubliceerd door WikiLeaks onthullen dat hij regelmatig correspondeerde met Amerikaanse functionarissen in hun inspanningen om Morales te destabiliseren.

Mesa staat momenteel vermeld als expert bij een DC-denktank die wordt gefinancierd door het soft-power wapen van de Amerikaanse overheid USAID, door verschillende oliegiganten en door een groot aantal multinationale ondernemingen die actief zijn in Latijns-Amerika.

Evo Morales, een voormalige boer die bekendheid verwierf in sociale bewegingen voordat hij de leider werd van de machtige grassroots politieke partij Movement Toward Socialism (MAS), was de eerste inheemse leider van Bolivia. Hij was razend populair in de aanzienlijke inheemse en boerengemeenschappen van het land en won gedurende 13 jaar talloze verkiezingen en democratische referenda, vaak met overweldigend resultaat.
Op 20 oktober won Morales de herverkiezing met meer dan 600.000 stemmen verschil, waardoor hij net boven de marge van 10 procent kwam die nodig was om presidentiële kandidaat Mesa in de eerste ronde te verslaan.

Experts die een statistische analyse van de openbaar beschikbare stemgegevens van Bolivia hebben gemaakt, hebben geen aanwijzingen voor onregelmatigheden of fraude gevonden. Maar de oppositie beweerde anders en ging de straat op in weken van protesten en rellen.

De gebeurtenissen die het ontslag van Morales in gang zetten, waren onbetwistbaar gewelddadig. Rechtse oppositiebendes vielen talloze gekozen politici van de regerende linkse MAS-partij aan. Ze plunderden vervolgens het huis van president Morales, terwijl ze de huizen van verschillende andere topfunctionarissen in brand staken. De familieleden van sommige politici werden ontvoerd en gegijzeld totdat ze ontslag namen. Een vrouwelijke socialistische burgemeester werd publiekelijk gemarteld door een menigte.

Na het gedwongen vertrek van Morales arresteerden coup-leiders de president en vice-president van het kiesorgaan van de regering en dwongen de andere functionarissen van de organisatie om af te treden. Camacho’s volgelingen gingen over tot het verbranden van Wiphala-vlaggen die de inheemse bevolking van het land en de plurinationale visie van Morales symboliseren.

De Organisatie van Amerikaanse Staten [OAS], een pro-Amerikaanse organisatie opgericht door Washington tijdens de Koude Oorlog als een alliantie van rechtse anti-communistische landen in Latijns-Amerika, hielp met goedkeuring van de Boliviaanse staatsgreep. Het riep op tot nieuwe verkiezingen en beweerde dat er bij de stemming op 20 oktober talloze onregelmatigheden waren, zonder enig bewijs aan te voeren. De OAS zweeg toen Morales werd omvergeworpen door zijn leger, en toen de functionarissen van zijn partij werden aangevallen en gewelddadig werden gedwongen af ​​te treden.

De dag daarop prees het Witte Huis van Donald Trump enthousiast de staatsgreep, die het loofde als een “belangrijk moment voor democratie” en een “krachtig signaal naar de onwettige regimes in Venezuela en Nicaragua.”

Uit de schaduw komen om een ​​gewelddadige extreem-rechtse staatsgreep te leiden

Terwijl Carlos Mesa timide het geweld van de oppositie veroordeelde, zette Camacho het aan, negeerde oproepen voor een internationale audit van de verkiezingen en benadrukte zijn maximalistische eis om alle aanhangers van Morales uit de regering te zuiveren. Hij was het ware gezicht van de oppositie, maandenlang verborgen achter de gematigde figuur van Mesa.

Camacho is een 40-jarige multimiljonair zakenman uit het separatistische bolwerk van Santa Cruz en heeft nooit een ambtstermijn gehad. Net als de Venezolaanse staatsgreepleider Juan Guaidó, van wie meer dan 80 procent van de Venezolanen nog nooit gehoord had, totdat de Amerikaanse regering hem als ‘president’ verkoos, was Camacho een obscuur figuur totdat de poging tot staatsgreep in Bolivia zijn hoogtepunt bereikte.

Hij maakte voor het eerst zijn Twitter-account op 27 mei 2019. Maandenlang werden zijn tweets genegeerd en genereerden niet meer dan drie of vier retweets en likes. Voor de verkiezingen had Camacho geen Wikipedia-artikel en er waren weinig mediaprofielen van hem in Spaanstalige of Engelstalige media.

Camacho deed op 9 juli een oproep voor een staking en plaatste video’s op Twitter die iets meer dan 20 keer werden bekeken. Het doel van de staking was om het ontslag van het kiesorgaan van de Boliviaanse regering, het Supreme Electoral Tribunal (TSE), af te dwingen. Met andere woorden, Camacho oefende druk uit op de kiesautoriteiten van de regering om meer dan drie maanden voor de presidentsverkiezingen af ​​te treden.

Het was pas na de verkiezingen dat Camacho in de schijnwerpers werd gezet en van hem een beroemdheid gemaakt werd, door zakelijke mediaconglomeraten zoals het lokale rechtse netwerk Unitel, Telemundo en CNN en Español.

Plots lichtten de tweets van Camacho, waarin Morales werd gevraagd om af te treden, op met duizenden retweets. De coup-machine was geactiveerd.

Mainstream-uitgevers zoals de New York Times en Reuters, volgden met het verkiezen van de niet-gekozen Camacho als de “leider” van de oppositie van Bolivia. Maar zelfs toen hij internationale aandacht kreeg, werden belangrijke delen van de achtergrond van de extreem-rechtse activist weggelaten.

Ongenoemd bleven de diepgewortelde en gevestigde banden van Camacho met christelijke extremistische paramilitairen, berucht vanwege racistisch geweld en lokale zakenkartels, evenals met de rechtse regeringen in de regio.

Het was in de fascistische paramilitairen en separatistische sfeer van Santa Cruz waar de politieke standpunten van Camacho zijn gevormd, en waar de ideologische contouren van de staatsgreep waren bepaald.

Kaders van de Unión Juvenil Cruceñista (UJC), de Boliviaanse fascistische jeugdgroep waarin Luis Fernando Camacho zijn eerste schreden nam

Kader van een fascistische paramilitie in Franco-stijl

Luis Fernando Camacho werd opgeleid door de ‘Unión Juvenil Cruceñista’, ofwel ‘Santa Cruz Youth Union’ (UJC), een fascistische paramilitaire organisatie die is gekoppeld aan moordaanslagen tegen Morales. De groep is berucht voor het aanvallen van linksen, inheemse boeren en journalisten, en tegelijkertijd voorstander van een diep racistische, homofobe ideologie.

Sinds Morales in 2006 aantrad, heeft de UJC campagne gevoerd om zich af te scheiden van een land waarvan de leden geloofden dat het was ingenomen door een satanische inheemse massa.

De UJC is het Boliviaanse equivalent van Falange in Spanje, de hindoeïstische supremacist RSS van India en het neonazistische Azov-bataljon in Oekraïne. Het symbool is een groen kruis dat sterke overeenkomsten vertoont met logo’s van fascistische bewegingen in het westen.

En zijn leden staan ​​erom bekend dat ze in Nazi-stijl sieg heil saluten uitbrengen.

Zelfs de Amerikaanse ambassade in Bolivia heeft UJC-leden beschreven als ‘racistisch’ en ‘militant’, en merkte op dat ze ‘vaak pro-MAS, pro-overheid -mensen en -installaties hebben aangevallen’.

https://twitter.com/GrayzoneProject/status/1194137427474038784

Nadat journalist Benjamin Dangl in 2007 UJC-leden had bezocht, beschreef hij ze als de “boksbeugels” van de separatistische beweging van Santa Cruz. “Het is bekend dat de Unión Juvenil campesino’s, die marcheren voor gas-nationalisatie, met stokken slaat, rotsen gooit naar studenten die zich organiseren tegen autonomie, molotovcocktails gooit bij het televisiestation van de staat, en leden van de landloze beweging die worstelt tegen landmonopolies brutaal aanvalt,” schreef Dangl .

“Als we onze cultuur met geweld moeten verdedigen, zullen we dat doen,” vertelde een UJC-leider aan Dangl. “De verdediging van vrijheid is belangrijker dan het leven.”

Gewapende leden van de Unión Juvenil Cruceñista

Camacho werd gekozen als vice-president van de UJC in 2002, toen hij slechts 23 jaar oud was. Hij verliet de organisatie twee jaar later om het bedrijfsimperium van zijn familie op te bouwen en door de rangen van het Pro-SantaCruz-comité omhoog te stijgen. Het was in die organisatie dat hij onder de vleugels werd genomen van een van de machtigste figuren van de separatistische beweging, een Boliviaans-Kroatische oligarch genaamd Branko Marinkovic.

In augustus tweette Camacho een foto met zijn ‘grote vriend’, Marinkovic. Deze vriendschap was cruciaal om de geloofsbrieven van de rechtse activist te krijgen en de basis te leggen voor de staatsgreep die drie maanden later zou plaatsvinden.

Camacho’s Kroatische peetvader en separatistische machtsmakelaar

Branko Marinkovic is een belangrijke landeigenaar die zijn steun voor de rechtse oppositie heeft opgevoerd nadat een deel van zijn land was genationaliseerd door de regering van Evo Morales. Als voorzitter van het Pro-SantaCruz-comité hield hij toezicht op de activiteiten van de hoofdmotor van het separatisme in Bolivia.

In een brief aan Marinkovic uit 2008 heeft de Internationale Federatie voor de Rechten van de Mens de commissie aangeklaagd als een “acteur en promotor van racisme en geweld in Bolivia.”

De mensenrechtengroep voegde eraan toe dat het “de houding en secessionistische, unionistische en racistische discoursen veroordeelt, evenals het oproepen tot militaire ongehoorzaamheid waarvan het Pro-SantaCruz Civic Committee een van de belangrijkste promotors is.”

In 2013 meldde journalist Matt Kennard dat de Amerikaanse regering nauw samenwerkte met het Pro-SantaCruz Committee om de balkanisatie van Bolivia aan te moedigen en Morales te ondermijnen. “Wat zij [de VS] overbrachten was hoe zij de communicatiekanalen konden versterken,” vertelde de vice-president van de commissie aan Kennard. “De ambassade zei dat ze ons zouden helpen bij ons communicatiewerk en ze hebben een reeks publicaties waarin ze hun ideeën naar voren brachten.”

In een profiel van Marinkovic uit 2008 erkende de New York Times de extremistische onderstromen van de separatistische beweging van Santa Cruz die de oligarch voorzat. Het beschreef het gebied als “een bastion van openlijk xenofobe groepen zoals de Bolivian Socialist Falange, wiens hand-in-de-lucht groet geïnspireerd is door de fascistische Falange van de voormalige Spaanse dictator Franco.”

De ‘Bolivian Socialist Falange’ was een fascistische groep, die tijdens de Koude Oorlog een veilige haven bood aan de nazi-oorlogsmisdadiger Klaus Barbie. Barbie was een voormalig expert op het gebied van foltering van de Gestapo en kreeg een nieuwe functie van de CIA via het Operation Condor-programma om het communisme op het continent te helpen uitroeien. (Ondanks zijn ouderwets verwarrende naam, zoals het Duitse ‘nationaalsocialisten’, was deze extreemrechtse groep gewelddadig anti-links, toegewijd aan het vermoorden van socialisten.)

De Boliviaanse Falange kwam in 1971 aan de macht toen haar leider, generaal Hugo Banzer Suarez, de linkse regering van generaal Juan Jose Torres Gonzales verdreef. De regering van Gonzales had de bedrijfsleiders woedend gemaakt door industrieën te nationaliseren en Washington had tegengewerkt door het vredeskorps te verdrijven, dat het beschouwde als een instrument van CIA-penetratie. De Nixon-regering verwelkomde Banzer onmiddellijk met open armen en gebruikte hem als een belangrijk bolwerk tegen de verspreiding van het socialisme in de regio. (Een bijzonder ironische 1973 rapport, waarin staatssecretaris Henry Kissinger Banzer bedankt voor het feliciteren met zijn Nobelprijs voor de vrede, kwam naar buiten via Wikileaks).

De putschistische erfenis van de beweging bleef standhouden tijdens het Morales-tijdperk door organisaties zoals de UJC en figuren zoals Marinkovic en Camacho.

The Times merkte op dat Marinkovic ook de activiteiten van de UJC steunde en beschreef de fascistische groep als “een quasi-onafhankelijke tak van het comité onder leiding van de heer Marinkovic.” Een lid van de UJC-raad vertelde de Amerikaanse krant in een interview, “We zullen Branko met ons eigen leven beschermen.”

Marinkovic heeft het soort christelijke nationalistische retoriek omarmd, die bekend is bij de extreem-rechtse organisaties van Santa Cruz, bijvoorbeeld door een ‘kruistocht voor de waarheid’ te eisen en erop te staan ​​dat God aan zijn zijde staat.

De familie van de oligarch komt uit Kroatië, waar hij een dubbele nationaliteit heeft. Marinkovic wordt al lang achtervolgd door geruchten dat zijn familieleden betrokken waren bij de krachtige fascistische Ustashe-beweging van het land.

De Ustashe werkten openlijk samen met nazi-Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun opvolgers keerden terug naar de macht nadat Kroatië de onafhankelijkheid van het voormalige Joegoslavië had verklaard – een voormalig socialistisch land dat opzettelijk in een NAVO-oorlog was gebalkkaniseerd, ongeveer op dezelfde manier waarop Marinkovic hoopte dat het met Bolivia zou gebeuren.

De Duitse Führer Adolph Hitler ontmoet de oprichter van Ustashe, Ante Pavelić, in 1941

Marinkovic ontkent dat zijn familie deel uitmaakte van de Ustashe. Hij beweerde in een interview met de New York Times dat zijn vader tegen de nazi’s vocht.

Maar zelfs sommige van zijn sympathisanten zijn sceptisch. Een Balkan-analist van het particuliere inlichtingenbedrijf Stratfor, dat nauw samenwerkt met de Amerikaanse overheid en in de volksmond bekend staat als de “schaduw-CIA“, produceerde een ongefilterd achtergrondprofiel op Marinkovic en speculeerde: “Ik kennog steeds niet zijn volledige verhaal, maar ik zou om veel $$$ durven wedden, dat de ouders van deze kerel 1e generatie zijn (zijn naam is te Slavisch) en dat zij Ustashe (lees: nazi) sympathisanten waren die Tito’s communisten na WOI ontvluchtten.

De Stratfor-analist verwees naar een artikel uit 2006 van journalist Christian Parenti, die Marinkovic op zijn ranch in Santa Cruz had bezocht. Evo Morales’ “landhervorming kan leiden tot een burgeroorlog”, waarschuwde Marinkovic Parenti in het Engels met een Texaans accent, dat hij tijdens zijn studie aan de Universiteit van Texas in Houston opdeed.

Tegenwoordig is Marinkovic een fervent voorstander van de extreem-rechtse leider van Brazilië, Jair Bolsonaro, wiens enige klacht over de Chileense dictator Augusto Pinochet was dat hij “niet genoeg heeft gedood.”

Marinkovic is ook een publieke bewonderaar van de extreemrechtse oppositie in Venezuela. “Todos somos Leopoldo” – “we zijn allemaal Leopoldo,” tweette hij ter ondersteuning van Leopoldo López, die betrokken was bij talloze staatsgreeppogingen tegen de gekozen linkse regering van Venezuela.

Hoewel Marinkovic elke rol in gewapende militante activiteiten in zijn interview met Parenti ontkende, werd hij in 2008 beschuldigd van een centrale rol in een poging om Morales en zijn ‘Beweging Naar Socialisme’ [MAS] partijgenoten te vermoorden.

Hij vertelde de New York Times minder dan twee jaar voordat het complot zich ontwikkelde: “Als er geen legitieme internationale bemiddeling is in onze crisis, zal er een confrontatie plaatsvinden. En helaas wordt het bloedig en pijnlijk voor alle Bolivianen. “

Een moordcomplot verbindt rechts in Bolivia met internationale fascisten

In april 2009 stormde een speciale eenheid van de Boliviaanse veiligheidsdiensten een luxe hotelkamer binnen en maaide drie mannen neer, die betrokken waren bij een complot om Evo Morales te vermoorden. Twee anderen bleven vrij. Vier van de vermeende samenzweerders hadden Hongaarse of Kroatische wortels en banden met de rechtse politiek in Oost-Europa, terwijl een ander een rechtse Ier was, Michael Dwyer, die pas zes maanden eerder in Santa Cruz was aangekomen.

Vermeende moordplotter Michael Dwyer met zijn wapens

De leider van de groep zou een voormalige linkse journalist zijn geweest, Eduardo Rosza-Flores genaamd, die zich tot het fascisme had bekeerd en tot het Opus Dei behoorde, de traditionele katholieke cultus die ontstond onder de dictatuur van de Spaanse Francisco Franco. In feite was “Franco” de codenaam die Rosza-Flores gebruikte in de moordaanslag, naar de voormalige Generalissimo.

In de jaren negentig vocht Rosza namens het ‘Kroatische Eerste Internationale Peloton’ [PIV] in de afscheidingsoorlog van Joegoslavië. Een Kroatische journalist vertelde Time dat de “PIV een beruchte groep was: 95% van hen had een criminele geschiedenis, velen maakten deel uit van nazi- en fascistische groepen, van Duitsland tot Ierland.”

Tegen 2009 keerde Rosza terug naar Bolivia voor een kruistocht namens een andere separatistische beweging in Santa Cruz. En het was daar dat hij werd vermoord in een luxe hotel, terwijl hij duidelijke bron van inkomsten had, met een enorme voorraad wapens.

De regering heeft later foto’s vrijgegeven van Rosza en een mede-samenzweerder die poseren met hun wapens. Publicatie van e-mails tussen de leider en Istvan Belovai, een voormalige Hongaarse militaire inlichtingenofficier die als dubbele agent voor de CIA diende, bevestigde het vermoeden dat Washington de hand had in de operatie.

Rosza en Dwyer met hun wapencache in Bolivia

Marinkovic werd vervolgens aangeklaagd voor het verstrekken van $ 200.000 aan de moordplotters. De Boliviaans-Kroatische oligarch vluchtte aanvankelijk naar de Verenigde Staten, waar hij asiel kreeg, en verhuisde vervolgens naar Brazilië, waar hij nu nog woont. Hij ontkende elke betrokkenheid bij het plan om Morales te vermoorden.

Zoals journalist Matt Kennard meldde, was er nog een rode draad die het plot met de VS verbond: de vermeende deelname van een NGO-leider genaamd Hugo Achá Melgar.

“Rozsa kwam niet alleen, ze brachten hem,” vertelde de hoofdonderzoeker van de Boliviaanse regering aan Kennard. “Hugo Achá Melgar bracht hem.”

De Human Rights Foundation destabiliseert Bolivia

Achá was niet alleen maar het hoofd van een gewone ngo. Hij had de Boliviaanse dochteronderneming van de Human Rights Foundation (HRF) opgericht, een internationale rechtse organisatie die bekend staat om het organiseren van een “school voor revolutie” voor activisten die op zoek zijn naar regime-change in staten die het doelwit zijn van de Amerikaanse regering.

HRF wordt gerund door Thor Halvorssen Jr., de zoon van de overleden Venezolaanse oligarch en CIA-contact Thor Halvorssen Hellum. Halvorssen, een directe neef van de ervaren Venezolaanse staatsgreepplotter Leopoldo Lopez, was een voormalige republikeinse activist van het college, die optrekt tegen politieke correctheid en andere bekende rechtse themas.

Na een korte carrière als een provocerende rechtse filmproducent, waarin hij uitvoerder was van een schandalige ‘anti-milieuactivisten’ documentaire die werd gefinancierd door een mijnbouwbedrijf, veranderde Halvorssen in een promotor van liberalisme en de vijand van mondiaal autoritarisme. Hij lanceerde de HRF met subsidies van rechtse miljardairs zoals Peter Thiel, van conservatieve stichtingen, en van NGO’s waaronder Amnesty International. De groep loopt sindsdien voorop in het trainen van activisten voor opstandige activiteiten van Hong Kong tot het Midden-Oosten tot Latijns-Amerika.

Hoewel Achá asiel kreeg in de VS, is de HRF doorgegaan met het aandringen op regime-change in Bolivia. Zoals Wyatt Reed rapporteerde voor The Grayzone, hielp HRF’s “Freedom Fellow” Jhanisse Vaca Daza bij het in gang zetten van de eerste fase van de staatsgreep door Morales de schuld te geven voor de Amazone branden die delen van Bolivia in augustus teisterden, en internationale protesten tegen hem te mobiliseren.

Destijds deed Daza zich voor als een ‘milieuactivist’ en student van geweldloosheid, die haar bezorgdheid uitte in schijnbaar gematigde oproepen voor meer internationale hulp aan Bolivia. Via haar NGO, Rios de Pie, hielp ze de #SOSBolivia-hashtag lanceren, die de op handen zijnde, door het buitenland gesteunde, regime-change-operatie inluidde.

Het streven naar het regionale recht, om de staatsgreep voor te bereiden.

Terwijl Daza van HRF protesten verzamelde buiten de Boliviaanse ambassades in Europa en de VS, bleef Fernando Camacho achter de schermen en lobbyde hij bij rechtse regeringen in de regio om de komende staatsgreep te zegenen.

In mei ontmoette Camacho de extreem-rechtse president van Colombia, Ivan Duque. Camacho hielp door het initiatief te nemen voor regionale inspanningen, om de legitimiteit van het presidentschap van Evo Morales bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens te ondermijnen, in een poging zijn kandidatuur bij de verkiezingen van oktober te blokkeren.

Camacho met de Colombiaanse president Ivan Duque in mei

Diezelfde maand ontmoette de rechtse Boliviaanse agitator ook Ernesto Araújo, de kanselier van het ultraconservatieve bestuur van Jair Bolsonaro in Brazilië. Tijdens die bijeenkomst heeft Camacho met succes de steun van Bolsonaro voor regime-verandering in Bolivia veiliggesteld.

Op 10 november onderschreef Araújo enthousiast de verdrijving van Morales en verklaarde dat “Brazilië de democratische en constitutionele overgang in het land zal ondersteunen”.

Vervolgens, in augustus, twee maanden vóór de presidentsverkiezingen van Bolivia, had Camacho een ontmoeting met ambtenaren van het door de VS aangestelde staatsgreepregime van Venezuela. Onder hen Gustavo Tarre, de pseudo Venezolaanse OAS-ambassadeur van Guaido, die voorheen werkte bij de rechtse denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS) in Washington.

Na die ontmoeting tweette Camacho zijn dank aan de Venezolaanse staatsgreep-lobbiers, evenals aan Colombia en Brazilië.

Mesa en Camacho: een huwelijk van kapitalistisch voordeel

Terug in Bolivia kwam Carlos Mesa in de schijnwerpers als presidentskandidaat van de oppositie.

Zijn erudiete imago en centristische beleidsvoorstellen plaatsen hem in een schijnbaar alternatief politiek universum tegenover vuurspuwende rechtsen zoals Camacho en Marinkovic. Voor hen was hij een handige frontman en een acceptabele kandidaat die beloofde hun economische belangen te verdedigen.

“Het kan zijn dat hij niet mijn favoriet is, maar ik ga op hem stemmen, want ik wil Evo niet,” vertelde Marinkovic vijf dagen voor de verkiezingen aan een rechtse Argentijnse krant.

Inderdaad, het waren Camacho’s pragmatische financiële belangen, die zijn steun voor Mesa leken te verklaren.

De familie Camacho heeft een aardgaskartel gevormd in Santa Cruz. Zoals de Boliviaanse outlet Primera Linea meldde, was de vader van Luis Fernando Camacho, Jose Luis, de eigenaar van een bedrijf genaamd Sergas, dat gas bezorgde in de stad; zijn oom, Enrique, bestuurde Socre, het bedrijf dat de lokale gasproductiefaciliteiten leidde; en zijn neef, Cristian, bestuurt een andere lokale gasdistributeur, Controgas.

Volgens Primera Linea gebruikte de familie Camacho het Pro-SantaCruz-comité als een politiek wapen om Carlos Mesa aan de macht te brengen en het herstel van hun bedrijfsimperium te verzekeren.

Mesa heeft een goed gedocumenteerde voorgeschiedenis van het bevorderen van de doelstellingen van transnationale bedrijven ten koste van de bevolking van zijn eigen land. De neoliberale politicus en media-persoonlijkheid diende als vice-president, toen de door de VS gesteunde president Gonzalo “Goni” Sanchez de Lozada massaprotesten uitlokte met zijn plan van 2003 om een ​​consortium van multinationals toe te staan ​​het aardgas van het land naar de VS te exporteren via een Chileense haven.

De door de VS opgeleide veiligheidstroepen van Bolivia ontmoetten de woeste protesten met brute repressie. Na het vermoorden van 70 ongewapende demonstranten, vluchtte Sanchez de Lozada naar Miami en werd hij opgevolgd door Mesa.

Tegen 2005 werd ook Mesa verdreven, door enorme demonstraties tegen zijn bescherming van geprivatiseerde aardgasbedrijven. Met zijn ondergang lagen achter hem de verkiezing van Morales en de opkomst van de socialistische en landelijke inheemse bewegingen aan de horizon.

Telegrammen van de Amerikaanse overheid, vrijgegeven door WikiLeaks, tonen aan dat Mesa na zijn afzetting regelmatig correspondentie met Amerikaanse functionarissen bleef voeren. Uit een memo uit 2008 van de Amerikaanse ambassade in Bolivia bleek dat Washington samenzweerde met politici van de oppositie in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2009, in de hoop Morales te ondermijnen en uiteindelijk te ontmantelen.

De memo merkte op dat Mesa de zaakwaarnemer van de Amerikaanse ambassade had ontmoet en hen privé had verteld dat hij van plan was zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. De telegram vermelde: “Mesa vertelde ons dat zijn partij ideologisch vergelijkbaar zal zijn met een sociaal-democratische partij en dat hij hoopte de banden met de Democratische partij te versterken. “We hebben niets tegen de Republikeinse partij en hebben in het verleden in feite steun gekregen van IRI (International Republican Institute), maar we denken dat we meer ideologie delen met de Democraten,” voegde hij eraan toe. “

Tegenwoordig dient Mesa als een interne ‘expert‘ bij de Inter-American Dialogue, een in Washington gevestigde neoliberale denktank, gericht op Latijns-Amerika. Een van de belangrijkste donoren van de Dialoog is het US Agency for International Development (USAID), de dochteronderneming van het ministerie van Buitenlandse Zaken die werd blootgesteld in geclassificeerde diplomatieke kabels die op Wikileaks werden gepubliceerd, voor het strategisch geleiden van miljoenen dollars aan oppositiegroeperingen, inclusief degenen die ‘tegen de visie van Evo Morales’ inheemse gemeenschappen waren.”

Andere topfinanciers van de Dialoog zijn oliegiganten zoals Chevron en ExxonMobil; Bechtel, die de eerste protesten inspireerde tegen de regering waarin Mesa diende; de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, die krachtig tegen het socialistisch georiënteerde beleid van Morales is; en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die hielp bij het delegitimeren van de herverkiezingsoverwinning van de Morales met dubieuze claims van onregelmatige stemmingen.

De klus afmaken

Toen Carlos Mesa in oktober de landelijke protesten in gang zette, door de regering van Evo Morales te beschuldigen van het plegen van verkiezingsfraude, kwam de rechtse agiteur die door zijn volgelingen ‘Macho Camacho’ genoemd werd uit de schaduw tevoorschijn. Achter hem kwamen de hardcore separatistische stoottroepen, die hij in Santa Cruz leidde.

Mesa verdween in de duisternis, toen Camacho tevoorschijn kwam als het authentieke gezicht van de staatsgreep en zijn krachten verzamelde met de compromisloze retoriek en fascistische symbologie van de paramilitaire Unión Juvenil Cruceñista.

Toen hij de overwinning op Morales verklaarde, spoorde Camacho zijn volgelingen aan om “de klus te klaren, de verkiezingen op gang te brengen, laten we beginnen met het veroordelen van de overheidscriminelen, laten we ze in de gevangenis zetten.”

In Washington bracht de Trump-regering ondertussen een officiële verklaring uit waarin het de coup van Bolivia vierde, en waarin verklaard werd dat “het vertrek van Morales de democratie mogelijk maakt.”

Eerder onderzoek van thegrayzone in dit archief: westerse-regime-change-medewerkers-lanceren-een-campagne-om-de-evo-morales-in-bolivia-de-schuld-te-geven-voor-de-amazone-branden/ (29 augustus 2019)

Max Blumenthal is een bekroonde journalist en auteur, en de oprichter en redacteur van The Grayzone.

Ben Norton is een journalist, schrijver en filmmaker en de assistent-editor van The Grayzone.

Max Blumenthal is een bekroonde journalist en auteur van verschillende boeken, waaronder de best verkochte Republikeinse Gomorrah, Goliath, The Fifty One Day War en The Management of Savagery. Hij heeft gedrukte artikelen geproduceerd voor een scala aan publicaties, veel videoverslagen en verschillende documentaires, waaronder Killing Gaza. Blumenthal richtte in 2015 The Grayzone op, om een journalistiek licht te werpen op de staat van voortdurende oorlog in Amerika en zijn gevaarlijke binnenlandse gevolgen.