Bron: Venezuelanalysis 23 december 2019 ~~~ 

Het Venezolaanse leger confronteerde zondagochtend een gewapende groep, die een militaire faciliteit in de zuidoostelijke staat Bolivar bestormd had.

Volgens rapporten viel een groep van 12 mannen onder leiding van een voortvluchtige militaire officier het hoofdkwartier van het 513 Mariano Montilla Bataljon in Gran Sabana, Bolivar, in de vroege uren van zondag aan.

De groep gijzelde de bevelvoerende officier en begaf zich naar een andere militaire basis, waar een tankdivisie gevestigd was, in het nabijgelegen Santa Elena de Uairen, waar ze met een buit van 112 geweren en munitie, evenals twee voertuigen, vertrokken.

De volgende aanval was op een politiebureau, waar de aanvallers meer wapens verwierven. Bij vertrek botsten ze op een militaire controlepost en vluchtten naar de grens met Brazilië.

De Venezolaanse strijdkrachten overmanden de aanvallers vervolgens. Een soldaat werd gedood in het vuurgevecht, terwijl de Venezolaanse autoriteiten meldden dat verschillende arrestaties hadden plaatsgevonden en de meeste wapens waren terugverkregen

Onder de gearresteerden was Darwin Malaguera Ruiz, die de operatie zou hebben geleid en gewond was geraakt. Hij is een voormalig officier van de Nationale Garde die op 23 februari het land verliet toen de Venezolaanse oppositie probeerde “humanitaire hulp” over de Colombiaanse en Braziliaanse grenzen te dwingen.

Op zondagmiddag op Twitter, beweerde minister van Communicatie Jorge Rodriguez dat de “terroristische groep” die verantwoordelijk was voor de aanval werd getraind in Colombiaanse “paramilitaire kampen” en steun kreeg van de Bolsonaro-regering in Brazilië. Hij bood geen verdere details.

Van zijn kant beschuldigde minister van Defensie Vladimir Padrino Lopez de ‘extremistische oppositiesectoren’ van de aanval en voegde eraan toe dat de strijdkrachten en andere veiligheidsinstanties de ‘ontsnapte’ terroristen achtervolgen.

Het zuidoostelijke Amazonegebied van Venezuela is al lang een broeinest van illegale goudwinning en grensoverschrijdende smokkel, waar de aanwezigheid van de staat is verminderd.
In de afgelopen jaren zijn de spanningen tussen de Maduro-regering en de regio Pemon en andere inheemse gemeenschappen toegenomen, gevoed door de diepere economische crisis en het controversiële Orinoco Mining Arc-initiatief van Caracas. De steeds vijandiger wordende relatie bracht sommige Pemon-gemeenschappen ertoe om op 23 februari oppositie-pogingen te steunen, waarbij naar verluidt een aantal Pemon-burgers door autoriteiten werden gedood in de daaropvolgende confrontaties.
Lokale bronnen hebben gemeld dat de aanvallers die verantwoordelijk waren voor de aanval van zondag Pemones waren.

Topfoto: Het 513 Mariano Montilla Battalion in de staat Bolivar werd op zondag aangevallen