Bron: Ricardo Vaz,
venezuelanalysis 25 juli 2019 ~~~

Washington heeft zich gericht op bedrijven en individuen waarvan het beweert dat ze profiteren van het CLAP-voedselinitiatief.

Caracas, 25 juli 2019 (venezuelanalysis.com) – Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft donderdag nieuwe sancties opgelegd aan een groot aantal personen en bedrijven die verbonden zijn met het CLAP-voedselprogramma van Venezuela.

De laatste ronde van unilaterale maatregelen van Washington is gericht op de Venezolaans-Colombiaanse zakenman Alex Nain Saab Moran, waarvan wordt beweerd te hebben geprofiteerd van overgewaardeerde staatscontracten, met inbegrip van die waarbij de invoer van voedsel voor het CLAP-programma (Local Supply and Production Committees) betrokken is.

“Door middel van een geavanceerd netwerk van lege vennootschappen, zakenpartners en familieleden heeft Saab wereldwijd honderden miljoenen dollars aan corruptieopbrengsten witgewassen”, zo luidt de verklaring van de Schatkist.

De VS beweert verder dat Saab en zijn zakenpartners toegang hebben tot lucratieve contracten die teruggaan tot 2009, in sectoren als de woningbouw en de mijnbouw.

Wat de CLAP-regeling betreft, heeft het ministerie van Financiën 13 bedrijven gesanctioneerd die naar verluidt “eigendom zijn van of gecontroleerd worden door Saab of door zijn zakenpartners Alvaro Pulido en Emmanuel Rubio”. De ondernemingen zijn geregistreerd in verschillende landen, waaronder Colombia, Mexico, Turkije, Hongkong en de VAE. Ambtenaren van de VS beweren dat het gaat om dekmantelbedrijven die worden gebruikt om voedsel te verpakken en naar Venezuela te verschepen en die overgewaardeerde overheidscontracten hebben gekregen in ruil voor smeergeld aan staatsambtenaren.

Naast de 13 bedrijven zijn er ook sancties opgelegd aan tien personen, waaronder Saab, Pulido en Rubio. De maatregelen zijn ook gericht tegen drie zonen van de Venezolaanse first lady Cilia Flores die naar verluidt smeergeld hebben ontvangen in ruil voor het verlenen van toegang tot overheidscontracten aan Saab, Tachira-gouverneur Jose Vielma Mora, en twee zonen van Saab. Alle bedrijven en personen die worden gesanctioneerd zullen zien dat alle Amerikaanse activa waarin zij meer dan 50 procent van de aandelen bezitten, worden geblokkeerd, en het is alle Amerikaanse personen en bedrijven verboden om met hen om te gaan.

Washington had eerder gedreigd het CLAP-programma te sanctioneren, waarvan momenteel zes miljoen Venezolaanse families profiteren door middel van maandelijkse leveringen van voedseldozen tegen gesubsidieerde kosten. Eerdere sancties waren gericht op sectoren als het bankwezen, de mijnbouw en vooral de oliesector. Financiële sancties, die alle transacties hebben belemmerd en Venezolaanse rekeningen in het buitenland hebben geblokkeerd, hebben er ook toe geleid dat Caracas zich tot goud heeft gewend en zijn toevlucht heeft genomen tot indirecte regelingen voor de invoer.

Caracas heeft zich vernietigend uitgelaten over de recente maatregelen, waarbij president Nicolas Maduro ze “wanhopig” noemde en zei dat “niet eens een miljoen sancties” het CLAP-systeem zouden tegenhouden. Maduro voegde daaraan toe dat het systeem moet worden versterkt door een verhoging van de nationale productie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde eveneens met een verklaring waarin het “het criminele doel om de Venezolanen het recht op voedsel te ontnemen” veroordeelt.

“De Trump administratie heeft banktransacties, voedsel- en medicijnaankopen geblokkeerd, evenals een eindeloos aantal acties die bedoeld zijn om met niet-grondwettelijke middelen de regering af te zetten en te vervangen “, luidt de verklaring.

Het CLAP-programma werd in 2016 in het leven geroepen toen de Venezolaanse regering de meest kwetsbare sectoren wilde beschermen tegen de economische crisis. De geleverde dozen bevatten een reeks basisvoedingsmiddelen, waaronder maïsmeel, bakolie, rijst, bonen en pasta.

Hoewel overheidsfunctionarissen hebben toegezegd de dekking van het CLAP-programma te verhogen tot 12 miljoen gezinnen en de frequentie van de leveringen is toegenomen van maandelijks tot elke 15 dagen, hebben veel sectoren van het land nog steeds een onregelmatige, vertraagde of niet-bestaande dekking van het programma. Door recente benzinetekorten zijn de distributieproblemen in het binnenland toegenomen en zijn de hoeveelheden geleverd voedsel gedaald.

Het programma is ook bezaaid met beschuldigingen van corruptie, met beschuldigingen dat insiders producten doorverwijzen naar de tussenhandel met opgeblazen prijzen. In mei kondigde president Maduro aan dat Bolivariaanse milities [Video] toezicht zullen houden op het CLAP-systeem om de corruptie te bestrijden.

Topfoto: Het subdized CLAP voedselprogramma komt maandelijks ten goede aan 6 miljoen gezinnen. (MPPCI)

Hier is het volstrekt idiote verhaal dat de VS de wereld in stuurt, en (uiteraard) door alle gevestigde media klakkeloos is overgenomen. (Diplomatic Wire, met dank aan het VoltaireNetwerk)

De Verenigde Staten ondernemen actie tegen corruptie Netwerk van Maduro-Aligned Associates

Op 25 juli hebben de Verenigde Staten vijf personen gesanctioneerd die betrokken zijn bij een complex netwerk van omkoping en het witwassen van geld dat het al jaren van de bevolking van Venezuela steelt, evenals nog eens vijf personen en 13 entiteiten die verbonden zijn met deze corrupte actoren. Onder de betrokken personen waren Maduro’s drie stiefzonen (Walter, Yosser en Yoswal), en de Colombiaanse zakenman, Alex Saab, de orkestleider van het corruptienetwerk, en de zonen van First Lady Cilia Flores.

Met behulp van een sociaal welzijnsprogramma waar veel Venezolanen van afhankelijk zijn om te overleven, maakten Maduro en zijn trawanten van het programma een politiek wapen en een zelfverrijkend mechanisme. Zoals opgemerkt in het verslag van 5 juli van het VN-Bureau van de Hoge Commissaris en de Mensenrechten, hebben de verkeerde toewijzing van middelen en de corruptie van het voormalige Maduro-regime bijgedragen aan de economische en humanitaire crisis in Venezuela. Terwijl Maduro’s stiefzonen en andere criminele medewerkers een voedseltoewijzingsprogramma gebruikten om honderden miljoenen dollars te stelen, eten veel Venezolanen één of hooguit twee keer per dag, met weinig proteïnen en vitaminen.

Ondertussen leiden interim-president Juan Guaido en de Nationale Assemblee inspanningen die direct inspelen op de behoeften van de bevolking. Sinds 23 januari hebben organisaties en vrijwilligers gereageerd op de oproep van Guaido door middel van gezondheidsbeurzen in het weekend en humanitaire kampen die dringende medische en hygiënische zorg hebben verleend aan meer dan 130.000 Venezolanen in alle 24 staten. Samen met onze democratische partners in de regio en over de hele wereld zullen de Verenigde Staten de interim-president Guaido, de Nationale Vergadering en de bevolking van Venezuela blijven steunen.