Bron: Paul Dobson 
venezuelanalysis 29 maart 2021 ~~~ 

Minister van Defensie Vladimir Padrino López beweert dat de CIA achter de gevechten zit, waarbij twee Venezolaanse soldaten zijn omgekomen en verscheidene gewond zijn geraakt.

Mérida, 29 maart 2021 (venezuelanalysis.com) – De Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino López heeft de Central Intelligence Agency (CIA) van de VS en de Colombiaanse autoriteiten ervan beschuldigd de aanhoudende schermutselingen aan de Colombiaans-Venezolaanse grens in de hand te werken.

De botsingen met “ongeregelde gewapende groepen uit Colombia” begonnen op 21 maart in de buurt van La Victoria in de deelstaat Apure en duurden de hele vorige week voort, waarbij twee Venezolaanse soldaten en ten minste zes Colombianen om het leven kwamen.

Ook is een onbekend aantal Venezolaanse militairen gewond geraakt. Terwijl de schermutselingen voortduurden, ontkende het strategisch commando van de strijdkrachten maandag berichten dat nog eens negen soldaten in een hinderlaag gewond waren geraakt. Caracas heeft ook “honderden” arrestaties van gewapende militanten gemeld.

De Venezolaanse autoriteiten hebben de gewapende groep ervan beschuldigd op de operatie van het leger te hebben gereageerd met de vernietiging van plaatselijke belasting- en elektriciteitskantoren aan de Venezolaanse kant van de grens, alsook met aanvallen op kleinschalige olie-installaties en militaire controleposten. De strijdkrachten beweren ook een groot aantal wapens, drugs en explosieven te hebben buit gemaakt in een reeks “kampen”.
la-victoria-apure-1-1.jpg

In een toespraak met de pers op zaterdag gaf Padrino López een update over de “chirurgische” en “transparante” operaties, onderdeel van het zogenaamde “Bolivariaanse Schild” aan de grens, om de groepen te neutraliseren.

Hij onthulde dat geheime inlichtingen die sinds januari zijn verzameld, hebben aangetoond dat de niet nader genoemde Colombiaanse groepen betrokken zijn bij “drugshandel, afpersing, ontvoering, mensenhandel, seksuele uitbuiting van kinderen, smokkel, illegale mijnbouw (…) en het gebruik van antipersoonsmijnen”.

In zijn verklaring beschuldigde de minister Washington en Bogotá van het financieren en organiseren van de conflicten, waarbij hij suggereerde dat deze deel uitmaken van grotere pogingen om het regime tegen Venezuela te veranderen en hij zwoer de territoriale soevereiniteit van Venezuela te zullen verdedigen.

“De bovengenoemde groepen hebben de steun van de Colombiaanse regering en van de Central Intelligence Agency (CIA). Als zodanig moeten hun invallen in Venezuela worden beschouwd als een aanval van [de Colombiaanse president] Ivan Duque die (…) een criminele corridor aan de grens creëert onder advies van het Southern Command van de VS,” legde hij uit.
De chef van de strijdkrachten hekelde ook een “misinformatiecampagne” van NGO’s en buitenlandse media tegen het Venezolaanse leger.

Hoewel Padrino niet antwoordde toen hem werd gevraagd naar de identiteit van de “ongeregelde groepen”, hebben een aantal commentatoren gewezen op de diverse guerrillafracties die zijn ontstaan door de demobilisatie van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC-EP). Na de vredesakkoorden van 2016 hebben een aantal guerrillafronten zich gedistantieerd, terwijl andere de wapens weer opnamen nadat ze de Colombiaanse autoriteiten ervan beschuldigden hun beloften niet na te komen.

De Venezolaanse journaliste Erika Sanoja van haar kant beweerde vorige week dat de grensschermutselingen zijn geleid door een “dissidente FARC-groep die besloot zich af te splitsen na het vredesakkoord en die nu [guerrillacommandant Miguel Santillana alias] Gentil Duarte volgen.”

Duarte controleert naar verluidt meer dan 1500 dissidente guerrilla’s in de voormalige FARC-groep van het Eerste Front in het zuidoosten van Colombia. Bovendien beweerde Sanoja dat hij sindsdien van kamp is veranderd en “nu de paramilitaire blokken volgt (…) ten gunste van de Colombiaanse oligarchie” als een “soort [Amerikaanse] franchise”. Zij leverde geen bewijs en maakte geen bronnen bekend om haar beweringen te staven.

Een concurrerende voormalige FARC-dissidentengroep, de Tweede Marquetalia, die in 2019 terugkeerde naar de gewapende strijd, gaf deze week een publieke verklaring uit waarin zij zich distantieerde van Duarte’s blok in het licht van de grensschermutselingen. Tot de leiders van de Tweede Marquetalia behoren de voormalige guerrillastrijders Iván Márquez, Jesús Santrich, en Enrique Marulanda, de zoon van de overleden FARC-commandant Manuel Marulanda. Santrich onderhoudt naar verluidt nauwe banden met de regering-Maduro; volgens onbevestigde berichten zou hij in mei 2020 een bezoek hebben gebracht aan Caracas.

Duizenden ontheemden door gevechten

Als gevolg van de grensschermutselingen zijn naar schatting 4700 mensen van beide nationaliteiten die in Venezuela wonen, uit hun huizen verdreven en de grens overgestoken, volgens verklaringen die de lokale Colombiaanse autoriteiten zondag hebben afgelegd.

Velen van hen die de gevechten zijn ontvlucht, hebben sindsdien melding gemaakt van mensenrechtenschendingen en bangmakerij door alle betrokken partijen, hetgeen Caracas ertoe heeft aangezet om in het weekend een speciale onderzoekscommissie naar de grens te sturen.

De commissie, bestaande uit strafrechtelijk onderzoekers en vertegenwoordigers van het bureau van de ombudsman, heeft toegezegd elke soldaat die dergelijke schendingen blijkt te hebben begaan “te straffen”.

De ontheemde Venezolanen worden momenteel ondergebracht in geïmproviseerde vluchtelingencentra rond Arauquita, Colombia, waar de noodtoestand is afgekondigd. Volgens berichten op de sociale media keerden de afgelopen dagen enkele gezinnen terug naar Venezolaans grondgebied nadat in een van de kampen een plaatselijke uitbraak van Covid-19 was gemeld.

Duizenden Venezolanen zijn naar de Colombiaanse grensstad Arauquita gevlucht. (Blue Radio)

Topfoto: Bij botsingen langs de grens zijn verschillende Venezolaanse soldaten gewond geraakt. (Pablo González / Reuters)