Bron: Chris Faure, 
The Saker 19 oktober 2020 ~~~ 

Bolivia ging gisteren naar de peilingen voor de eerste verkiezingen sinds de staatsgreep in november 2019, die Evo Morales uit het leiderschap en uit het land verdreef en waarna het land onder een door het Westen gesteunde rechts coupregiem kwam te staan. Deze staatsgreep werd uitgevoerd voor lithium, omdat Morales de Lithiumsector aan het ontwikkelen was en afspraken had gemaakt om de lange weg naar de productie van batterijen en elektrische voertuigen te beginnen. Elon Musk werd ervan beschuldigd een handje te hebben geholpen bij de staatsgreep (de Lithiumprijzen stegen een dag of wat eerder sterk) en zijn commentaar was: “We zullen couperen wie we willen. Wen er maar aan!”

Vervolgens werden het afgelopen jaar inspirerende leden van de Movement Towards Socialism (MAS) en de IPSP, de partij van Evo Morales, in sommige gevallen afgeslacht, vervolgd en geslagen. Dit hield hen niet tegen en zij eisten verkiezingen. Na zich in één blok te hebben verenigd, de zachte stijl van Morales overnamen en onder nieuwe jonge, goed opgeleide en toegewijde leiders, zijn ze nu machtiger dan ooit tevoren. De interventie van de gebruikelijke verdachten kon niet standhouden; ondanks een zelfbenoemde president, ondanks de vervolging, ondanks de interventie van de VS, is de MAS terug en nog sterker. Zo ziet een echte meerderheid van het volk eruit.

Uit de exit polls van gisteravond blijkt dat de Boliviaanse Beweging voor Socialisme (MAS) het presidentschap in de 1e ronde heeft gewonnen met 52,4% van de stemmen. Dit is een nog hogere score dan toen Evo Morales in 2019 won. Volgens de gegevens van de exit polls stemde 31,5% van de mensen op Carlos Mesa.

De formele resultaten worden woensdag bekend gemaakt, maar het is duidelijk dat MAS beslissend heeft gewonnen. Ze hadden ook hun eigen stemmen-telsysteem ingevoerd dat ijzersterk is. Er waren sporadische geweldsincidenten; Verkiezingswaarnemers werden bedreigd en een van hen werd vastgehouden en de Bolivianen werden op de verkiezingsochtend wakker met een hoofdstad La Paz, die door leger en politie tot een bijna belachelijk niveau was gemilitariseerd. Niets van dit alles schrikte de MAS af.

De staatsgreep van Añez/Murillo/Mesa kon een jaar geleden plaatsvinden omdat Evo Morales de loyaliteit van zijn leger niet kon houden – ze stonden open voor omkoping. Het verbazingwekkende dat ik na de verkiezingen heb gezien, is de duidelijke verschuiving van militaire figuren naar de MAS. Misschien was het omkoopgeld op, of vonden ze dat de beloften van de staatsgreepregering slechts beloften waren, of misschien zagen ze de grootschalige plundering van hun land, zodra het coupregiem het overnam.

Een uur geleden had Evo Morales, die de groei van MAS van buitenaf bleef leiden, dit te zeggen:

Hermanas y hermanos: la voluntad del pueblo se ha impuesto. Se ha producido una victoria contundente del MAS-IPSP. Nuestro movimiento político tendrá la mayoría en las dos cámaras. Hemos vuelto millones, ahora vamos a devolver la dignidad y la libertad al pueblo.#JallallaBolivia pic.twitter.com/gTHa6qRhTB – Evo Morales Ayma (@evoespueblo) 19 oktober 2020

Vertaling: Zusters en broeders: de wil van het volk heeft gezegevierd. Er is een klinkende overwinning behaald voor de MAS-IPSP. Onze politieke beweging zal de meerderheid hebben in beide kamers. We zijn met miljoenen teruggekomen, nu gaan we waardigheid en vrijheid teruggeven aan het volk.

De komende dagen zijn cruciaal.

De nieuwe president, Luis Arce Catacora (Lucho Arce), beschreef deze overwinning als “We hebben onze ziel teruggewonnen.”

Luis Arce diende in de Morales-regering als minister van Economie.

Het nieuwe leiderschap moet zich consolideren, de stemmen moeten formeel en correct geteld worden en de patriottische elementen binnen de politie en het leger moeten geconsolideerd worden, om ervoor te zorgen dat de VS en Murillo geen tweede staatsgreep tegen de meerderheid van de Bolivianen kunnen plegen.

Ollie Vargas die het afgelopen jaar voortdurend op de zaak en op locatie bleef met een uitstekende verslaglegging:

De mensen hebben gewonnen, tegen alle verwachtingen in, de mensen hebben toch maar weer gewonnen. pic.twitter.com/aY7AmLkEWW – Ollie Vargas (@OVargas52) 19 oktober 2020

Moge het zijn dat het kleine Bolivia ons heeft laten zien hoe het pad eruit ziet als het volk zich verenigt en wint.

Er werd een bericht verstuurd: “Marco Rubio, kom je poppen in Bolivia ophalen. Ze komen er niet levend uit als ze nu de verkiezing proberen te vervalsen.”

Update: De zittende en de facto (zelfgekozen) president Jeanine Añez Chaves kondigde zojuist het volgende aan:
“We hebben nog steeds geen officiële resultaten, maar uit de informatie die ik heb, hebben Mr. Arce en Mr. Choquehuanca de verkiezingen gewonnen.”