Bron: RT.com 2 september 2023 [binnen de EU] ~~~

De verrassende verkiezingsoverwinning van Bernardo Arevalo vorige maand heeft geleid tot pogingen om zijn partij te ontwrichten.

De toenemende politieke en juridische oppositie tegen de Guatemalteekse presidentskandidaat Bernardo Arevalo en zijn Movimento Semilla (Zadenbeweging) partij vormen een “illegale politieke vervolging”, vertelde Arevalo, die zich uitsprak op een anticorruptieplatform, vrijdag aan verslaggevers.

“We zien een staatsgreep waarbij het justitieel apparaat wordt gebruikt om het recht te schenden”, zei hij tijdens een persconferentie. Hij waarschuwde dat “deze politieke maffia’s zullen proberen de staatsgreep te voltooien” in de vier maanden voorafgaand aan de beëdiging in januari.

Arevalo veroordeelde wat hij noemde “daden van illegale politieke vervolging door degenen die weigeren om de roep van het Guatemalteekse volk om verandering te accepteren en het hoofdstuk van corruptie en straffeloosheid in het land af te sluiten”.

De centrumlinkse politicus noemde met name procureur-generaal Consuelo Porras, speciaal aanklager voor corruptie Rafael Curruchiche en de rechter die de schorsing van Semilla beval, vijanden van de democratie.

Arevalo won 58% van de stemmen in de tweede ronde van vorige maand tegen voormalig presidentsvrouw Sandra Torres en haar Nationale Eenheid van Hoop (UNE) partij nadat Semilla tweede was geworden in de eerste stemronde. Terwijl Guatemala’s kiescommissie zijn overwinning als legitiem erkende, hielden UNE en haar aanhangers vol dat de stemming vervalst was.

In juli vroeg en kreeg een coalitie van UNE en acht andere partijen een herziening van de resultaten van de eerste ronde, omdat ze betwijfelden of Arevalo – een socioloog en zoon van een voormalige president – zijn tweede plaats op een eerlijke manier had behaald.

Hoewel de Guatemalteekse wet de schorsing van een politieke partij tijdens verkiezingen verbiedt, begonnen de pogingen om Semilla te deplatformeren meer dan een maand voor de verkiezing nadat een burger had geklaagd dat de partij ten onrechte zijn handtekening had gebruikt om zich op de kaart te zetten. Curruchiche stelde een onderzoek in en beweerde meer dan 5.000 illegale handtekeningen te hebben gevonden – waaronder 12 dode personen – en trok op maandag de status van Semilla als partij in.

De beslissing degradeerde de zeven verkozen wetgevers van Semilla tot een “onafhankelijke” status, waardoor ze werden uitgesloten van leiderschapsposities in het Congres. De wetgevende macht steunde de beslissing van Curruchiche formeel op woensdag. Semilla heeft beloofd het besluit voor de rechter aan te vechten.

De Organisatie van Amerikaanse Staten drong er bij de rechtbanken op aan om voorzichtig te zijn en vond vorige maand dat “de mechanismen en instrumenten van de Guatemalteekse justitie politiek worden gebruikt” tegen Arevalo en Semilla. Arevalo uitsluiten van het presidentschap zou de grondwettelijke orde en de wil van het volk schenden, zei OAS-vertegenwoordiger Eladio Loizaga.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, liet zich vrijdag ook horen en uitte zijn bezorgdheid over de “voortdurende acties van degenen die de democratie in Guatemala willen ondermijnen”. De regering Biden heeft Arevalo’s overwinning erkend, ondanks het feit dat hij zijn oproep tot nauwere betrekkingen met China op het campagnetraject heeft afgekeurd.

Topfoto: De gekozen Guatemalteekse president Bernardo Arevalo © AFP / Johan Ordonez


Gerelateerd: