Bron: Al Mayadeen English 29 januari 2023 ~~~~

Het bureau van de ombudsman van Peru meldt de dood van een demonstrant in Lima zonder te specificeren hoe de dood is veroorzaakt.

Een demonstrant stierf zaterdag in de hoofdstad van Peru, Lima, in botsingen met de politie nabij het Congres nadat het congres een verzoek van Peru’s in opspraak geraakte President Dina Boluarte om verkiezingen te vervroegen had verworpen.

Peru is verwikkeld in een politieke crisis met bijna dagelijkse protesten sinds 7 december, toen de voormalige linkse president Pedro Castillo werd gearresteerd nadat hij had geprobeerd het Congres te ontbinden en per decreet te regeren. (Red: Nadat het congres ruim een jaar lang Pedro’s overheidbeleid onmogelijk gemaakt heeft, tientallen door hem aangesteld ministers heeft gedwongen op te stappen en 3 maal geprobeerd heeft de regering met lasterlijke juridische processen te laten vallen. Er was een brede steun onder de bevolking om het congres per decreet af te zetten)

In zeven weken van demonstraties zijn 48 mensen, waaronder een politieagent, gedood in botsingen tussen veiligheidstroepen en demonstranten, volgens het bureau van de ombudsman van Peru.

In de vroege uren van zaterdag hadden de wetgevers het verzoek van Boluarte om de verkiezingen te vervroegen naar december verworpen.

Het bureau van de ombudsman meldde het laatste dodelijke slachtoffer op Twitter en zei dat “we de dood van Victor Santisteban Yacsavilca in de gewelddadige demonstraties van vandaag betreuren”, zonder aan te geven hoe de dood was veroorzaakt.

Boluarte riep zaterdag politici op om “hun partijdige belangen neer te leggen en de belangen van Peru boven hen te plaatsen”.

“We betreuren het dat het Congres van de Republiek niet in staat is geweest om de datum van algemene verkiezingen vast te stellen waar de Peruanen vrij en democratisch de nieuwe autoriteiten kunnen kiezen,” beweerde ze op Twitter.

Congresleden waren vorige maand overeengekomen om de verkiezingen te vervroegen van 2026 naar april 2024. Maar door de aanhoudende protesten drong Boluarte er vrijdag bij het Congres op aan om de stemming verder te vervroegen, naar december. Tijdens een plenaire vergadering die begin zaterdag werd afgesloten, verwierp het Congres het voorstel echter met 45 stemmen voor, 65 tegen en twee onthoudingen.

Demonstranten eisen onmiddellijke verkiezingen, de afzetting van Boluarte, de ontbinding van het Congres en een nieuwe grondwet.

“Niemand heeft er belang bij om aan de macht te blijven”, beweerde Boluarte vrijdag. “Als ik hier ben, is dat omdat ik mijn grondwettelijke verantwoordelijkheid heb vervuld”, voegde ze er (valselijk) aan toe.