DRINGENDE OPROEP AAN PRESIDENT BIDEN

De tekst van brieven van burgers van de VS aan de regeringsleiding van hun land om de misdadige sancties tegen Cuba, hun buurland te stoppen, en Cuba’s opbouw van de door orkaan Ian getroffen regio’s niet te dwarsbomen. Een vergelijkbare oproep is geplaatst in de New York Times

De Amerikaanse sancties en het embargo verhinderen Cuba om weer op te bouwen na de orkaan Ian.

De regering Biden moet nu handelen om het Cubaanse volk te helpen. De orkaan Ian heeft grote verwoestingen aangericht. Het elektriciteitsnet is beschadigd en het elektrische systeem is ingestort. Meer dan vierduizend huizen zijn volledig verwoest of zwaar beschadigd.

Cuba moet toestemming krijgen, al is het maar voor de komende zes maanden, om het nodige bouwmateriaal te kopen om te herbouwen. Cubanen worden geconfronteerd met een grote terugslag als gevolg van orkaan Ian.

Ondanks de bekende voorbereiding van Cuba op natuurrampen, is de schade van de orkaan enorm. In de westelijke provincie Pinar del Rio, bekend om zijn tabaksproductie, zijn meer dan 5000 boerderijen verwoest. In kleine steden als San Luis werd 80% van alle huizen beschadigd.

Ondanks eerdere garanties van de Amerikaanse ambassade in Havana dat de wet Amerikaanse instanties en organisaties toestaat hulp en bijstand te verlenen bij rampen, is het niet zo eenvoudig gebleken. Voor veel organisaties die dringend hulp naar het eiland willen sturen, zijn er lange, ingewikkelde processen om een vergunning te krijgen waarvoor vaak dure advocaten nodig zijn. Cuba staat ook op de lijst van staatssponsors van terrorisme, waardoor banken in de Verenigde Staten en in het buitenland terughoudend zijn met het verwerken van transacties, inclusief humanitaire donaties. De regering Trump heeft Cuba absurd genoeg op de lijst van staatssponsors van terrorisme geplaatst, enkel en alleen omdat het gastland is voor de internationaal erkende vredesbesprekingen in Colombia.

Het is gewetenloos om op dit kritieke moment het embargo te handhaven en een heel volk collectief te straffen door Cuba te beletten bouwmateriaal te kopen of hulp te ontvangen.

President Biden heeft de Koude Oorlog politiek opzij gezet, zelfs voor zes maanden!

Het volk van Cuba maakt deel uit van onze familie – de menselijke familie. Laat verouderde Koude Oorlog politiek niet verhinderen dat vredelievende mensen de Cubanen helpen om hun huizen te bouwen en terug te keren, het elektriciteitsnet te herstellen en schoon drinkwater en toegang tot voedsel te hebben. De tijd om te handelen is nu!

Cuba is ons buurland. De Verenigde Staten verliezen niets door een goede buur te zijn en Cuba toe te staan zich volledig te herstellen van dit tragische moment.

MEER DAN 50.000 HUIZEN ZIJN VERWOEST DOOR ORKAAN IAN. DE WEDEROPBOUW BEGINT NU, MAAR HET AMERIKAANSE EMBARGO TEGEN CUBA MAAKT HET EEN ZWARE STRIJD. LATEN WE ONZE BUREN HELPEN!