Bron: Jesús Inojosa ultimasnoticias 7 december 2022 ~~~

Hij waarschuwde dat de gebeurtenissen in Peru een Amerikaans offensief zijn tegen de opmars van links in de regio.

De eerste vice-president van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela, Diosdado Cabello, heeft bevestigd dat de afzetting van Pedro Castillo als president van Peru door het congres een “staatsgreep is die door de Verenigde Staten is gepleegd”.

“Er is weer een door de VS georganiseerde staatsgreep gepleegd”, bevestigde hij, en wees erop dat de afzetting van Pedro Castillo, die hij beschuldigde van “verraad aan zijn volk”, deel uitmaakt van het offensief dat het Witte Huis voorstaat tegen de opmars van linkse regeringen in de regio.

“Het is het offensief van de Verenigde Staten tegenover de opmars van links op het continent, het is het juridische offensief. Denk nu niet dat dit nieuw is, nee, het is hetzelfde wat ze gebruikten tegen Correa, tegen Lula, tegen Cristina, tegen Evo, het is het gebruik van de wet met list en leugens omdat ze geen stemmen kunnen krijgen”, hekelde hij.

De lauwheid eist zijn tol

Hij zette vraagtekens bij de houding van de thans voormalige Peruaanse president, die hij omschreef als “lauw”.

“Ze beschuldigden hem ervan links te zijn, en ik zeg dat ze hem beschuldigden omdat hij ontkende links te zijn en probeerde een pact te sluiten met rechts en het gebeurde met hem zoals het gebeurt met iedereen die aankomt met de populaire stem en het volk de rug toekeert; ze zullen hem omverwerpen zoals daar gebeurde,” legde hij uit.

Hij herinnerde eraan dat een van de pogingen van Pedro Castillo om een pact te sluiten met sectoren van continentaal rechts de uitnodiging was aan secretaris-generaal Luis Almagro, die ervan wordt beschuldigd de belangrijkste architect te zijn van de staatsgreep in Bolivia tegen de toenmalige president Evo Morales.

“Hij bekritiseerde het standpunt van de Peruaanse vice-president Dina Boluarte, die hij ervan beschuldigde Castillo te verraden door het presidentschap over te nemen van het Congres, dat hij omschreef als een “coupplegster”.

“President zijn in Peru is niet iets om blij mee te zijn, mevrouw, want sinds 2016 zijn er zes presidenten geweest, dus het is niet iets om blij mee te zijn dat de gringos haar daar hebben gezet, want net zoals ze haar daar hebben gezet, nemen ze haar ook weer weg,” waarschuwde hij.

Kritiek op de Argentijnse regering

Tijdens zijn programma Con el Mazo Dando verwierp Cabello het vonnis van de Argentijnse “gerechtelijke maffia” tegen vice-president Cristina Fernández, terwijl hij bezwaar maakte tegen de “lauwheid” van de leden van de regering van de zuidelijke natie onder leiding van president Alberto Fernández.

“De lauwen raken uiteindelijk verstrikt in hun eigen lauwheid, ‘Ik ben met jou Cristina’? Dat kan ik hier wel zeggen, maar daar zou ik op straat bij de mensen staan,” zei hij.

De PSUV-leider vestigde de aandacht op de in zijn ogen passieve houding van deze regeringen. “Ze voelen de verstikking en blijven kalm”, zei hij, en over de voormalige president Pedro Castillo besloot hij met erop te wijzen dat “hij nu in de gevangenis zit, ze hebben hem daar als een zak gevangen en hij was niet in staat de mensen die op hem gestemd hebben te beschermen of te verdedigen, maar niet nu zoals hij deed voorkomen, maar sinds hij aan de macht kwam”.

Opponenten moeten zich aan afspraken houden

Met betrekking tot de binnenlandse politieke situatie verwees Cabello naar de overeenkomst die met de oppositiesector, verenigd in het zogenaamde Eenheidsplatform (PU), is gesloten en herhaalde hij dat zij wachten op de uitvoering van hetgeen in Mexico is overeengekomen.

“Het is aan hen om te voldoen, want nu moeten zij die 3 miljard opbrengen, wij vertrouwen erop dat dit het geval zal zijn omdat wij een gentlemen’s agreement sluiten,” zei hij, eraan toevoegend dat de vooruitgang zal afhangen van de nakoming van hetgeen is ondertekend.