Bron: albaciudad.org 13 juli 2021 (ES)
orinocotribune 14 juli 2021 (EN) ~~~

Deze dinsdag 13 juli, tijdens een persconferentie gehouden in het Federale Wetgevende Paleis, presenteerde de voorzitter van Venezuela’s Nationale Assemblee (AN), afgevaardigde Jorge Rodríguez, nieuwe bewijzen van destabilisatiepogingen gepleegd door extreem-rechts, die de bendes van Cota 905 bewapenden en trainden om te proberen de regering van president Nicolás Maduro omver te werpen.

Rodríguez verklaarde dat op 22 juni een aanslag is verijdeld die gericht zou zijn geweest tegen president Nicolás Maduro terwijl hij het monument voor de tweehonderdste verjaardag van de Slag om Carabobo aan het inwijden was. Bij de aanval werden vier drones gebruikt, die door de Venezolaanse inlichtingendiensten werden onderschept en gedeactiveerd.

De Voorzitter van het Parlement heeft ook het bedrijf CTU Security, dat in Miami is gevestigd en eigendom is van Antonio Indriago, in verband gebracht met de gebeurtenissen die onlangs in Venezuela hebben plaatsgevonden. CTU Security is hetzelfde bedrijf dat Colombiaanse huurlingen heeft ingehuurd die ervan worden verdacht te hebben deelgenomen aan de moord op de heerser van Haïti, Jovenel Moïse. Het bedrijf, zo vertelde Rodríguez, zorgde ook voor de beveiliging van het Venezuela Aid Live-concert dat in februari 2019 in Cúcuta (Colombia) werd georganiseerd tegen de regering van Nicolás Maduro, en werd ook benaderd door de oppositie voor de drone-moordpoging op president Maduro in augustus 2018.

Rodríguez toonde een tweet van Antonio “Tony” Indriago, de eigenaar van CTU Security, waarin hij sprak over de dood van president Maduro.

De voorzitter van de Nationale Assemblee meldde ook dat extreem-rechts criminele bendes wilde gebruiken om een reeks aanslagen uit te voeren op 5 juli, Venezuela’s Onafhankelijkheidsdag, of de dagen daarna. Hij toonde een video die door een van de criminelen was gemaakt vanaf een punt in de wijk in El Valle, van waaruit zij de Militaire Academie en de Paseo Monumental [Paseo Los Próceres] konden observeren, waar de 5 juli-parade plaatsvindt en waar het presidentiële platform aanwezig zou zijn.

Rodríguez presenteerde een reeks bewijsstukken waaruit de banden blijken tussen de Venezolaanse extreem-rechtse oppositie en deze misdadigers, die op 7 en 8 juli hebben geschoten op burgers en voorbijgangers van El Cementerio, La Vega, Quinta Crespo, El Paraíso, en gebieden rond Cota 905, waarbij verscheidene doden en gewonden zijn gevallen. Hij toonde een reeks WhatsApp-berichten via welke Leopoldo López, onder de alias “Gavilán”, de criminele acties organiseerde die werden uitgevoerd door deze bendes die in de wijken Cota 905 en El Cementerio waren gestationeerd.

Onder López’ contacten voor de organisatie van deze criminele acties waren Freddy Guevara en Luis Somaza die, met Gilber Caro en Hasler Iglesias, belast waren met het “afronden van de details” om deze operatie uit te voeren, die zij de “Fiesta van Caracas” noemden, zei hij.

“Hier zijn de berichten,” zei Rodríguez. “Ze hebben ze gewist [van hun telefoons]. Wat ze niet weten is dat ze hersteld kunnen worden met een zelfgemaakt programma, zoals wij hebben gedaan.” De voorzitter van het AN ging verder met het tonen van de gesprekken waarin López de stappen schetste om het “succes” van deze terroristische acties te garanderen.

“Ze geloofden dat, omdat de Noren en de Technische Verkenningsmissie van de Europese Unie hier waren, ze straffeloos waren, en stuurden Freddy Guevara naar de vergaderingen,” zei hij.

Vanuit Madrid plande López de terroristische acties die in de volkswijken van Caracas werden gepleegd. “Gocho Javier” en “El Catire” waren de verbindingsofficieren van Voluntad Popular in Cota 905, onthulde Rodríguez. Ze worden nu gezocht. “We hebben berichten die hen betrekken bij de terroristische acties van de criminele bendes van Cota 905. We weten dat Leopoldo López geweld in de buurten organiseerde met financiering en wapens.”

De parlementariër pleitte ervoor dat, zodra de bewijzen tegen Gilber Caro en Emilio Graterón zijn aangetoond, het Openbaar Ministerie arrestatiebevelen zal uitvaardigen.

Rodríguez hekelde ook, als een merkwaardig feit, een gesprek op 23 juni tussen Juan Esteban Gómez, Colombiaanse inlichtingenagent (in dienst van Iván Duque), en Javier Tarazona, directeur van Fundaredes, waarin Gómez zei dat er in de komende dagen een aanslag zou worden gepleegd op de helikopter van Iván Duque, wat in werkelijkheid op 25 juni gebeurde. Dit deed Rodríguez vermoeden dat de aanslag een valstrik was om Venezuela de schuld te geven.

De voorzitter van de AN meldde ook dat de onderzoeken aanwijzingen aan het licht brachten voor het gebruik van cryptocurrency-platforms om het terrorisme, moordcomplotten en paramilitaire operaties te financieren.

Genoeg met de gratieverlening!

Rodríguez herinnerde eraan dat zowel Guevara als Caro gratie hebben gekregen van de Venezolaanse regering, als onderdeel van de gebaren van goede wil naar sectoren van de oppositie die daarom hadden gevraagd. In die zin riep Rodríguez op om een einde te maken aan de solidariteit met deze figuren, die hij als “misdadigers” bestempelde.

“Genoeg van deze onbetwiste solidariteit,” zei Rodríguez. “Hij is een moordenaar, hij is geen politiek leider! Een politiek leider is iemand die voor de media staat en ideeën presenteert, deelneemt aan verkiezingen, of een agenda promoot binnen een kader van vrede.”

Rodríguez betreurde het dat deze recidivisten zich blijven verschuilen achter het discours van “politieke oppositie” en waarschuwde dat degenen die proberen Venezuela te destabiliseren de consequenties zullen moeten dragen. “We willen niet dat ze later om gratie vragen,” herhaalde hij. “Genoeg is genoeg.”

Evenzo bevestigde hij dat Freddy Guevara niet “verdwenen” was, hij zat gevangen wegens terroristische en paramilitaire plannen tegen de republiek, en wordt in verband gebracht met Leopoldo López in de organisatie van de terreurdaden in Cota 905. Het onderzoek leverde ruimschoots bewijs op dat Freddy Guevara betrokken was bij de gebeurtenissen van 7 juli, hetgeen resulteerde in zijn arrestatie. Hij zal worden berecht door het Openbaar Ministerie (MP).

Guevara en López communiceerden via WhatsApp, waar de laatste instructies gaf over de financiering en de levering van wapens, zodat de terroristen van de Coqui-bende het destabilisatieplan konden uitvoeren.

Topfoto: Jorge Rodriguez toont een dia met de WhatsApp-chat tussen extreem-rechtse operatoren. Foto met dank aan @Asamble_Ven.